Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Najčešći razlozi zašto bebe plaču

Bebe dok ne nauče komunicirati koriste plač kako bi „rekle“ da su gladne, da ih boli, da im je hladno, da im se spava i slično.

Najčešći razlozi zašto bebe plaču
Jamey Ekins

Stoga se postavlja pitanje kako roditelji mogu znati što im njihovo dijete pokušava reći. Razaznavanje rasličitih plačeva može biti vrlo varljivo, pogotovo ako vam je to prvo dijete.

Nekoliko razloga zašto djeca plaču:

  • San – Jedna od najčešćih razloga dječjeg plaća je potreba za snom, a ne mogu utonuti u san.  Bebama je vrlo teško zaspati. Umjesto da drijemaju kada su umorne, djeca će nemirom i plakanjem napomenuti da su umorne i da je vrijeme za spavanje.
  • Glad –  Glad i san su također jedan od najčešćih razloga za bebin plač.  Vrlo je važno da što prije naučite kako prepoznati znakove djeteta koje je gladno. Na ovaj način ćete moći početi s hranjenjem prije nego što dijete počne plakati. Neki od znakova gladi mogu uključivati nemir, cmoktanje usnama i guranje ruke u usta.

Plač djeteta razlog

Jamey-Ekins/Shutterstock.com

  • Prljava pelena – neke bebe će vam odmah dati do znanja da im je mokra pelena. Dok postoje djeca koja mogu tolerirati prljave pelene duže vremena.
  • Grčevi – u prvim mjesecima djetetovog života jedan od čestih uzroka plaća su grčevi i problemi s probavom. Zanimljivo je da se problem tajanstvenih grčeva koji znanstvenicima zadaju glavobolje otkrivaju plakanjem. Ako dijete plače nekoliko sati bez prestanka i pri tome se grči velika je vjerojatnost da ima grčeve. Čak i ako vaše dijete nema grčeve i nije nervozno nakon hranjenja, povremeni bolovi uzrokovani plinovima mogu rasplakati vašu bebu.
  • Roditeljski dodir – bebe najviše imaju potrebu biti sa svojim roditeljima, čuti njihov glas, osjetiti majčin miris. Plakanje može biti znak da bebe žele da ih primite u naručje. Ako ste u dilemi da ne razmazite svoje dijete držanjem u naručju, imajte na umu da je to u prvih par mjeseci života nemoguće.
  • Izbijanje zubića – izbijanje prvih zubića bebama može biti vrlo bolno iskustvo zbog toga što svaki zubić zasebno izbija kroz desni. Neke bebe pate puno više od drugih, no sve bebe će plakati i biti vrlo nervozne barem u jednom trenutku izbijanja zubića. U prosjeku prvi zubići počinju izbijati između četvrtog i sedmog mjeseca, no to se može dogoditi i puno ranije.
  • Prehladno ili pretoplo – Djeca vole toplo, ali vrlo često roditelji pretjeraju s količinom odjeće koju obuku bebama, te one tada iz protesta mogu početi plakati. Postoji pravilo da dijete treba nositi jedan sloj odjeće više od vas kako bi mu bilo ugodno. Bebe će puno manje „prigovarati“ plačem kao im je toplo, nego ako im je hladno.

 

Svaka od gore navedenih stavki bi mogla biti najčešći razlog plača zato osluškujte vaše dijete i svakim danom ćete ga bolje poznavati i znati što mu je potrebno u određenom trenutku. Ako ste svojoj bebi osigurali sve osnovne potrebe, a ona i dalje plače, obavezno se posavjetujte se s pedijatrom.