Iva Palčić

Iva Palčić

dr.med. / spec. pedijatar, spec. pedijatrijske nefrologije

Diplomirala je na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pedijatriju je specijalizirala u Klinici za dječje bolesti Zagreb gdje je radila 15 godina. U istoj ustanovi završila je i subspecijalizaciju iz pedijatrijske nefrologije. Timu Poliklinike Helena priključila se 2013 godine.

Pored edukacije u Hrvatskoj, dodatno se educirala i u inozemstvu. U svom radu najviše se bavi anomalijama mokraćnog sustava, poremećajima mokrenja kao i glomerulskim bolestima. Od dolaska u Polikliniku Helena posebno područje interesa joj je primarna pedijatrija čiji je i voditelj. Bavi se svim preventivnim djelatnostima (sistematski pregledi dojenčadi i djece, cijepljenja i UZV kukova).

Za UZV kukova dojenčadi se educirala kod profesora Reinharda Grafa, utemeljitelja metode ultrazvučne klasifikacije prirođene displazije kuka. Također je voditelj Dnevne bolnice koja pruža mogućnost brze dijagnostike kao i terapije (parenteralna rehidracija, intravenska i intramuskularna terapija, inhalacije, drenaža i aspiracija) akutno bolesnog djeteta s ciljem nerazdvajanja od roditelja.

Članica je Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog pedijatrijskog društva i Hrvatskog društva za pedijatrijsku nefrolgiju. Pozvani je predavač na brojnim stručnim, znanstvenim skupovima i tečajevima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Stručno usavršavanje: Edukacija iz primjene ultrazvuka u dječjoj nefrologiji, Klinika za dječje bolesti Zagreb, Dvomjesečni studijski boravak na Odjelu za pedijatrijsku nefrologiju i urologiju, Cincinnati Children’s Hospital Medical Center, Cincinnati, SAD, te CHOP/Salzburg Medical Seminars “Pediatric Nephrology & Endocrinology” Childrens’s Hospital Philadelphia and Medical University of Graz

Članci autora

Povišena temperatura kod djece

Povišena temperatura kod djece

Povišena tjelesna temperatura definira se kao tjelesna temperatura iznad normalne razine posljedično promjenama u termoregulacijskom centru koji se nalazi u dijelu mozga koji zovemo hipotalamus.

Koji su simptomi gripe i kako ju liječiti

Koji su simptomi gripe i kako ju liječiti

Gripa ili influenca je akutna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom gripe. Virus gripe je RNA virus iz porodice Ortomyxovirusa.

Što je fontanela?

Što je fontanela?

Fontanela je meko vezivno tkivo koje se nalazi između kostiju lubanje na dijelovima koji nisu u potpunosti srasli. Kada se rodi, dijete ima šest fontanela: prednju, stražnju i dva para bočnih fontanela - mastoidnu i sfenoidalnu.

Što je peta bolest i koji je njezin uzročnik?

Što je peta bolest i koji je njezin uzročnik?

Peta bolest, erythema infectiosum ili megaleritem je akutna virusna bolest karakterizirana makuloznim ili makulopapuloznim osipom koji se prvo javlja na obrazima, a zatim se širi na druge dijelove tijela.

Vodene kozice - kako ih prepoznati i liječiti

Vodene kozice - kako ih prepoznati i liječiti

Što su to vodene kozice? Vodene kozice ili varičele su vrlo zarazna, osipna dječja bolest uzrokovana virusom varičele-zostera iz porodice herpesvirusa.

Alergije kod djece

Alergije kod djece

Kihanje, svrbež očiju, kašljanje i otežano disanje… Sve su to simptomi peludne alergije. Kako ih u ovo proljetno doba ublažiti te možemo li ih spriječiti, pitanje je koje često muči roditelje.

UZV kukova kod malih beba

UZV kukova kod malih beba

UZV kukova je pretraga koju je uz klinički pregled kukova bitno napraviti svakoj maloj bebi u dobi 4-8 tjedana kako bi se otkrio eventualno prisutan razvojni poremećaj zgloba kuka.