Alemka Jaklin Kekez

Alemka Jaklin Kekez

prim., dr.med. / spec. pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije

Završila je Medicinski Fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U Klinici za dječje bolesti u Zagrebu specijalizirala je pedijatriju i subspecijalizirala pedijatrijsku gastroenterologiju te radila 17 godina, sve do 2014. godine, kada postaje dio tima Poliklinike za dječje bolesti Helena. Pored edukacije u Hrvatskoj, dodatno se educirala i u inozemstvu.

U svom radu najviše se bavi poremećajem rada crijeva (funkcijska opstipacija i inkontinencija stolice, neurogeno crijevo kod spine bifide i anomalija završnog dijela probavnog trakta), poremećajima žvakanja kod djece, alergijama na hranu te bolestima jetre i žuči. U Poliklinici Helena pokrenula je dijagnostiku (anorektalna manometrija) i biofeedback terapiju za korekciju poremećaja defekacije.

Također je oformila tim za terapiju poremećaja žvakanja, navikavanja na okuse i teksture hrane. Pored gastroenterologije radi i  primarnu pedijatriju – zbrinjavanje akutno bolesne djece te sistematske preglede i cijepljenja. Sudjeluje kao predavač u preddiplomskoj nastavi na Zdravstvenom veleučilištu te na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bila je član stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva za izradu smjernica prehrane djece vrtićke dobi te Hrvatske konsenzus  konferencije za izradu smjernica u  liječenju kroničnih virusnih hepatitisa u djece.

Članica je Hrvatskog  liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog pedijatrijskog društva, Hrvatskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, Hrvatskog gastroenterološkog društva te European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN). Pozvani je predavač na brojnim stručnim, znanstvenim skupovima i tečajevima  u Hrvatskoj i inozemstvu.

Članci autora

Alergija i intolerancija na hranu kod djece

Alergija i intolerancija na hranu kod djece

Kada imunološki sustav ne prepoznaje sastojak hrane kao koristan i na njega reagira te za posljedicu imamo različite kliničke manifestacije – na koži, probavnom i/ili respiratornom sustavu ili cijelom organizmu onda to zovemo alergijska reakcija na hranu.

Crijevne i želučane viroze kod djece

Crijevne i želučane viroze kod djece

Crijevne i želučane viroze su akutne virusne infekcije koje zahvaćaju probavni trakt. Mogu se javiti u svakoj životnoj dobi, a osobito su česte u male djece, do 5 godine života.

Zatvor kod beba

Zatvor kod beba

Prva stolica po rođenju očekuje se unutar 24 sata, a izostajanje se uvijek razmatra jer može ukazivati na probleme u prohodnosti probavnog trakta.

Što su kolike (dojenački grčevi)?

Što su kolike (dojenački grčevi)?

Dojenačke kolike predstavljaju funkcijske tegobe inače zdrave bebe koje se javljaju u ranom dojenačkom razdoblju.

Bljuckanje kod malih beba

Bljuckanje kod malih beba

Bljuckanje učestalo viđamo u djece dojenačke dobi i većinom je samo funkcionalna pojava, a ne simptom bolesti.

Što je Rotavirus - simptomi i liječenje?

Što je Rotavirus - simptomi i liječenje?

Koji su simptomi rotavirusa, kako se prenosi i kako se liječi?

Najčešće alergije na hranu u djece

Najčešće alergije na hranu u djece

Alergija na hranu nastaje kada organizam na određeni sastojak hrane reagira specifičnom imunološkom reakcijom, ne prepoznajući ga kao koristan. Alergena svojstva prvenstveno imaju bjelančevine iz hrane, na koje se tada usmjeri reakcija.