Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

10 najčešćih grešaka pri začeću

10 najčešćih grešaka pri začeću
Monkey Business Images / Shutterstock

Već neko vrijeme pokušavate zatrudnjeti? Budite svjesni najčešćih grešaka koje parovi rade kada pokušavaju začeti bebu. Vjerujemo da za neke od njih znate, ali neki će vas sigurno iznenaditi!

Razloga je puno; od previše seksa, do premalo seksa. Stručnjaci kao najčešće greške pacijenata izdvojili su ove greške. Da li ste "krivi" po nekoj od ovih točaka? Saznajte i naučite kako se vratiti na pravi put prema svojem cilju - bebi!

Pravo vrijeme

Menstrualni ciklus kod većine žena iznosi 28 dana, te bi po nekom idealnom slučaju ovulacija trebala nastupiti 14 dan ciklusa, ali se u praksi pokazalo da mali broj žena koje ovuliraju baš na 14 dan ciklusa. Dan ovulacije se ne računa 14 dana nakon prvog dana ciklusa, već 14 dana prije prvog dana idućeg ciklusa. Tada se ovulacija događa u vašem organizmu! Ako su vaši ciklusi redoviti, možete se poslužiti ovom metodom da bi saznali kada ovulirate. Pomoću našeg alata možete okvirno odrediti plodne dane, ako su vam ciklusi redoviti.

Prerani odlazak na specijalistički pregled

Ako ste mlađi od 35, potpuno je normalno da pokušavate ostvariti trudnoću kroz godinu dana. Normalno je da se osjećate frustrirano nakon 6 ili 7 neuspješnih mjeseci - ako nemate nekih zdravstvenih problema, trebali bi pričekati malo (80% zdravih parova će začeti dijete tijekom godine dana). S druge strane, ako ste stariji od 35, obratite se svom liječniku za specijalistički pregled nakon 6 neuspješnih mjeseci koji će vas uputiti na pretrage koje je potrebno obaviti ako ne dolazi do začeća. Znamo da čekanje zna biti jako psihički naporno.

Prekasni odlazak na specijalistički pregled

Uvijek postoje iznimke od pravila "jedna godina je normalno": Ako su vaši ciklusi kraći od 25 dana ili dulji od 35 dana, ako imate vrlo bolne mjesečnice ili obilno krvarite tijekom menstruacije, ili ako ste imali značajnu zdjeličnu infekciju unazad godine dana, posjet specijalisti vam se svakako preporuča. Još jedan razlog zbog kojeg ne bi trebali odgoditi posjet liječniku specijalisti: ako ste imali neku spolno prenosivu bolest (čak i ako samo sumnjate da ste došli u kontakt s nekom od tih bolesti) nemojte gubiti vrijeme već ugovorite termin kod specijaliste što prije.

Riješite se loših navika

Nije tajna da se morate riješiti loših navika poput pušenja, alkohola ili težih opijata kad zatrudnite zato je bolje da se, ako imate neku od ovih loših navika riješite što prije! Ali isto tako, bitno je reći da postoje i druge loše navike koje mogu utjecati na vašu plodnost. U periodu kada pokušavate zatrudnjeti trebali bi izbjegavati izlaganje ekstremnijim promjenama težine, (bilo da se radi o dobitku ili gubljenju kilograma). Uz to trebate imati uravnoteženu i zdravu prehranu.  Smanjite konzumaciju kofeina (najnovije studije ukazuju na to da kofein utječe na sposobnost organizma da apsorbira željezo, najvažniji prenatalni hranjivi sastojak) i pokušajte smanjiti umjetna sladila.

Opsjednutost s pozama tijekom seksa

Ako ste čitali da morate dignuti noge u zrak ili biti u posebnom položaju nakon odnosa da bi povećali vaše šanse da zatrudnite te tvrdnje nisu dokazane. Istina je ta da je većina sperme koja bude u vama nakon odnosa već u tom trenutku jako blizu vaše jajne stanice. A onaj ostatak koji iscuri van, u njemu niti nema toliko spermića, tako da vas to nimalo ne treba brinuti. Ako vam odgovara misionarska poza, ili vam odgovara da imate jastuk ispod kukova, slobodno to i učinite - ali najbitnije je to da si ne nabijate nepotreban stres s ovim pitanjem. Vaše šanse da bi ostali trudni ovise o drugim faktorima a ne samo o pozi!

Imati spolni odnos samo na dan kada (mislite da) ovulirate

Čak i ako imate redoviti ciklus od 28 dana, postoji mogućnost da ovulirate dan/dva prije ili kasnije nego što mislite. Čak i ako imate ovulaciju 14 dana nakon početka ciklusa, sperma može preživjeti u vašem tijelu između 24-48 sati (a u nekim slučajevima i do jednog tjedna!) nakon odnosa. Ako želite povećati svoje šanse da ostanete trudni stručnjaci iz ovog područja savjetuju da uz spolni odnos na dan ovulacije, imate spolne odnose 4 do 6 dana prije nego očekujete ovulaciju i onda ponovno 4 do 6 dana nakon što mislite da ste ovulirali.

Spolni odnos svaki dan

Vjerovali ili ne, prečesti odnosi mogu umanjiti brojčano stanje spermija, za čiji je oporavak potrebno nekoliko dana. Jednom kada saznate kada ćete (ili kada bi mogli ovulirati), stručnjaci savjetuju da imate spolne odnose svaki drugi dan, umjesto svaki dan, počevši od tjedna prije očekivane ovulacije pa sve do tjedna nakon očekivane ovulacije.

Pretpostavka da je "problem" kod vas

Puno parova se tijekom istraživanja razloga njihove neplodnosti usredotočuje na ženu - dok je u 40% slučajeva "problem" zapravo kod muškarca. Dakle, ako ste mlađi od 35 i već pokušavate zatrudnjeti više od godine dana, i vi i vaš partner bi trebali obaviti kontrolu kod specijaliste kako bi se riješili sumnji. Kontrola koju će vaš dragi morati odraditi jest analiza sperme (spermiogram). Dok muškarci imaju samo taj jedan test za odraditi kod specijaliste, kod žena ih je puno više.

Vjerovanje da će vam prenatalni vitamini pomoći sa začećem

Nažalost, unatoč suprotnim glasinama, svakodnevno uzimanje prenatalnih vitamina neće povećati vaše šanse da zatrudnite. Ali, vrlo je važno da ih pijete tijekom tog razdoblja kako bi izbjegli moguće komplikacije koje se mogu zadesiti vašu bebu kada ostanete trudni. Svaka buduća mama bi trebala imati dovoljnu količinu folne kiseline u svojem organizmu u vrijeme začeća, stoga krenite s prenatalnim vitaminima prije nego test na trudnoću pokaže željeni plusić.

Predugo odgađanje bebe

Sigurno imate popis stvari koje želite odraditi prije bebe - želite se posvetiti karijeri, srediti si financijsku situaciju, kupiti veći stan ili kuću. Ako ste u stabilnoj vezi i želite bebu, nemojte čekati i odgađati samo zato što mislite da je prerano i da neće biti problem da ostanete trudni kasnije. Istraživanja pokazuju da se sposobnost začeća smanjuje do 50% u razdoblju od 20 - 40 godine života, zato ako se osjećate spremno za bebu, krenite svim silama u tom pravcu. Sve ostalo neka vam padne u drugi plan.