Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Depresija u trudnoći

Depresija u trudnoći
Diego Cervo

Da li je uobičajeno boriti se s depresijom i tjeskobom u trudnoći? – Iako je trudnoća često predstavljana kao vrijeme velike radosti, to zapravo nije tako za baš sve žene.

Barem jedna od deset trudnih žena se bori s napadima depresije. Godinama su stručnjaci krivo mislili da hormoni koji se razvijaju tijekom trudnoće štite ženu od depresije, ostavljajući ženu ranjivom na bolest tek nakon rođenja kada razina tih hormona opadne. Nakon nedavnih istraživanja su došli do zaključka da rapidan rast tih hormona može poremetiti kemijske spojeve u mozgu što dovodi do depresije.

Hormonske promjene mogu pojačati vašu tjeskobu više nego što je uobičajeno. Depresija i tjeskoba mogu proći nezamijećeno jer žene često zapostave svoje osjećaje tako da ih zamjene s privremenim promjenama raspoloženja koje vrlo učestale tijekom trudnoće. Vaše emocionalno zdravlje je vrlo važno kao i vaše fizičko zdravlje, zapravo toliko je važno da može ozbiljno utjecati na vaše fizičko zdravlje. Ako primijetite prve znakove depresije, odmah se javite liječniku kako bi vas uputio što i kako dalje.

Postoje li neki znakovi kako mogu biti sigurna da mi prijeti opasnost depresije i tjeskobe tijekom trudnoće? – neki od najčešćih znakova tjeskobe i depresije u trudnoći su:

 • Osobna ili obiteljska povijest u kojoj je prisutna depresija i tjeskoba – ako ste se u prošlosti već borili sa depresijom ili ekstremnom tjeskobom postoji velika mogućnost da ćete patiti od depresije u trudnoći. Čak i kad niste nikada imali veliki napad depresije ili tjeskobe, ali imate sklonosti za živciranje i tjeskobu prilikom stresnih i neizvjesnih situacija, mogu se pojaviti naznake da ćete imati problema s depresijom u trudnoći.
 • Poteškoće u odnosima – ako ste u problematičnoj vezi i shvaćate da kao par vi i vaš partner baš ne možete uspjeti, obavezno odite na savjetovanje. Nemojte se zavaravati činjenicom da će dolazak djeteta izmijeniti sve probleme koje imate svakodnevno s vašim partnerom. Novorođena beba će samo učiniti sve još više napetim, stoga nemojte se ustručavati potražiti savjet kod profesionalca koji vam već sada može popraviti odnos, pogotovo ako ste žrtva nasilja.
 • Tretman koji pospješuju plodnosti – ako ste imali problema sa začećem, velike su šanse da ste pod velikim stresom. Ako ste završili sa brojnim pokušajima tretmanima koji pospješuju plodnost, možete još uvijek imati problema sa emocionalnim nuspojavama uzrokovanih mjesecima, pa čak i godinama mučnog čekanja pozitivnih rezultata. Kao „šlag na vrhu torte“, sada kada ste napokon ostali trudni možete biti prestravljeni činjenicom da postoji mogućnost da izgubite dijete za koje ste toliko teško i strpljivo trudili da začnete. Sve ovo bi vas još više moglo pogurati u ralje depresije.
 • Prijašnji gubitak trudnoće – ako ste pobacili ili ste izgubili bebu u prošlosti, nije ni čudo što se toliko brinete da vam sljedeća trudnoća prođe u savršenom redu, da neće biti nikakvih većih problema. Ako ste izgubili dijete nedavno ili ste pobacili nekoliko puta u prošloj godini, velika je vjerojatnost da se još niste oporaviti fizički i psihički.
 • Problemi u trudnoći – komplicirana visokorizična trudnoća može uzeti veliki danak vašem emocionalnom zdravlju, pogotovo ako provodite tjedne u krevetu.
 • Razgovarajte s vašim liječnikom o brizi za vaše emocionalno zdravlje. Ako sada napravite pravilne poteze to može smanjiti šanse da se pojave problemi nakon porođaja, a također pomoći i vama da uživate u svojoj bebi zbog koje ste se jako mučili kako bi ju donijeli na svijet.
 • Stresni trenutci u životu – financijske brige? Seljenje u novi dom? Razmišljanje o promjeni posla? Planiranje da li ćete ostati doma nakon godina radnog staža? Bilo koja velika promjena u stilu života kao što su ove, u što se računa i prekid, smrt bliskog prijatelja ili člana obitelji i gubitak posla, mogu vam zadati vrlo velike probleme.
 • Ostali rizični faktori – ako ste mladi, sami, ili je ovo neplanirana trudnoća, rizik od pojave depresije i tjeskobe je također vrlo velik. Povedite računa da sve dovedete na svoje mjesto. Na ovaj način ćete sebi pomoći da što lakše prebrodite depresiju i tjeskobu kako bi uživali u svojoj trudnoći i bili sretni u ovim čarobnim i predivnim trenutcima vašega života. Na umu također imajte da na kraju svakog mračnog tunela koliko god on bio dug postoji svjetlo koje će obasjati vaš život.

Koji su simptomi depresije?

Ako imate osjećaj da ne možete u potpunosti podnijeti vaše dnevne obaveze, ili pak imate kakve opasne misli da naudite sebi, u što je moguće kraćem vremenskom razdoblju kontaktirajte vašeg liječnika kako bi vas on uputio na savjetovanje stručnoj osobi koja ima iskustva s ovakvim problemima. Nemojte misliti da je posjeta psihologu ili psihijatru znak slabosti, on je tu da vam pomogne da što lakše prebrodite ovu krizu, a također to je znak da ste voljni poduzeti korake koji su neophodni kako bi sebe i svoje nerođeno dijete učinili sigurnima i zdravima.

