Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Spremni ste za bebu? Evo par savjeta kako začeti u 2015!

Spremni ste za bebu? Evo par savjeta kako začeti u 2015!
monbibi / Shutterstock.com

Spremni ste za bebu? Evo kako možete ostati u blagoslovljenom stanju ove godine. Jednom kad se odlučite za trudnoću sve što ćete uočavati su bebe. Svatko će biti spreman dati vam neki savjet.

Svi vaši prijatelji pohvalit će se svojom trudnoćom. Dječica na rukama će vas dodirivati svojim ručicama u prolazu i ispuštat će svoju omiljenu igračku pored vaših nogu. Izgledat će da su svuda naokolo same bebe. Ako ste spremni da i sami ostanete trudni evo nekoliko korisnih savjeta.

Planiranje prvog posjeta ginekologu prije začeća

Sve žene trebale bi se obratiti svom ginekologu ako razmišljaju o trudnoći. Ali ako ste imali ili još imate endometriozu, dijabetes, ili upalu zdjeličnih organa posjet ginekologu je preporučen. Ako imate neku od ovih bolesti to još ne znači da niste plodni ali ćete vi i vaš liječnik nastojati držati te neke bolesti pod kontrolom prije nego li zatrudnite. U nekim slučajevima možda ćete raditi i neke  druge   testove.

Zdravo smršavite

Ukoliko ne smršavite prije samog začeća sigurno ćete se u trudnoći ionako udebljati. Žena koja je na uravnoteženoj težini u trudnoći imati će manje neželjenih ali ozbiljnih komplikacija kao što su visoki tlak ili dijabetes. Njena beba neće biti prijevremeno rođena niti će imati neke posljedice tijekom porođaja. Svakako zakažite termin s vašim ginekologom kako bi u razgovoru s njim dogovorili kako da održite zdravu razinu BMI-a koja se treba kretati između 18.5 i 24.9 (vaš BMI možete izračunati pomoću ovog alata).

Prestanite pušiti

Trudnoća je jedan od velikih razloga da prestanete s ovom lošom navikom ali nijedna odluka nije tako važna kao priprema za trudnoću. Pušenje smanjuje vrijednosti estrogena. Naravno jednom kad zatrudnite pušenjem je vaša beba izložena nikotinu, ugljičnom monoksidu, katranu i sigurno će biti izložena neželjenim komplikacijama – mrtvorođenju – a osim toga su izložene opasnosti da budu rođene prijevremeno i manje tjelesne težine, s ozbiljnom komplikacijom koja se zove zečja usna tj. rascjepom gornje usnice ili nepca. Da li vi to želite svom djetetu? Dakle možete i morate prestati s pušenjem zbog zdravlja vašeg djeteta a ono će vam biti zahvalno i ponosno na vas.

Započnite s prenatalnim vitaminima

Uzmite dodatne sastojke da biste napravili bazu najboljih vitamina u trudnoći kao što je folna kiselina čak i prije nego zatrudnite. Folna kiselina pomaže u razvoju embrija stoga zamolite vašeg ginekologa ili opstetričara da vam preporuči dobre prenatalne vitamine iako su svi oni generički dobri koji sadržavaju najmanje 400mg folne kiseline u dnevnoj dozi.

Odustanite od tableta za kontracepciju i ostalih vidova zaštite.

Kondome možete prestati koristiti u bilo kojem trenutku međutim liječnici savjetuju da ukoliko kao kontraceptivna sredstva koristite tablete, s njihovim bi prestankom korištenja trebalo započeti minimalno tri mjeseca nego što planirate začeti. