Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako pospješiti začeće

Kako pospješiti začeće
Yuri Arcurs / Shutterstock

Kada pokušavate zatrudnjeti, znate i sami da je u datom trenutku sve. Savršeno jajašce i besprijekorna sperma su potpuno beskorisni ukoliko se ne spoje. Da bi se to dogodilo, morate imati odnos na sami dan ovulacije, ili par dana prije.

Svi znamo da bi zatrudnjeli moramo se pobrinuti da se jajašce susretne sa spermom u pravom trenutku tijekom ciklusa, ali koji je to točno dan i vrijeme teško je znati, ali postoji nekoliko načina koji će nam pomoći da otkrijemo kada je to "pravo vrijeme", odnosno vrijeme ovulacije.

Savršeno jajašce i besprijekorna sperma su potpuno beskorisni ukoliko se ne spoje. Da bi se to dogodilo, morate imati odnos na sami dan ovulacije (trenutak kada jajnik otpušta zrelo jajašce), ili par dana prije (jer spermiji mogu živjeti u ženskog reproduktivnom traktu i nekoliko dana). Ukoliko niste sigurni kad vam je ovulacija i nikako da pogodite pravi trenutak u mjesecu, da bi ipak došli do svog cilja i ostvarili trudnoću potrebno je malo bolje poznavati svoje tijelo i mjesečni ciklus.

Tijekom vašeg ciklusa možete imati odnos svaki drugi dan kako bi bili sigurni da ste pogodili pravo vrijeme. S druge strane, ukoliko vam ideja toliko čestog odnosa svaki mjesec i nije privlačna, možete naučiti kako odrediti svoje plodne dane i vrijeme odnosa prilagoditi u skladu s tim. Postoji nekoliko načina za određivanje plodnih dana na vama je da odaberete onaj za koji mislite da će vama najbolje odgovarati.

Naučite nešto o svom ciklusu

Jedna od najčešćih zabluda o plodnosti jest ta da svaka žena ima ovulaciju i najplodnija je 14. dan njezina ciklusa. To je istina samo u žena čiji je ciklus savršen, i traje 28 dana. U stvari, ovdje se ne radi o tome da ovulacija nastupa 14 dana nakon prvog dana ciklusa, već žena ovulira 14 dana prije početka idućeg ciklusa. Žene također mogu imati i anovulatorni ciklus što nije rijetkost pogotovo kako godine odmiču. Anovulatorni ciklus znači da je taj mjesec ovulacija izostalaVećina žena s redovitim i urednim ciklusima će jednom ili dvaput godišnje imati anovulatorni ciklus.  Zato je važno naučiti nešto o svom mjesečnom ciklusu kroz godine da znamo kako i na koji način pristupiti "projektu beba".

Ukoliko imate vrlo redoviti ciklus, možete procijeniti vaš datum ovulacije oduzimanjem dva tjedna (14 dana) od datuma sljedeće očekivane menstruacije. Na primjer: žena s redovitim 30-dnevnim ciklusom vjerojatno ovulira oko 16-og dana, a neka druga s redovitim 26-dnevnim ciklusom vjerojatno ovulira oko 12-og dana svoga ciklusa.

Mjerite svoju temperaturu

Praćenje vaše bazalne temperature (BT) - jutarnja tjelesna temperatura prije nego što se ustanete iz kreveta - još je jedan način s kojim možete saznati kada ovulirate. Normalna BT kod žena za vrijeme kada nema ovulacije je između 35.5°C i 36.5°C, ali nakon otpuštanja jajašca, bazalna temperatura se povećava za oko pola stupnja, i ostaje malo povišena do neposredno prije menstruacije.

Ako vodite grafikon bazalne temperature tijekom nekoliko vaših ciklusa, to vam može pomoći predvidjeti vrijeme ovulacije (pod uvjetom da je vaš ciklus redovit). Nažalost, mjerenje bazalne temperature nije najbolji način za određivanje vremena spolnog odnosa za začeće jer u vrijeme kada vaša BT raste, preostalo vam je jako malo "plodnog vremena". Ako ste zainteresirani za ovu metodu i želite pratiti vašu BT uzmite termometar (jeftin je i široko dostupan u ljekarnama) koji mjeri temperaturu u desetinkama stupnjeva.

Koristite testove za utvrđivanje ovulacije

Ako su vaši ciklusi uglavnom nepravilni možete u ljekarnama ili preko Interneta kupiti testove (trakice) za utvrđivanje ovulacije koji će vam ukazati na vrijeme kada će nastupiti ovulacija. Ti testovi dostupni su bez recepta a ima ih različitih vrsta. Većina testova su vrlo slični testovima za dokazivanje trudnoće koji nam putem urina pokazuju kada će nastupiti ovulacija. Ovulacija određuje razinu LH (luteinizirajući hormon) u urinu već 24 h prije ovulacije i tako saznate kada ste blizu ovulacije. Ako su vam ciklusi donekle uredni možete krenuti s korištenjem testova (trakica) za dokazivanje ovulacije 8 dan ciklusa, ako je testna trakica slabo vidljiva onda možete idući test/trakicu provjeriti 10 dan ciklusa, što trakica bude sličnije boje kontrolnoj crtici to je znak da je ovulacija blizu. Važno je da se testirate u isto doba dana svaki put i da ne konzumirate tekučinu 3-4 sata prije testiranja. Kad se boje testne i kontrolne crtice izjednače ovulacija nastupa jako brzo.

Također postoje i druge vrste testova koji osim urina, za mjere koncentraciju estrogena u slini. Određivanje plodnih dana razvili su znanstvenici s talijanskog Sveučilišta Turin, koji su otkrili da estrogen prisutan u osušenoj slini oblikuje uzorak poput lišća paprati. To se može jasno vidjeti pod Maybe Baby malim mikroskopom koji također služi za određivanje plodnih dana, a može se kupiti u ljekarnama.

Gore su navedena dva načina testiranja; putem urina ili sline za dokazivanje ovulacije, pomoći će vam da dođete do svog cilja na vama je ovisno o vašim preferencama odlučite koji oblik testiranja vama najbolje odgovara.

Provjerite cervikalnu sluz

Postoji još jedna tjelesna tekućina koja vam može pomoći da saznate kakav je vaš mjesečni ​​ciklus, i možete ju provjeravati, bez uporabe bilo kakvih posebnih uređaja: cervikalna sluz (CS). Ova metoda utvrđivanja plodnih dana i nije baš najugodnija ako ste gadljivi, ali je besplatna i dosta pouzdana u otkirivanju plodnih dana. Cervikalnu sliz možete pregledavati na vašem donjem rublju ili toaletnom papiru, a bitne karakteristike koje treba pratiti su osjet ili izgled cervikalne sluzi.

Nekoliko dana nakon mjesečnice, vaša CS može biti suha ili ljepljiva, onda počinje postajati vlažnija. Kada ona postane skliska i rastezljiva - gotovo kao sirovi bjelanjak - to je ono "pravo vrijeme" o kojem pišemo u ovom članku - tada nastupa ovulacija.

Odaberite si metodu ili više njih kombinirajte koje vam se najviše odgovaraju jer sve će vam pomoći utvrditi najplodniju fazu u ciklusu. Kada korištenjem neke od ovih metoda saznate kad je "pravo vrijeme", znate što vam je činiti! :)