Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Curica ili dečko - simptomi koji se prenose kroz generacije

Curica ili dečko - simptomi koji se prenose kroz generacije

Kada je u pitanju trudnoća, mnogi roditelji s nestrpljenjem iščekuju otkrivanje spola svog djeteta.

Iako postoji znanstveno pouzdana metoda za otkrivanje spola putem ultrazvučnog pregleda ili genetskih testova, tradicionalni znakovi i uvjerenja o pogađanju spola djeteta i dalje postoje kao zanimljiva i zabavna tema.

Stoljećima su trudnice oslanjale na različite znakove i simptome kako bi pokušale odgonetnuti spol svog nerođenog djeteta. Iako ti znakovi nemaju znanstvenu potvrdu, mnogi ljudi ih i danas prihvaćaju kao dio tradicije i zabave tijekom trudnoće.

 

Koji su to simptomi koji nam govore da žena nosi curicu?

Kada se radi o pogađanju spola djeteta, neki od popularnih znakova za curicu uključuju pojavu jutarnjih mučnina na početku trudnoće, izgled trbuha koji nalikuje lubenici, žudnju za slatkim, visoko pozicioniran trbuh, česte promjene raspoloženja, želju za sokom od naranče, crvenkasti odsjaj kose, veću lijevu dojku i mokraću mutno žute boje. Također, neki vjeruju da žena koja neprestano ima želju za voćem također roditi curicu.

 

Koji su to simptomi koji nam govore da žena nosi dečka?

S druge strane, tradicionalni znakovi za dečka uključuju nedostatak jutarnjih mučnina, nisko pozicioniran trbuh, žudnju za slanom i začinjenom hranom, hladnije noge nego prije trudnoće, suhe ruke, raširen nos, glavobolje, tamnije bradavice, brži rast dlaka na nogama te svijetlo žutu boju mokraće.

Važno je naglasiti da se ovi tradicionalni znakovi ne temelje na znanstvenim činjenicama i ne mogu pružiti pouzdanu informaciju o spolu djeteta. Oni su prije svega odlični za zabavu kroz trudnoću.

 

Dokazivanje spola putem UVZ

Međutim, u moderno doba, ultrazvučni pregledi su postali najčešći i najpouzdaniji način otkrivanja spola djeteta tijekom trudnoće. Ultrazvuk je medicinska tehnologija koja koristi visokofrekventne zvučne valove kako bi se stvorila slika unutar tijela.

Ultrazvučni pregled tijekom trudnoće omogućuje liječnicima da vizualno pregledaju rast i razvoj fetusa te pruže važne informacije o zdravlju majke i djeteta.

Jedna od najčešćih pitanja koja se postavljaju tijekom ultrazvučnog pregleda jest upravo otkrivanje spola djeteta.

Kako fetus raste i razvija se, ultrazvuk omogućuje jasnu vizualizaciju karakteristika genitalnog područja, što omogućuje liječnicima da s velikom sigurnošću odrede spol djeteta. Ova metoda je pouzdana i najčešće točna, posebno kada se obavlja u kasnijim fazama trudnoće.

Uz otkrivanje spola, ultrazvuk može pružiti i druge korisne informacije, kao što su procjena veličine fetusa, provjera srčanog ritma, pregled unutarnjih organa djeteta te otkrivanje eventualnih anomalija ili komplikacija.

U konačnici, iako tradicionalni znakovi i uvjerenja o pogađanju spola djeteta imaju svoje mjesto kao zanimljiva i zabavna tradicija, ultrazvučni pregledi su najpouzdaniji način za saznanje spola djeteta tijekom trudnoće.

Liječnici i medicinsko osoblje pružaju stručnost i preciznost te mogu pružiti roditeljima pouzdane informacije o njihovom nerođenom djetetu, omogućujući im da se pripreme za dolazak novog člana obitelji s veseljem i uzbuđenjem.