Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kolike ili grčevi

Kolike ili grčevi
JetKat

Kolike ili grčevi prvog tromjesečja nazivi su za napadaje nemira djeteta i jakog plača. Grčevi dolaze iznenadno, a mogu trajati do nekoliko sati.

Ovi napadaji su redoviti, no može može proći i po par dana između dva napadaja. Kolike se javljaju kod svakog petog djeteta.

Kolike se mogu javite već od djetetovog 10 dana, a traju oko 8 tjedana. Vrhunac napadaja je u šestom tjednu, nakon čega počnu napadaji popuštati. Vrlo je mali broj slučajeva kad su kolike trajale više od 2 mjeseca. U 8 tjedana koliko napadaji traju, grčevi se javljaju svakodnevno, najčešće u isto vrijeme. 

Nije poznato što uzrokuje kolike, tako da se ne mogu ni tretirati. Do sada su stručnjaci iznijeli brojne teorije zašto se kolike pojavljuju, no ni ti jedna nije do sada u potpunosti potvrđena.

Nije sve tako crno kao što se čini. Postoji par savjeta koje roditelji mogu učiniti kako bi spriječili kolike.

  1. Poboljšanje tehnika hranjenja – pokušajte spriječiti da se dijete naguta zraka, to možete učiniti tako da kupite dudu koja odgovara dobi djeteta, dajete joj hranu ogovarajuće topline i da ju hranite iz bočice koja odgovara dobi djeteta.
  2. Podrigivanje  - dijete trebate podizati da podrigne svakih 5 minuta tokom dojenja, ili ako pije iz bočice trebate ga podignuti da podrigne nakon što otpije 20 - 30 ml.
  3. Izbjegavajte pothranjivanje i prehranjivanje djeteta

Roditelji  često znaju biti nervozni prilikom napadaja,  ali trebate imati na umu da ostanete smireni, živciranjem nećete ništa postići samo ćete dijete dodatno uznemiriti. Još jedna važna stvar koju treba imati na umu je ta da je dijete s grčevima zdravo dijete.

Kolike su prolazno stanje kroz koje većina djece prolazi. Roditelji trebaju također biti svjesni da oni nisu odgovorni za pojavu grčeve.  Dijete će kolike preboljeti i bez ikakvih posljedica nastavit će se normalno razvijati i rasti.