Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

10 najčešćih grešaka pri zatrudnjivanju

10 najčešćih grešaka pri zatrudnjivanju

Već neko vrijeme pokušavate zatrudnjeti? Budite svjesni najčešćih grešaka koje parovi rade kada pokušavaju začeti bebu. Vjerujemo da za neke od njih znate, ali neki će vas sigurno iznenaditi!

Razloga je puno; od previše seksa, do premalo seksa. Stručnjaci kao najčešće greške pacijenata izdvojili su ove greške. Da li ste "krivi" po nekoj od ovih točaka? Saznajte i naučite kako se vratiti na pravi put prema svojem cilju - bebi!

 1. Tajming
  Ukoliko se još sjećate biologije iz petog razreda osnovne škole, sjetit ćete se da menstrualni ciklus kod većine žena iznosi 28 dana, što znači da kod njih do ovulacije dolazi 14 dan. Ali nemojte se zavarati i uzeti zdravo-za-gotovo da i kod van vrijede ista pravila. Zapravo, vrijede, ali se dan ovulacije ne računa 14 dana nakon prvog dana ciklusa, već 14 dana prije prvog dana idućeg ciklusa. Tada se ovulacija događa u vašem organizmu! Ako su vaši ciklusi redoviti, možete se poslužiti ovom metodom da bi saznali kada ovulirate. Mi vam tu možemo pomoći jer smo baš za tu svrhu izradili alat "Plodni dani" u kojem je posebno označen dan kada će u vašem ciklusu nastupiti ovulacija.

 2. Prerani odlazak na specijalistički pregled
  Ukoliko ste mlađi od 35, potpuno je normalno da pokušavate ostati trudni čak i do godine dana. Isto tako, normalno je da se osjećate frustrirano nakon 6 ili 7 neuspješnih mjeseci - ako nemate nekih zdravstvenih problema, trebali bi pričekati malo (80% zdravih parova će začeti dijete tijekom godine dana). S druge strane, ako ste stariji od 35, slobodno zakažite termin za specijalistički pregled nakon 6 neuspješnih mjeseci. Znamo da čekanje zna izluditi!

 3. Prekasni odlazak na specijalistički pregled
  Uvijek postoje iznimke od pravila "jedna godina je normalno": Ukoliko su vaši ciklusi kraći od 25 dana ili dulji od 35 dana, ukoliko imate vrlo bolne mjesečnice ili obilno krvarite tijekom menstruacije, ili ako ste imali značajnu zdjeličnu infekciju unazad godine dana, posjet specijalisti vam je naša topla preporuka. Bolje to riješiti ranije nego kasnije! Još jedan razlog zbog kojeg ne bi trebali odgoditi posjet liječniku specijalisti: ukoliko ste imali neku spolno prenosivu bolest (čak i ukoliko samo sumnjate da ste došli u kontakt s nekom od tih bolesti) ne oklijevajte već ugovorite termin kod specijaliste što prije!

 4. Riješite se loših navika
  Nije tajna da se morate riješiti loših navika poput pušenja, alkohola ili droge jednom kad zatrudnite zato je bolje da se, ukoliko imate neku od ovih loših navika, istih riješite što prije! Ali isto tako, bitno je reći da postoje i druge loše navike koje mogu utjecati na vašu plodnost. U periodu kada pokušavate zatrudnjeti trebali bi izbjegavati izlaganje ekstremnijim promjenama težine, (bilo da se radi o dobitku ili gubljenju kilograma). Uz to trebate imati uravnoteženu i zdravu prehranu. Ostalo što bi vas još moglo zanimati: Smanjite konzumaciju kofeina (najnovije studije ukazuju na to da kofein utječe na sposobnost organizma da apsorbira željezo, najvažniji prenatalni hranjivi sastojak) i pokušajte se obuzdati od umjetnih sladila (toga ćete se morati odreći svakako kada ostanete trudni)!

