Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Inseminacija - kako i kada se radi?

Inseminacija - kako i kada se radi?
Stock-Asso / Shutterstock

IUI (intrauterina inseminacija) je najjednostavnija metoda medicinski potpomognute oplodnje u kojoj se oplodnja jajne stanice događa unutar tijela pacijentice, točnije u jajovodu.

Kod svakog liječenja neplodnosti cilj je izabrati metodu koja je s obzirom na dijagnozu pacijenata najmanje invazivna, financijski najmanje zahtjevna, a koja može rezultirati željenim ishodom, odnosno trudnoćom.

Preduvjeti za IUI metodu MPO su neplodnost duža od godine dana, spermiogram partera koji je uredan ili mu je plodnost granično smanjena te uredna prohodnost barem jednog jajovoda.

Inseminacija (IUI metoda) se obavlja kod parova koji imaju sljedeće uzroke neplodnosti: idiopatska neplodnost, cervikalni faktor neplodnosti, sindrom policističnih jajnika, blaga endometrioza, spolna disfunkcija muškarca.

Prohodnost jajovoda se obavlja ultrazvučnom ili rentgenskom HSG metodom (histerosalpingografija). Prije same analize prohodnosti jajovoda, pacijentica treba imati čiste cervikalne briseve (aerobi, klamidija, mikoplazma, ureaplazma) kako se tijekom ubrizgavanja kontrastnog sredstva u maternicu ne bi unijele i neke patogene bakterije. 

Inseminacija (IUI metoda) se može raditi u prirodnom ciklusu bez hormona stimulacije ili u blago stimuliranom ciklusu u kojem se za poticanje ovulacije koriste letrozol ili klomifen. U blago stimuliranim postupcima treba posebno obratiti pažnju na broj nastalih folikula kako ne bi došlo do višeplodnih trudnoća, te se kod ciklusa s više od 3 razvijena folikula IUI odgađa.
U prirodnom i stimuliranom ciklusu se kontrola ovulacije uspostavlja injiciranjem HCG-a 36 sati prije zahvata ("štoperica").

Postupak inseminacije

Sjeme partnera se na dan ovulacije nakon likvefakcije obrađuje (swim up ili gradijent gustoće metodom) kako bi se spermiji izolirali od sjemene tekućine te kako bi se odvojili progresivno pokretni spermiji od onih manje pokretnih i nepokretnih.

Ako je nakon obrade prisutno 5 milijuna ili više progresivno pokretnih spermija u 0,3 ml obrađenog ejakulata, takav ejakulat ima dobru prognostičku vrijednost.

Obrađeni ejakulat se kateterom unosi u maternicu. Spermiji dolaze do jajovoda gdje se nakon ovulacije nalazi jajna stanica. Nakon oplodnje jajna stanica putuje jajovodom do maternice gdje se nakon 5-7 dana događa implantacija.
Nakon postupka se prepisuje progesteron kao podrška žutom tijelu do razvoja posteljice.

Najveća uspješnost IUI je u prva tri pokušaja kod pacijentica mlađih od 35 godina. Inseminacija se rijetko preporučuje ženama starijima od 40 godina te mlađim ženama kod koji postoje ozbiljniji uzroci neplodnosti.