Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Najčešći razlozi zašto bebe plaču

Najčešći razlozi zašto bebe plaču
06photo / Shutterstock

Bebe dok ne nauče komunicirati govorom koriste plač kako bi „rekle“ da su gladne, da ih boli, da im je hladno, da im se spava i slično.

Stoga se postavlja pitanje kako roditelji mogu znati što im njihovo dijete pokušava reći. Razaznavanje rasličitih plačeva može biti vrlo varljivo, pogotovo ako vam je to prvo dijete.

Nekoliko razloga zašto bebe plaču:

  • San – Jedna od najčešćih razloga dječjeg plaća je potreba za snom, a ne mogu utonuti u san.  Nama je to teško objasniti, ali bebama je vrlo teško zaspati. Umjesto da drijemaju kada su umorne, djeca će nemirom i plakanjem napomenuti da su umorne i da je vrijeme za spavanje. Nemojmo očekivati da će novorođenče odmah uhvatiti ritam spavanja, odnosno rijetki su koji imaju ritam spavanja od rođenja, to je jedna od navika koja se uči. Ranije smo objavili članka kako da dijete uhvati ritam spavanja.
  • Glad –  Drugi najčešći razlog dječjeg plaća je glad.  Vrlo je važno da što prije naučite kako prepoznati znakove djeteta koje je gladno. Na ovaj način ćete moći početi s hranjenjem prije nego što dijete počne plakati. Neki od znakova gladi mogu uključivati: nemir, ako ju mazite prstom po licu mogu okretati glavu prema ruci jer misle da se radi o dojci ili boci, dok ju držite u naručju zabijaju glavu u vaše tijelo tražeći dojku, cmoktanje usnama i guranje ruke u usta.
  • Prljava pelena – U prvim danima nakon rođenja normalno je da imate 8-10 prljavih pelena dnevno. Neke bebe će vam odmah dati do znanja da im je mokra pelena i plačem tražiti da ju što prije promijenite. Dok s druge strane postoje djeca kojima ne smeta prljava pelena i mogu tolerirati prljavu pelenu duže vremena.
  • Grčevi – u prvim mjesecima djetetovog života jedan od čestih uzroka plaća su grčevi i problemi s probavom. Zanimljivo je da se problem tajanstvenih grčeva koji znanstvenicima zadaju glavobolje otkrivaju plakanjem. Ako dijete plače nekoliko sati bez prestanka i pri tome se grči velika je vjerojatnost da ima grčeve. Čak i ako vaše dijete nema grčeve i nije nervozno nakon hranjenja, povremeni bolovi uzrokovani plinovima mogu rasplakati vašu bebu.
  • Roditeljski dodir – bebe najviše imaju potrebu biti sa svojim roditeljima, čuti njihov glas, osjetiti majčin miris, imati pogled na mamu. Plakanje može biti znak da beba želi da ju primite u naručje. Ako ste u dilemi da ne razmazite svoje dijete držanjem u naručju, imajte na umu da je to u prvih tjedana bebinog života nemoguće.
  • Izbijanje zubića – izbijanje prvih zubića bebama može biti vrlo bolno iskustvo zbog toga što svaki zubić zasebno izbija kroz desni. Neke bebe pate puno više od drugih, no sve bebe će plakati i biti više ili manje nervozne barem u jednom trenutku izbijanja zubića. U prosjeku prvi zubići počinju izbijati između četvrtog i sedmog mjeseca, no to se može dogoditi i puno ranije.
  • Prehladno ili pretoplo – Djeca vole toplo, ali vrlo često roditelji pretjeraju s količinom odjeće koju obuku bebama, i onda jedino što mogu da ih se razumije iz protesta početi plakati. Postoji pravilo da dijete treba nositi jedan sloj odjeće više od vas kako bi mu bilo ugodno. Bebe imaju puno manji prag tolerancije  kad im je toplo u odnosu ako im je hladno.

 

Svaka od gore navedenih stavki bi mogla biti najčešći razlog plača zato osluškujte vaše dijete i svakim danom ćete ga bolje poznavati i znati što mu je potrebno u određenom trenutku. Ako ste svojoj bebi osigurali sve osnovne potrebe, a ona i dalje plače, obavezno se posavjetujte se s pedijatrom.