 5. Opsjednutost s pozama tijekom seksa
  Ukoliko ste čitali da morate biti naglavačke, s podignutim nogama, ili u bilo kojoj drugoj pozi nakon što vaš dragi ejakulira, da bi povećali vaše šanse da zatrudnite imamo jednu novost za vas: vjerojatno ste potratili vrijeme (ne morate biti od gume da bi zatrudnjeli)! Istina je ta da je većina sperme koju vaš dragi ejakulira, već u tom trenutku jako blizu vaše jajne stanice. A onaj ostatak koji iscuri van, u njemu niti nema toliko spermića, tako da vas to nimalo ne treba brinuti. Ukoliko vam odgovara misionarska poza, ili vam odgovara da imate jastuk ispod kukova, slobodno to i učinite - ali najbitnije je to da si ne nabijate nepotreban stres s ovim pitanjem. Vaše šanse da bi ostali trudni ovise o drugim faktorima a ne samo o pozi!

 6. Imati spolni odnos samo na dan kada (mislite da) ovulirate
  Čak i ako imate super-turbo-redoviti ciklus od 28 dana, postoji mogućnost da ovulirate dan/dva prije ili kasnije nego što mislite. Čak i ako imate ovulaciju 14 dana nakon početka ciklusa, sperma može preživjeti u vašem tijelu između 24-48 sati (a u nekim slučajevima i do jednog tjedna!) nakon seksa. Ukoliko želite povećati svoje šanse da ostanete trudni stručnjaci iz ovog područja savjetuju da uz spolni odnos na dan ovulacije, imate spolne odnose 4 do 6 dana prije nego očekujete ovulaciju i onda ponovno 4 do 6 dana nakon što mislite da ste ovulirali.

 7. Spolni odnos svaki dan
  Vjerovali ili ne, previše seksa može umanjiti brojčano stanje sperme vašeg dragog, za čiji je oporavak potrebno nekoliko dana. Jednom kada saznate kada ćete (ili kada bi mogli ovulirati), stručnjaci savjetuju da imate spolne odnose svaki drugi dan, umjesto svaki dan, počevši od tjedna prije očekivane ovulacije pa sve do tjedna nakon očekivane ovulacije.

 8. Pretpostavka da je "problem" kod vas
  Puno parova se tijekom istraživanja razloga njihove neplodnosti usredotočuje na ženu - dok je u 40% slučajeva "problem" zapravo kod muškarca. Dakle, ukoliko ste mlađi od 35 i već pokušavate zatrudnjeti već više od godine dana, i vi i vaš dragi bi trebali obaviti kontrolu kod specijaliste kako bi se riješili sumnji. Kontrola koju će vaš dragi morati odraditi jest analiza sperme (spermiogram). Dok muškarci imaju samo taj jedan test za odraditi kod specijaliste, kod vas ih, nažalost, može biti jako puno...

 9. Vjerovanje da će vam prenatalni vitamini pomoći sa začećem
  Nažalost, unatoč suprotnim glasinama, svakodnevno uzimanje prenatalnih vitamina neće povećati vaše šanse da zatrudnite. Ali, vrlo je važno da ih pijete tijekom tog razdoblja kako bi izbjegli moguće komplikacije koje se mogu zadesiti vašu bebu kada ostanete trudni. Svaka buduća mama bi trebala imati dovoljnu količinu folne kiseline u svojem organizmu u vrijeme začeća, stoga krenite s prenatalnim vitaminima prije nego test na trudnoću pokaže željeni plusić.

 10. Predugo odgađanje bebe
  Shvaćamo da imate popis stvari koje želite odraditi prije bebe - želite se posvetiti karijeri, srediti si financijsku situaciju, kupiti veći stan ili kuću, odnosno "želite svojoj bebi priuštiti sve ono što vi niste imali"! Ali, ukoliko ste u stabilnoj vezi i želite bebu, nemojte čekati i odgađati samo zato što mislite da je prerano i da neće biti problem da ostanete trudni kasnije. Istraživanja pokazuju da se sposobnost začeća smanjuje do 50% u razdoblju od 20 - 40 godine života, zato ako se osjećate spremno za bebu, krenite svim silama u tom pravcu. Sve ostalo neka vam padne u drugi plan!