Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako brzo zatrudnjeti?

Kako brzo zatrudnjeti?
Yuri Arcurs / Shutterstock

Kad zajedno s partnerom donesete odluku da želite dijete tada najčešće želite da se trudnoća dogodi čim prije.

Kad se odlučite da je vrijeme da u vaš život uđe jedno malo slatko biće važno je čim prije krenuti s pripremama organizma da kad se dogodi začeće ono ima sve potrebno za pravilan rast i razvoj.

Najvažnije stvari koje morate napraviti kako bi što prije ostvarili trudnoću?

  • Prvi korak je sigurno pregled kod liječnika da ste sigurni da je vaše tijelo spremno za začeće.  
  • Odbacite nezdrave navike poput cigareta, alkohola i vodite računa da unosite što zdravije namirnice
  • Krenite s uzimanjem prenatalnih vitamina (folna kiselina)
  • Ako je potrebno regulirajte tjelesnu težinu kako bi se što više približili idealnom indeksu tjelesne mase
     

Nakon što vaše tijelo bude spremno, isprobajte ove savjete kako biste povećali šanse da što prije ostvarite trudnoću:

Saznajte kada imate ovulaciju

Najvažnije da znate u kojem dijelu menstrualnog ciklusa imate ovulaciju. Ovulacija se događa samo jednom mjesečno i ako prepoznate koji su to dani u mjesecu samim time su vam i šanse za trudnoću veće. Simptomi ovulacije i ovulacijske trakice će vam pomoći da saznate kad je pravi trenutak za začeće i kad su vam plodni dani, okvirne plodne dane možete izračunati pomoću kalkulatora plodni dana, a uz pomoću lh trakica samo ćete potvrditi kad je stvarno taj trenutak. Ovulaciju vam može prema veličini folikula odrediti i liječnik folikulometrijom.

Ako imate neredovite menstrualne cikluse točno određivanje ovulacije moglo bi biti teško, svakako se savjetujte s liječnikom koja bi metoda za utvrđivanje plodnih dana bila najbolja za vas.

Ciljani spolni odnos za vrijeme plodnih dana

Nakon što saznate okvirne dana ovulacije tempirajte spolni odnos tijekom tog razdoblja, najbolje je spolni odnos imati dva do tri dana prije ovulacije pa sve do dva dana nakon ovulacije.

Ako niste sigurni kada su vam plodni dani nastojte imati spolne odnose svaki drugi dan tijekom srednja dva tjedna ciklusa. Tako ćete vjerojatno imati zdrave spermije u jajovodima kad vaše tijelo oslobodi jajašce. Važno je da nije prošlo puno vremena između dva odnosa prije plodnih dana upravo zbog kvalitete sjemena, najidealnije je da imate odnos tri dana prije ciljanih odnosa.

Kvaliteta spermija

Zdravi i kvalitetni spermiji imaju najveće šanse za oplodnju jajne stanice. Pripreme za začeće kod muškaraca kako bi poboljšali kvalitetu spermija:

  •      Izbjegavanje duhan i alkohola
  •      Regulirati tjelesnu težinu
  •      Pojačati unos: cinka, folne kiseline i vitamina C - koji pomažu u stvaranju kvalitetne sperme.
  •      Vodite računa da se zdravije hranite i redovito vježbajte

Kako bi se poboljšala kvaliteta spermija uz gore navedene savjete potrebno je oko tri mjeseca za regeneraciju. Kvalitetu spermija možete provjeriti kroz pretragu spermiogram.

Povećava li orgazam šanse za trudnoću?

Postaju neka vjerovanja da orgazam kod žena povećava šansu za začeće, ali nema dokaza koji potkrepljuju ovu tvrdnju. Ženski orgazam nije nužan da dođe do začeća, ali je moguće da kontrakcije maternice od orgazma tjeraju spermije prema jajovodima.

Koje su najbolje seksualne poze za začeće?

Nema dokaza da bi bilo koja spolna poza povećala šansu za začeća. Možda ste čuli da neki položaji, poput misionarskog gdje je muškarac gore, obećavaju više od drugih jer su spermiji tada najbliže vratu maternice, ali nema znanstvenih studija koje to potvrđuju.

Također nema studija koje dokazuju da ne biste trebali imati spolne odnose češće od svaki drugi dan kada pokušavate zatrudnjeti. Ako su spermiji vašeg partnera normalni, onda će se stvarati iz dana u dan, pa nema potrebe čekati. Najvažnije je imati odnos za vrijeme plodnih dana.

Trebam li ostati ležati nakon odnosa kako bih povećali šanse za začeće?

Nema dokaza da i ovo povećava šansu. Kako se približava ovulacija, možete primijetiti vaginalni iscjedak (cervikalnu sluz). Ova sluz zadržava spermu, pa čak i ako nešto sjemena iscuri, većina spermija ostaje živa u vašem tijelu. A s milijunima spermija u svakoj ejakulaciji, dosta njih trebali bi se probiti prema jajnoj stanici, pa i da odmah ustanete.

Koliko je vremenski potrebno da par ostvari trudnoću?

Vremenski period od planiranja trudnoće pa sve do začeća teško je predvidjeti, kod nekih parova se to razdoblje nažalost broji i u godinama godina.
Plodnost žene s godinama opada, što ste stariji sve je teže ostvariti trudnoću, dodatno loše navike produžuju vremenski period do začeća.

Statistike koje nam govore koliko će mjeseci biti potrebno za ostvarenje trudnoće:

     30% ostvari trudnoću unutar prvog mjeseca
     60% ostvari trudnoću unutar tri mjeseca ciklusa
     80% ostvari trudnoću unutar šest mjeseca ciklusa
     85% ostvari trudnoću unutar godine dana
     92% ostvari trudnoću unutar četiri godine   

Koliko dob utječe na začeće?

Što ste stariji vrijeme potrebno za začeće obično je duže jer kvaliteta jajnih stanica opada s godinama, upravo zbog lošije kvalitete ne može u svakom ciklusu doći do kvalitetnog spajanja spermija i jajne stanice. Kod muške plodnosti godine kvalitetne plodnosti su veće, pa tako muška plodnosti se počinju smanjivati tek oko 50.

Za prirodno začeće najveće šanse imate u dvadesetim godinama. Idealne reproduktivne godine kod žena su od 20 do 30 godina. S 30 godina plodnost odnosno sposobnost začeća počinje opadati. Ovaj pad se povećava oko 35. godine.

Koliko bismo trebali pokušavati prije nego što posjetite stručnjaka za plodnost?

Ako ste mlađi od 30 godina i niste zatrudnjeli nakon godinu dana pokušaja, vrijeme je da posjetite stručnjaka za plodnost. Ako imate 30 ili više godina, razgovarajte sa stručnjakom nakon što ste šest mjeseci pokušavali bez uspjeha. Kod parova koji imaju predispozicije za probleme pri začeću obratite se stručnjaku čak i prije nego što počnete pokušavati i koji će vas uputiti na pretrage koje se potrebno obaviti ako ne dolazi do začeća.