Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Dodatne pretrage u trudnoći

Dodatne pretrage u trudnoći
Valua Vitaly

Pretrage na genetske malformacije ili testiranje na RH faktor samo su neke od dodatnih pretraga u trudnoći koje ćete morati odraditi kako bi bili sigurni da je s vama i vašom mazom sve u redu (ili da osigurate da sve bude u redu).

U devetom tjednu trudnoće potrebno je obaviti dodatne pretrage. Testiranje krvi kako bi se ustanovila vaša krvna grupa i rezus (Rh) stanje. Rezus stanje vaše krvi ovisi o tome imate li ili ne rezus faktor. Ako je faktor prisutan, vaša krv je Rh-pozitivna, dok ukoliko ga nema vaša krv je Rh-negativna. Rh-pozitivna krv prisutna je u većini ljudi.

Ako su majka i otac Rh-negativni to ne predstavlja problem. Do komplikacija dolazi ukoliko je očeva krv Rh-pozitivna, a majčina Rh-negativna. Nerođeno dijete može naslijediti rezus faktor od svog oca što može dovesti do inkompatibilnosti s majkom ukoliko je ona suprotne krvne grupe. To može stvoriti ozbiljnu ili čak pogibeljnu bolest kod djeteta prije ili nakon rođenja. Može se spriječiti ubrizgavanjem anti-D gamaglobulin antitijela. Antitijela se mogu dati tijekom trudnoće i ponovo unutar 72 sata nakon rođenja djeteta.

U posebnim okolnostima obično kada postoji bojazan od genetske abnormalnosti sugerira se testiranje posebnim prenatalnim testovima.

Trostruki / dvostruki test (Triple / Double test)

U 16. tjednu trudnoće provodi se Trostruki test da bi se izmjerila razina triju supstanci što ih proizvode majka i placenta (posteljica). Tijekom trudnoće razine se mijenjaju, a visoka razina mogla bi ukazivati na to da dijete možda ima Downov sindrom ili spina bifidu. Test ne može potvrditi da li je dijete povrijeđeno, ali može ukazati jesu li daljnji testovi, poput amniocenteze potrebni.

Amniocenteza

Amniocenteza je pretraga koja se sugerira ukoliko u vašoj porodici postoje genetske abnormalnosti, kao što su: Downov sindrom, cistična fibroza ili spina bifide, ili ako vaša krv pokazuje izuzetno nisku razinu AFP (alfa-fetoprotein), koja se radi između 16. i 18. tjedna trudnoće. Trudnice u nešto starijoj dobi (iznad 35 godina) imaju veći rizik da će dijete imati Downov sindrom, stoga se ova pretraga preporuča i njima. Pretraga se provodi uvođenjem dugačke šuplje igle kroz stijenku trbuha u maternicu (uterus), te se uzima uzorak amnijske (amnionske) tekućine. Cijeli se postupak prati na ekranu ultrazvuka. Uzorak tekućine se zatim testira na malformacije.

Biopsija korionskih resica

Biopsija tkiva koriona (CVS) se provodi oko 11. tjedna trudnoće radi testiranja na Downov sindrom ili neke druge genetske ili kromosomske abnormalnosti. Tanka cjevčica se unosi u maternicu i uzima se nekoliko stanica tkiva koje okružuju dijete. Prednost CVS metode je ta da ukoliko se otkrije da postoji problem s djetetom, trudnoća se možete okončati u početnoj fazi. Postoji nešto veća opasnost od pobačaja prilikom izvođenja CVS u odnosu na amniocentezu.

Ako imate genetske predispozicije koje bi mogle utjecati da vaše dijete naslijedi neku bolest, obratite se stručnjaku za genetska pitanja, koji će vas savjetovati i uputiti na dodatne pretrage.