Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Raspored spavanja kod malih beba

Raspored spavanja kod malih beba
Africa Studio / Shutterstock

Potrudite se da omogućite djetetu da ima priliku odspavati svaki dan u približno isto vrijeme.

Prvih nekoliko tjedana većina novorođenčadi će spavati dva do četiri sata u komadu po danu i noći, nekoliko puta na dan. U ovoj prvoj fazi, ne treba očekivati ​​bilo kakvo hvatanje ritma. Prepustite vašoj bebi da diktira tempo koliko joj je potrebno sna. Najbolji položaj za spavanje bebe tijekom prve godine je na leđima, zbog boljeg protoka zraka.

Kada beba počinje hvatati ritam spavanja?

Kada beba bude 6 do 8 tjedana starosti tada počinje hvatati ritam spavanja. Spavanja postaju rjeđa, ali duže traju. Vjerojatno će trebati tri do četiri spavanja preko dana. Kod beba koje kraće spavaju u komadu imati će veći broj spavanja.

Nakon 3 do 4 mjeseca starosti, kod većine djece ćete moći predvidjeti vrijeme i broj dnevnih spavanja. Ovo je pravo vrijeme za početak razvijanja dnevne rutine spavanja.

Imajte na umu da će njegov temperament i prirodni ritam biti ti koji će određivati kada i koliko sna. Neke bebe imaju ujednačen ritam svaki dan, dok su druge nepredvidive i svakodnevno mijenjaju tempo.

Koliko dnevnih spavanja trebaju imati bebe od 6 do 12 mjeseci?

Bebe od 6 mjeseci najčešće imaju dva do tri dnevna spavanja: jedan ujutro, jedan u ranim popodnevnim satima, a drugi u kasnijim popodnevnim satima.

Kad beba dođe u starost od 9 ​​do 12 mjeseci, većina ih ima dva spavanja na dan, jedan ujutro i jedan poslijepodne.

Oko 18 mjeseci, većina djece se odrekne svog jutarnjeg spavanja, ali i dalje ne mogu izdržati cijeli dan bez spavanja, te im je potrebno jedno spavanje u popodnevnim satima. Ovaj tempo s jednim spavanjem u pravilu im je potreban do treće godine.

Kod spavanja je važno da dijete ima svoje rituale prije spavanja i da ih se pokušate što više držati kako bi ono lakše usvojilo rutinu spavanja. Još jedna važna stvar je razmak između dva spavanja.

Razmaci između spavanja kod malih beba

Treba voditi računa da razmaci između dva spavanja budu prilagođena djetetovoj dobi, možete vidjeti u tablici koliko je minimalno/maksimalno vrijeme između dva spavanja. Zašto je to važno, ako razmak između dva spavanja bude prevelik događa se efekt premorenosti i bebe teže zaspu.

Ovo bi bili okvirni obrasci spavanja kod djece, ali nisu sva djeca ista, pa ih se ne treba striktno držati. Svako dijete ima svoje jedinstvene navike spavanja, ali uz malo strpljenja mogu se usvojiti navike spavanja s kojima ćete biti sretni vi i vaša beba.

 

Spavanje