Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Vodene kozice - kako ih prepoznati i liječiti

Vodene kozice - kako ih prepoznati i liječiti
Sia Sia / Shutterstock

Što su to vodene kozice? Vodene kozice ili varičele su vrlo zarazna, osipna dječja bolest uzrokovana virusom varičele-zostera iz porodice herpesvirusa.

Kako se prenose i koliko traje inkubacija?

Vodene kozice se prenose kapljičnim putem, slinom i respiratornim sekretom zaražene osobe, odnosno izravnim dodirom s bolesnikom, a virus prodire u organizam kroz sluznicu dišnog puta i spojnicu oka (konjunktivu). Bolest je izrazito zarazna i boravak u istoj prostoriji s osobom koja ima vodene kozice znači vjerojatnost zaraze veću od 80%.

Stadij inkubacije je vrijeme tijekom kojeg virus putem sluznice dišnog puta ili očne spojnice ulazi u ljudski organizam, razmnožava se i širi krvlju po raznim organskim sustavima. On traje 10-21 dan.

 

Koji su prvi simptomi i kako prepoznati da se radi o vodenim kozicama?

Prvi simptomi prije izbijanja karakterističnog osipa traju jedan do dva dana s nespecifičnim općim znakovima bolesti: glavobolja, povišena temperatura, povraćanje i klonulost.

Nakon toga se javlja eruptivni stadij koji traje pet do šest dana s izbijanjem osebujna vezikuloznog osipa praćenog svrbežom.
Kožne promjene u početku izgledaju kao sitne crvenkaste mrljice (makule) koje izbijaju na vlasištu, licu ili trupu, a mogu se javiti bilo gdje na koži kao i na sluznicama.  Tijekom idućih sati kožne promjene mijenjaju izgled i prelaze u malene, crvenilom okružene površinske mjehuriće (vezikule).

Vezikule su prosječne veličine 2 - 3 mm i ispunjene su bistrom tekućinom u kojoj se nalazi virus. Istodobno s pojavom osipa na koži i sluznicama javlja se svrbež zahvaćenih dijelova. U sljedećih dan, dva zamuti se sadržaj mjehurića, oni pucaju, suše se i pretvaraju cijeljenjem u kraste, nakon kojih u pravilu ne ostaju ožiljci. Razvoj pojedine promjene od makule do kraste obično traje dva-tri dana, a s pojavom prvih krasta izbijaju nove makule, odnosno vezikule, te se osip s glave i trupa konačno širi i na ekstremitete.

Gustoća osipa je vrlo različita, od samo nekoliko promjena do gotovo potpune prekrivenosti kože. Osip u varičeli izbija na mahove, pa se na koži mogu vidjeti sve faze: od makule do kraste, što je upečatljiv nalaz u vodenim kozicama. Svako izbijanje novog osipa može biti praćeno porastom tjelesne temperature. Stadij regresije obilježen je nestankom općih simptoma i cijeljenjem kožnih promjena.

 

Kada je dijete zarazno?

Bolesnik s varičelom zarazan je dan-dva prije pojave osipa, tijekom izbijanja osipa i dok se svi kožni mjehurići ne posuše i ne pretvore u kraste što obično traje tri do sedam dana od pojave osipa, stoga se širenje bolesti teško kontrolira.

 

Kako se kozice liječe?

Vodene kozice u dječjoj dobi najčešće su blagog tijeka. Nekomplicirani oblici bolesti liječe se simptomatski (mirovanje, kontrola tjelesne temperature, više tekućine, pjene i gelovi, kreme i sprejevi koje hlade i umiruju kožu te smanjuju svrbež i preveniraju sekundarne bakterijske infekcije kože.

 

Koje su moguće komplikacije?

Komplikacije bolesti su rijetke, a mogu se razviti zbog djelovanja virusa (upala pluća, srčanog mišića, encefalitis) ili kao posljedica sekundarne bakterijske infekcije kožnih promjena. Komplicirani oblici zbog djelovanja virusa se liječe aciklovirom na indikaciju liječnika. Aciklovir smanjuje broj vezikula za 20% i skraćuje bolest za jedan dan. Trebaju ga uzeti djeca koja imaju oštećen imunološki sustav, uzimaju steroide, imaju kronične promjene na koži ili kroničnu bolest pluća.To je antivirusni lijek. Treba ga početi davati u prva 24 sata od izbijanja osipa i uzimati pet dana.

Kod odraslih bolest može poprimiti teži tijek, sa znatno većom učestalošću komplikacija. Visoki rizik za komplicirani tijek bolesti postoji i kod novorođenčadi, trudnica i kod djece koja imaju oslabljeni imunitet zbog kronične bolesti ili nakon transplantacije tkiva ili organa.

 

Što ako trudnica nije imala vodene kozice? Koliko je opasno za nju i dijete ako se zarazi za vrijeme trudnoće?

Infekcija trudnice izaziva bolest i majke i djeteta, što može završiti s teškim, katkad i fatalnim posljedicama za dijete, osobito u vrlo ranoj trudnoći. Ako do toga dođe daje se pasivna imunizacija gotovih pripravaka protutijela protiv virusa vodenih kozica. Pasivnom imunizacijom bolest se može spriječiti ili barem znatno oslabiti.

U kasnijoj trudnoći najveći je rizik za dijete mjesec dana prije poroda i neposredno nakon poroda. Novorođenčad su pod rizikom od ozbiljne infekcije ako majka nije imuna, tj. nije preboljela vodene kozice. Ovo je jedna od najrizičnijih skupina i trebala bi dobiti varičela-zoster imunoglobulin (VZIG).

 

Kako spriječiti pojavu ožiljaka?

Osnovno u prevenciji ožiljaka je smanjiti svrbež kože jer manje češkanja smanjuje mogućnost nastanka trajnih ožiljaka ili sekundarnih infekcija. Za to danas kako smo naveli postoji velik broj preparata u obliku krema, gelova i pjena koji umanjuju svrbež.

 

Nakon koliko vremena se dijete može vratiti u kolektiv?

Dijete se može vratiti u kolektiv nakon što su sve morfe u obliku krasta i više nema izbijanja novih. No s obzirom na to da je imunološki sustav nakon preboljelih kozica oslabljen preporučuje se još tjedan do dva ostati kod kuće.  

 

Mogu li se vodene kozice ponovo dobiti?

Bolest ostavlja doživotni imunitet, te osoba koja je preboljela vodene kozice iznimno rijetko može ponovo razviti kliničku sliku vodenih kozica. Virus vodenih kozica ostaje doživotno u organizmu u inaktivnom obliku i može se godinama poslije aktivirati uzrokujući sliku herpes zostera. Herpes zoster karakteriziran je pojavom sitnih mjehurića na koži, ograničenih samo na jednu stranu tijela  (dermatom)  najčešće pojasasto na jednoj strani trupa. Kožne promjene u herpes zosteru sadrže živi virus, te mogu uzrokovati razvoj vodenih kozica kod osobe koja je s bolesnikom u kontaktu, a nije ih preboljela.

 

Možemo li prevenirati bolest i postoji li cjepivo?

Najbolja prevencija protiv kozica je aktivna imunizacija - cijepljenje živim atenuiranim virusom koje se može dati od dobi godine dana, a primjenjuje se u dvije doze.