Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako ostvariti trudnoću?

Kako ostvariti trudnoću?
Lana K / Shutterstock

Iz spontanog nezaštićenog odnosa do znanstvene kompleksnosti in vitro oplodnje ... i sve između toga

Započnite s nezaštićenim odnosom

Za početak, ako ih koristite, riješite se svih kontracepcijskih sredstava i opustite se jer većina parova neće imati problema prirodno ostvarti trudnoću. Uzmite si godinu dana da pokušate prirodnim putem ostvariti trudnoću prije nego krenete u detaljne pretrage koje je potrebno obaviti ako ne dolazi do začeća. Ženama iznad 35. godine preporuča se da ukoliko ne dolazi do začeća unutar 6 mjeseci da se obrate za pomoć.

Pokušajte s testom za utvrđivanje ovulacije

Ukoliko nekoliko mjeseci nezaštićenog odnosa nije rezultiralo trudnoćom, a još uvijek niste spremni za odlazak na stručni pregled, pokušajte koristiti test za utvrđivanje ovulacije. Ti testovi mogu se kupiti u svim ljekarnama a koriste se u svrhu određivanja točnog vremena ovulacije. Tako možete ciljati dan kada bi trebali imati spolni odnos i tako povećati šanse za oplodnju. Najčešći testovi za dokazivanje ovulacije su u obliku trakica koje detektiraju visoku koncentraciju LH (hormon luteinizacije koji pokreće otpuštanje jajne stanice iz jajnika) u mokraći.

Poduzmite sljedeći korak: Posjetite liječnika

Ako prođe period koji ste si odredili, a još uvijek nije došlo do trudnoće, dogovorite prvi posjet ginekologu koji se bavi neplodnim parovima. Suprotno uvriježenom mišljenju, neplodnost u muškarca je jednako zastupljena kao i kod žene. Ovisno o rezultatima vaših testova, sljedeći korak u vašoj borbi sa neplodnošću mogu biti i određeni medicinski zahvati poput: histeroskopije, laparaskopije ili sono HSG, ali to će sve odlučiti doktor koji vas vodi.

Jednostavan medicinski postupak za žene

Klomifen je relativno jeftin lijek koji se može upotrijebiti kod žena s neredovitim mjesečnim ciklusima, kao i kao i kod žena koje imaju policistične jajnike a koje ne ovuliraju. Klomifen isto tako može biti iznimno učinkovit kod žena koje imaju problematičnu luteinsku fazu u kojoj se niska razina progesterona proizvodi iz folikula nakon ovulacije, što dovodi do pobačaja. Lijek se često primjenjuje intrauteralnom inseminacijom (IUI) zajedno sa spermom koja je prije toga obrađena u laboratoriju kako bi se povećale šanse za oplodnju.

Superlijekovi

Postoje pojačivači ovulacije koji nakon ubrizgavanja hormonskog lijeka izazivaju superovulaciju - stimuliraju otpuštanje nekoliko folikula tijekom jednog menstrualnog ciklusa. Oni se uglavnom koriste kao priprema za IVF (In vitro fertilization - In Vitro Oplodnja), ali mogu biti i vrlo korisni za žene koje ne ovuliraju i za one s neobjašnjivom neplodnošću. Ovi lijekovi sadrže genetski modificirane verzije LH i FSH (Folikulostimulirajući hormon).

Kirurški zahvat za žene

Ukoliko imate ožiljak prijašnje operacije koji pritišće jajovode, kirurškim se zahvatom može ukloniti višak kože s unutarnje strane kako bi se otklonio pritisak na jajovode i tako otvorio putove. Ukoliko se radi o težim ožiljcima nastalim kirurškim zahvatom ili nekom drugom teškom zarazom, onda se IVF može činiti kao najprihvatljivija opcija.

Kirurški zahvat za muškarce

Kirurškim se zahvatom mogu ukloniti blokade epididimisa (duge cijevi koja spaja testise i sjemenovod). 

In vitro oplodnja (IVF)

IVF je metoda za koju se odlučuju, a ujedno i jedina metoda oplodnje, za žene koje imaju blokirane jajnike ali i ostale koji klasičnim metodama nisu imali uspjeha. Kod IVF-a, koriste se lijekovi koji stimuliraju otpuštanje više jajnih stanica u istom mjesečnom ciklusu. Jajne se stanice uzimaju prije ovulacije kako bi bile spremne za spajanje sa spermom u laboratoriju - kad već ne dolazi do začeća u organizmu. Rezultat je embrio (ili više njih) koji se kasnije vraćaju nazad u organizam - u maternicu.

Intracitoplazmična injekcija spermija (ICSI)

ICSI metoda može pomoći parovima kod kojih muškarac ima ili ekstremno nizak broj spermija ili čak koji uopće nemaju spermija (azoospermija) da postanu roditelji. U ovoj medicinski potpomognutoj metodi oplodnje, liječnici uzimaju jedan spermij iz sjemenovoda ili epididimisa koji nakon toga mikrokirurškim instrumentima ubrizgavaju u jajnu stanicu tijekom IVF procedure.

In vitro sazrijevanje (IVM) nezrelih jajnih stanica

U ovoj, još uvijek novoj tehnici za žene koje imaju policistične jajnike - proizvode puno nezrelih jajnih stanica - nezrele jajne stanice iz jajnika se uzimaju i "dozrijevaju" u laboratoriju prije nego bivaju oplođene.

Predimplantacijska genetska dijagnostika (PGD)

PGD metodom testiraju se embriji na genetske bolesti koje mogu sadržavati prije nego bivaju ugrađene IVF-om. PGD se često preporuča parovima koji znaju da nose gene nekih specifičnih bolesti (kao što su cistična fibroza ili bolesti srpastih stanica), kako bi se samo zdravi embriji implantirali IVF-om. PGD isto tako može pomoći u sprječavanju pobačaja za žene koje su zbog genetskih bolesti imali više pobačaja.