Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kada se najranije može utvrditi trudnoća?

Kada se najranije može utvrditi trudnoća?
Kamil Macniak / Shutterstock

Jednom kada ste se vi i vaš partner odlučili na trudnoću jedna od najnezgodnijih stvari je ono čekanje. Dva podugačka tjedna mogu biti frustrirajuća čak i kod najstrpljivijih žena pa se pojavi ono pitanje - trebam li zaista pričekati 2 tjedna?

Današnji testovi za dokazivanje trudnoće mogu utvrditi trudnoću i prije nego izostane mjesečnica, a to ovisi o vrsti testova koje ćete koristiti.

Na kojem principu rade?

Nije bitno koji ćete test za trudnoću koristiti, bilo to test na krv ili test iz urin oba će otkriti prisustvo hormona trudnoće tzv. hCG. Testovi koji se rade iz uzork krvi u bolnici ili privatnom laboratoriju pokazati će točnu količinu hormona dok će test iz urinom kod kuće pokazivati samo da je povišen nivo beta hCG hormona i da ukazuje na trudnoću. Test na trudnoću smatra se pozitivnim ako je nivo hormona 5mlU/L ili viši.

Što je hCG i kada ću ga početi proizvoditi?

Da biste razumjeli na koji način rade testovi na trudnoću, važno je da znate što je hCG i koja je njegova uloga u fetalnom razvoju.

HCG (human chorionic gonadotropin) se proizvodi rano u trudnoći i ima nekoliko važnih funkcija jedna od važnijih funkicja je da pomaže djetetovu razvoju tako što stimulira proizvodnju estrogena i progesterona.

Tijekom trudnoće beba prolazi kroz mnogo različitih faza razvoja. U početku žensko jajašce biva oplođeno muškim spolnim stanicama i pojavljuju se zigoti stvara se vrlo brza razdioba zigota i formira se vanjski omot trofoblasta i tada ovaj sloj počinje proizvoditi hcg u jako ranom stadiju trudnoće, a to će se dogoditi jedino ako se embrij ugnijezdi u maternicu.

Ubrzo nakon oplodnje zigota putuje kroz jajovode u unutrašnjost maternice i nakon 8-10 dana začeća tijelo počinje proizvoditi hormon i u tom vremenu možete otkriti jeste li trudni koristeći kućne testove za trudnoću koji su jako osjetljivi i obavezno na jutarnji urin.

Kada se najranije mogu potvrditi testovi?

Neki noviji testovi za trudnoću mogu otkriti čak i najmanje količine hCG i koristeći vrlo osjetljive testove možete saznati da li ste trudni već 10 dana nakon ovulacije. Ugnježđenje oplođene jajne stanice započinje između 5 i 8 dana nakon oplodnje i završeno je oko 9. ili 10. dana.

Ako kućni test na trudnoću daje negativan rezultat to može značiti da nivo hCG nije dovoljno visok za implantaciju jajašca ili se ona još nije desila. To onda znači da ćete čekati još idućih 5 dana ili 14 dana nakon ovulacije.

Za one žene koje ne mogu tako dugo čekati moguće je učiniti test 10 dana nakon ovulacije, ali rezultati ne moraju biti realni, zato je bolje ipak još se malo strpiti s testom, barem do dana očekivane mjesečnice.

Ako sumnjaš da si trudna saznaj koji su to prvi i najčešći simptomi rane trudnoće.