Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

APGAR test

APGAR test
Kurhan

APGAR rezultat odnosi se na prvi test kojem će vaša beba biti podvrgnuta netom nakon što bude rođena. To je brzi procjenitelj stanja koje koristi medicinsko osoblje kako bi ustvrdilo treba li beba intenzivnu njegu ili je s njom sve u redu.

APGAR rezultat odnosi se na prvi test kojem će vaša beba biti podvrgnuta netom nakon što bude rođena. To je brzi procjenitelj stanja koje koristi medicinsko osoblje kako bi ustvrdilo treba li beba intenzivnu njegu ili je s njom sve u redu.

Test se prvo izvede minutu nakon što je beba rođena te se ponavlja nakon pet minuta. Test mjeri otkucaje srca, bebino disanje, boju kože, tonus mišića i reagiranje na stimulacije. Svaka od ovih 5 stavki može dobiti vrijednost od 0 do 2 a krajnji se rezultat bilježi na skali od 0 do 10, gdje 10 predstavlja najveći rezultat. APGAR je samo dijagnostički alat a nikako indikator zdravstvenog stanja vaše bebe. Beba može imati rezultat pet ili šest u prvoj minuti te doseći rezultat 7 nakon pet minuta.

Bebe čiji APGAR rezultat bude sedam i više su rođene u dobrom stanju, no manji rezultat ne znači da je zdravlje bebe narušeno. Manji rezultat može značiti da bebi na primjer treba više kisika. Veliki broj djece iz rizičnih trudnoća, rođenim carskim rezom ili rođenim uz neku drugu komplikaciju obično imaju loš APGAR rezultat, međutim kasnije se ipak razviju u zdravo dijete.