Koje aktivnosti treba izbjegavati u trudnoći

Ne kažu bez razloga da je trudnoća drugo stanje, zato je važno da budete oprezni prilikom svakodnevnih aktivnosti.


Trebate izbjegavati teže fizičke aktivnosti koja povećava opterećenje na vaš trbuh. Razlog tomu je što svaka vaša fizička aktivnost ima utjecaj na vaše dijete. Aktivnost je vrlo važna u trudnoći, no postoji opasnost da neke vrste aktivnosti mogu loše utjecati na vašu trudnoću.

trudnoca i sport

Koje su to aktivnosti koje treba izbjegavati za vrijeme trudnoće?

  • Nošenje teških predmeta – izbjegavajte nositi teške predmete jer nikad ne znate kako će to utjecati na vaše trenutno stanje. Naglo dizanje teških predmeta može biti pogubno za vašu trudnoću, zato se strpite i budite oprezni.
  • Sport s neposrednim kontaktom – pod sportove s neposrednim kontaktom podrazumijevaju se rukomet, nogomet i košarka. Ove vrste sportova predstavljaju vrlo veliku opasnost jer se u tim sporta možete ozbiljno ozlijediti.
  • Vožnja biciklom – vožnja biciklom nije najbolja ideja ako ste trudni, pogotovo ako vozite samo povremeno. Ako se profesionalno bavite biciklizmom, tada možete voziti do drugog tromjesečja, jer vaš trbuh može poremetiti ravnotežu. Umjesto vožnje biciklom, prošetajte parkom ili po ulici. Vožnja biciklom je jako dobra tjelovježba, ali ne za trudnoću.
  • Skijanje – odlazak na zimovanje s obitelji može pozitivno djelovati na vašu trudnoću, no na zimovanju trebate izbjegavati skijanje, jer postoji ozbiljna opasnost od padova i ozlijeda.
  • Vožnje u zabavnim parkovima – različite vožnje u zabavnim parkovima u kojima ste toliko uživali za vrijeme trudnoće trebate izbjegavati. Razlog leži u činjenici da naglo ubrzanje i naglo usporavanje mogu naškoditi vašem djetetu.
  • Saune i hidromasažne kade – natapanje u hidromasažnoj kadi ili sjedenje u sauni može biti vrlo opasno za pravilan razvoj vašeg djeteta. Razlog tomu leži u činjenici da je pregrijavanje tijela povezano sa mogućnosti da je dijete rođeno mrtvo ili pak da vam se dijete rodi sa nekim oblikom defekta.

Danas postoje razni tečajevi za trudnice, voditelji tih tečajeva znaju koje su sve mogućnosti jedne trudnice, ali i tada nemojte zaboraviti da ipak vi najbolje znate kako se osjećate i sami si stvorite dinamiku vježbanja. Svaka trudnoća je individualna, ali ako se osjećate dobro prepustite se i uživajte u trudnoći.

Vezani sadržaj s portala MaminaMaza

Važnost prenatalnih vitamina tijekom trudnoće
Debljanje u trudnoći - koliko je normalno?
Važnost vitamina prije, za vrijeme i nakon trudnoće
5 najgorih stvari koje možete reći trudnici
Prosječna tjelesna težina tijekom trudnoće
Savjeti za buduće mame

Želite nešto reći? Podijelite vaše mišljenje ili savijet s ostalima!

Trenutno nema komentara...

Komentirati mogu isključivo registrirani korisnici.
Registrirajte se ili se prijavite!

IZDVOJENI LINKOVI