Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Trodnevna groznica ili šesta bolest

Trodnevna groznica ili šesta bolest
Aynur_sib / Shutterstock

Jedna od bolesti s kojima će se roditelji susresti i zbog nje biti zabrinuti zbog popratne vrlo visoke temperature nakon dobi djeteta od 6 mjeseci je trodnevna groznica koja se naziva i šesta bolest

Trodnevna groznica (exanthema subitum, roseola infantum, šesta bolest)

Smatra se da je po učestalosti osipnih bolesti ona na šestom mjestu, a u toj je bolesti broj šest važan i zbog uzročnika koji je najčešće herpes virus tip 6 (iako uzročnikom može biti i tip 7 toga virusa).

Kao i u mnogim bolestima uzrokovanima virusima iz te skupine, bolest je popraćena vrlo visokom temperaturom zbog koje su roditelji jako zabrinuti, a ta se zabrinutost smanjuje kada im uspije djetetu skinuti temperaturu te se tada dijete ponaša gotovo isto kao i kada nije bilo bolesno.

 

Uzroci pojave šeste bolesti?

Razlozi za pojavu ove bolesti su slični kao i za sve ostale bolesti koje se pojavljuju nakon dobi od 6 mjeseci a to je prirodni pad imuniteta kao i pad koncentracije majčinih antitijela koje je dojenče dobilo od majke. Osim toga dojenče u toj dobi je češće izloženo kontaktima s ljudima, vršnjacima i drugom djecom te se lakše zarazi.

Kao i većina bolesti, tako je i ova bolest zarazna prije pojave simptoma, tako da ju je gotovo nemoguće izbjeći.

 

Kako se prenosi i koliko traje inkubacija?

Razdoblje od izloženosti virusu do obolijevanja traje oko desetak dana (7 do 14 dana). Bolest se kao i većina sličnih bolesti prenosi kašljanjem i kihanjem odnosno kapljičnim putem, a može i direktnim kontaktom (ruke!) i slinom. Kako dojenčad  kao i mala djeca u dobi od 2 do 3 godine, kada se bolest najčešće pojavljuje, većinom sve stavlja u usta, do prijenosa bolesti dolazi vrlo lagano.

 

Simptomi šeste bolesti?

Bolest počinje najčešće viskom temperaturom iznad 39⁰C, a ponekad čak i iznad 40⁰C, što roditelje jako uznemirava. Unatoč visokoj temperaturi djeca su većinom u dobrom stanju, najčešće ne povraćaju, ne kašlju, rijetko im curi nos, rijetko imaju mekšu stolicu, nemaju poteškoća s mokrenjem. Visoka temperatura je najčešći razlog što roditelji traže pomoć liječnika.

U razdobljima kada je temperatura niža ili su bez temperature, djeca su dobro, igraju se i ne izgledaju bolesno. Nakon temperature koja traje većinom tri (od 2 do 5) dana, po čemu je bolest dobila ime, nakon što temperatura padne i više se ne povećava, pojavljuje se osip najprije na trupu i središnjem dijelu organizma a tek kasnije se proširi prema ekstremitetima, a većinom ga nema na licu.

 

Kako izgleda osip kod šeste bolesti?

Osip je sitan, crvenkasto ružičast, točkast, ne svrbi i ne daje nikakve tegobe, kad ga se pritisne nestaje i traje vrlo kratko od jednog do dva ili tri dana, nakon čega nestaje i više se ne pojavljuje.

 

Povišena temperatura kod šeste bolesti i kada uzeti lijek?

Tijekom bolesti mogu se kod 10% do 15% djece pojaviti grčevi u temperaturi (febrilne konvulzije), što se može spriječiti pravilnim skidanjem temperature fizikalnim mjerama i primjenom lijekova.

U nas se najčešće preporučuje kupanje ili tuširanje djeteta kako bi se isparavanjem postigao učinak smanjivanja temperature, a ako je temperatura 39⁰C i više, potrebno je dati odgovarajuću dozu lijekova za skidanje temperature (paracetamol i/ili ibuprofen).

Ako dijete normalno pije, preporučljivije je lijek davati prirodnim putem na usta a ne u zadnje crijevo u obliku čepića. Lijek treba dati u punoj dozi žličicom ili priloženom štrcaljkom, a ne ga stavljati u bočicu, jer će uvijek mala količina lijeka u njoj ostati i neće se znati koliko je lijeka dijete stvarno dobilo. 

Jedino ako dijete povraća ili ne želi popiti sirup, tada se može davati lijek za skidanje temperature u obliku čepića. Osip ne treba liječiti ničim, a ako se roditeljima čini da dijete osip svrbi (iako je to u ovoj bolesti rijetko), jednostavna mjera koja može pomoći je tuširanje.

 

Kada se javiti liječniku?

Tijekom bolesti može se pojaviti povećanje limfnih čvorova (većinom na vratu), ponekad povećanje jetre i slezene, a vrlo rijetko upala moždanih ovojnica ili upala mozga.

Ove dvije zadnje spomenute bolesti izazivaju promjenu općeg stanja djeteta koje izgleda bolesno i ako niste sigurni što mu je bolje je potražiti pomoć i mišljenje liječnika.

Ipak valja znati da je ova bolest većinom laganog tijeka i završava bez komplikacija te ako je dijete dva dana bez temperature i osipa, može se uputiti u dječji kolektiv.

Uzročnik bolesti ostaje u organizmu i u imunokompromitiranih može izazvati težu bolest čak i kasnije u životu, a u zdravih osoba uglavnom ne izaziva tegobe. Bolest se većinom ne ponavlja, a uzrok je bolesti s temperaturom kod 10% do 45% dojenčadi.

Ako bolest ima lagan i predvidiv tipičan tijek, obično nije potrebna laboratorijska obrada, a dijagnoza se postavlja na osnovu tipične kliničke slike. Uvijek kada se radi o osipnoj bolesti u obzir treba uzeti i druge bolesti iz te skupine, kako bi se odlučilo o kojoj od njih se radi. U rijetkim slučajevima dijagnozu trodnevne groznice će biti potrebno potvrditi laboratorijski.

Na kraju treba reći da je exantema subitum, roseola infantum, trodnevna groznica ili šesta bolest većinom blaga i samo ograničavajuća bolest koja iziskuje simptomatsko liječenje kako bi se smanjile tegobe, te da ju je unatoč svim preventivnim mjerama vrlo teško izbjeći u dojenačkoj dobi i u dobi malog djeteta kada je ta bolest jedna od prvih osipnih dječjih zaraznih bolesti koju dijete u životu preboli.