Ako primijetite neko od niže navedenih simptoma ili barem tri simptoma, ako se oni ponavljaju ili su prisutni dulje od dva tjedna, obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom da vas upusti stručnoj osobi koja će vam pomoći.

 • Osjećaj da vas više ništa ne može oraspoložiti, da vam nije zabavno ili da ne uživate više u ničemu kao prije.
 • Osjećate se tužno, bezvoljno i „prazno“ iz većinu dana, i tako iz dana u dan.
 • Postaje vam vrlo teško se koncentrirati, ili vam nakon kratkog vremena koncentracija pada.
 • Vrlo izražena razdražljivost, uznemirenost, ili bez prestanka pretjerano plačete.
 • Poteškoće prilikom pokušaja da zaspete ili nemiran san tokom cijele noći.
 • Neprekidna iscrpljenost i kronični umor.
 • Želja da jedete cijelo vrijeme ili pak ne želite jesti uopće.
 • Nerazmjeran osjećaj krivnje, osjećaj bezvrijednosti i gubitak svake nade u bolje sutra.

Kako se depresija i tjeskoba mogu tretirati tijekom trudnoće?

Psihoterapija i antidepresivi mogu biti korišteni u liječenju depresije i tjeskobe u trudnoći. Nemojte stvari uzimati u svoje ruke, najbolje bi bilo da sve prepustite stručnoj osobi.

Kako spriječiti pojavu depresije i tjeskobe u trudnoći?

 • Sve radite polako i smireno – oduprite se potrebi da si naslažete puno zadataka prije dolaska djeteta. Sve polako i smireno obavite na vrijeme. Možda ćete pomisliti da trebate srediti sobu, očistiti kuću ili raditi duplo više kako bi poslije trudničkog dopusta imali manje zaostataka, nemojte si to raditi, time si nećete napraviti koristi već upravo suprotno, izložiti ćete se velikom stresu koji za posljedicu ima napade depresije i tjeskobe. Kako bi to spriječili dobro se organizirajte, uzmite si olovku i papir, te zapišite što morate napraviti i organizirajte si vrijeme da sve stignete napraviti. Nećete imati puno vremena kada beba dođe, tada ćete se morati posvetiti njoj. Kako bi se dovoljno opustili,radite nešto što će vas opustiti, pročitajte knjigu, zamolite supruga da vam donese doručak u krevet, ili pak možete s prijateljicama ići u dugačku i opuštajuću šetnju prirodom ili vašim susjedstvom. Radite nešto što će vas zaista činiti sretnom, a samim time ćete se dovoljno opustiti i spriječiti napad depresije.
 • Povežite se više sa svojim partnerom – povedite računa da provodite dovoljno vremena sa svojim partnerom i da pravilno njegujete vašu vezu. Dok još niste ušli u visoki stupanj trudnoće, odite na odmor negdje. Trebate činiti sve što je u vašoj mogućnosti da dovoljno osnažite svoju vezu prije nego što dijete dođe na svijet. Ako to pravilno izvedete, imat ćete oslonac u teškim trenutcima kada vam se čini da nema nade za boljim.
 • Izbacite sve brige iz sebe – izbacite iz sebe svoje strahove i brige o budućnosti. To najbolje možete napraviti tako da razgovarate sa svojim partnerom, obitelji i prijateljima. Oni će vam zasigurno pomoći da shvatite da uvijek ima nade.
 • Stavite stres pod kontrolu – nemojte dozvoliti da se brige i frustracije talože u vašem životu. Nađite način kako se brinuti o sebi emocionalno. Ako je potrebno uzmite si pauze, dovoljno se naspavajte, možete čak i vježbati, a nemojte zaboraviti da je važno i da pravilno jedete. Ako shvatite da postajete jako tjeskobni, možete uvijek pokušati s trudničkim satovima joge ili pak naći neke meditacije i meditativne vježbe koji će opustiti vaš duh i tijelo. Ovim ćete odagnati sve tjeskobe i depresiju. Majke diljem svijeta preporučuju ovaj način kako prebroditi teške trenutke tijekom trudnoće.

Preventiva postporođajne depresije

Više od polovice trudnih žena koje pate od depresije i tjeskobe tokom trudnoće, nakon porođaja razviju postporođajnu depresiju. Iako ovo zvuči zastrašujuće, ako na vrijeme tretirate depresiju tokom trudnoće smanjujete šanse da dobijete postporođajnu depresiju. Za vas smo priredili nekoliko stvari koje možete primijeniti da spriječite ovo stanje:

 • Stvorite si naviku da se brinete o sebi, te neka to postane djelom vaše dnevne rutine, ovo je jedna od neophodnih stvari za koje se morate brinuti. Isplanirajte si načine kako uzeti predahe i dovoljno odmora kada dijete dođe.
 • Izgradite si potporu već sada, bilo da se radi o vašoj obitelji, prijateljima, partnerom, liječnikom i sl. Na ovaj način ćete si stvoriti neophodnu potporu jednom kada vaše dijete dođe na svijet.
 • Razgovarajte se sa partnerom o tome kako podijeliti kućanske poslove i brigu jedno za drugo, kao i brigu za bebu.