Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Izbijanje zubića

Izbijanje zubića
Ana Blazic

Većina beba počne dobivati prve zubiće između četvrtog i osmog mjeseci života.

Postoje i slučajevi ranog izbijanja zubića, to se događa oko trećeg mjeseca života, s druge strane postoje i djeca kojima malo kasnije izbiju prvi zubići, najčešće kada napune prvi rođendan i nešto kasnije. U vrlo rijetkim slučajevima bebin prvi zub se može vidjeti i prilikom rođenja. Zubi se razvijaju još u majčinoj utrobi Tada se razvijaju zubni zameci u čeljusti.

Zubi ne moraju odmah na početku biti ravni, oni se najčešće izravnaju s vremenom. Zadnji zub koji se pojavi (najčešće je to kutnjak na samo kraju čeljusti), najčešće to bude oko djetetovog drugog rođendana. Do trećeg rođendana vaše dijete bi trebalo imati svih 20 zubi u usnoj šupljini koji ne bi trebali ispasti sve dok ih trajni zubi nisu spremni zamijeniti, a to se najčešće događa oko šeste godine života.

Koje će simptome moje dijete imati prilikom izbijanja prvih zubića?

Simptomi koji se najčešće pojavljuju prilikom izbijanja prvih zubića su:

  • Zubno meso natiče i postaje vrlo osjetljivo
  • Pojačano lučenje sline
  • Djeca su nemirna i iritirana
  • Povišena temperatura
  • Problemi s probavom
  • Djeca stavljaju u usta sve što dohvate
  • Odbijanje hrane

Prilikom izbijanja zubi vaše dijete zahtjeva veću pažnju jer može postati vrlo osjetljivo. Na vama je da djetetu pomognete, i da ovo skupa prebrodite.

Kako djetetu olakšati osjećaj nelagode prilikom izbijanja prvih zubića?

Ovo je pitanje koje si roditelji često postavljaju kada se nađu u ovakvoj situaciji. Dajte vašem djetetu nešto što će žvakati, bilo da je to specijalno dizajniran gumeni prsten ili neka druga mekana igračka. Ako vaše dijete nije dovoljno staro da jede čvrstu hranu, možda ćete mu malo ublažiti nelagodu hranom kao što je sok od jabuke ili pak jogurt.

Možete pokušati i s keksima koji su posebno dizajnirani za vrijeme kada djetetu zubi izbijaju, kada dijete bude žvakalo to će mu barem malo smanjiti nelagodu. Još jedan trik koji možete pokušati je da čistim prstom nježno djetetu masirate desni i zubno meso kako bi mu barem privremeni ublažili bolove. Postoje i gelovi koji ublažuju bol. Gelovi su u većini slučajeva sigurni za korištenje no postoji mogućnost da mogu uzrokovati alergijsku reakciju.