Milan Stanojević

Milan Stanojević

prim.prof.dr.sc., dr.med.

Medicinu je upisao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1972. godine, a medicinsku je edukaciju 1974. godine nastavio na Medicinskoj akademiji u Varšavi, Poljska, gdje je 1979. godine diplomirao. Zaposlio se 1980. godine u Medicinskom centru Koprivnica gdje je radio na Odjelu za ginekologiju i porodništvo kao sekundarac, te na Odjelu za dječje bolesti, gdje je 1983. godine dobio specijalizaciju iz pedijatrije. Završio je poslijediplomski studij iz Kliničke pedijatrije i poslijediplomski studij iz perinatologije i neonatologije, te više tečajeva iz područja ultrazvuka mozga i kukova, a boravio je kao stipendist Soros Otvorenog društva u Sjedinjenim Američkim Državama i u Austriji. Specijalist pedijatar od 1987. godine, a od 1992. do 2000. godine voditelj Odjela za neonatologiju Opće bolnice Koprivnica.

Od 2000. godine zaposlio se u Općoj bolnici „Sveti Duh“ u Zagrebu u Klinici za ginekologiju i porodništvo, Odjel za neonatologiju, gdje do 2007. godine radi kao odjelni liječnik, a od 2007. do 2018. godine voditelj je istog odjela Kliničke bolnice „Sveti Duh“.  Od 14.11.2018. godine umirovljenik. Od 2004. godine primarijus, od 2007. godine subspecijalist neonatolog. Magistar znanosti (medicina i biologija) od 1991., doktor znanosti (medicina i biologija) od 2006. godine, a od 2007. godine znanstveni suradnik, a od 2013. godine viši znanstveni suradnik. Od 2011. godine izvanredni profesor na Dubrovnik International University (DIU Libertas Međunarodno sveučilište), te od 2013. godine naslovni docent na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Član je Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu u čijem je upravnom odboru do sada, Hrvatskog pedijatrijskog društva, Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju, međunarodne Svjetske udruge perinatalne medicine (World Association of Perinatal Medicine) čiji je bio generalni tajnik, dopredsjednik, izborni predsjednik i predsjednik u dva dvogodišnja mandata od 2015. do 2019. godine. Redoviti je član Međunarodne akademije za perinatalnu medicinu (International Academy of Perinatal Medicine koja ima 30 redovitih i 50 pridruženih članova), te je član upravnog odbora međunarodnog udruženja Fetus kao pacijent. Od 2014. je član Europske akademija znanosti i umjetnosti.

Objavio je ukupno 310 radova od čega 145 u časopisima (45 prvi autor), te 175 kongresnih priopćenja (104 prvi autor), te 51 poglavlje u knjigama. Ima oko 1800 citata.      

Dobitnik je priznanja Medalja grada Koprivnice za izuzetna znanstvena postignuća na području medicine, priznanja Hrvatskog liječničkog zbora „Ladislav Rakovac“, povelje Hrvatskog liječničkog zbora, dobitnik triju diploma i dviju zahvalnica Hrvatskog liječničkog zbora, te medalje „William Liley“ međunarodnog udruženja The Fetus as a Patient.

Radio je u Koprivnici 20 godina tzv. integriranu pedijatriju na odjelu i u dispanzeru za djecu, a sljedećih 18 godina svoje karijere posvetio je neonatologiji. Od 2019. radi kao stručni suradnik u Poliklinici za ginekologiju i opstetriciju Ginekos i Poliklinici za pedijatriju Dr. Sabol u Zagrebu. Radi kao stručni suradnik UNICEF-ova ureda za Hrvatsku i član je Povjerenstva za pedijatriju Ministarstva zdravstva RH.

Članci autora

Tjelesni rast i razvoj dojenčeta

Tjelesni rast i razvoj dojenčeta

Prosječno donošeno novorođenče teško je oko 3500g, dugo oko 50cm, ima opseg glave oko 35cm, a nošeno je prije rođenja oko 39 tjedana.

Streptokokna infekcija kod djece

Streptokokna infekcija kod djece

Kada govorimo o streptokoknim infekcijama u djece uglavnom mislimo na piogenog streptokoka iz skupine A koji je najčešći uzročnik bolesti u svim dobnim skupinama.

Pelenski osip

Pelenski osip

Kada se u probavni sustav novorođenčeta nasele dobre bakterije, što je proces koji traje do dobi od oko 2 tjedna, može se pojaviti i tzv. pelenski osip ili pelenski dermatitis.

Urinarna infekcija kod djece

Urinarna infekcija kod djece

Upala mokraćnog sustava je nakon upale dišnih putova najčešća infekcija u dječjoj dobi. Simptomatsku uroinfekciju dobije u djetinjstvu 3-5% djevojčica i 1-2% dječaka.

Obavezni pregledi kod pedijatra od rođenja

Obavezni pregledi kod pedijatra od rođenja

Pregled dojenčeta, malog i predškolskog djeteta od novorođenačke dobi – važna pretpostavka normalnog razvoja.

Podvezivanje pupkovine

Podvezivanje pupkovine

Posteljica je organ koja luči različite tvari koje omogućuju odvijanje trudnoće, rast ploda i prilagodbe majčina organizma na trudnoću, osiguravajući tako idealne uvjete za rast i razvoj ploda u zdravom okruženju majčina organizma.

Njega pupka kod novorođenčeta

Njega pupka kod novorođenčeta

Način na koji se njeguje pupčana ranica nakon rođenja utječe na kolonizaciju papka bakterijama I na vrijeme potrebno za otpadanje pupkovine.

Koža novorođenčeta - tjemenica, neurodermatitis i njega

Koža novorođenčeta - tjemenica, neurodermatitis i njega

Što je tjemenica i neurodermitis, te kako ćemo ih razlikovati...

Trodnevna groznica ili šesta bolest

Trodnevna groznica ili šesta bolest

Jedna od bolesti s kojima će se roditelji susresti i zbog nje biti zabrinuti zbog popratne vrlo visoke temperature nakon dobi djeteta od 6 mjeseci je trodnevna groznica koja se naziva i šesta bolest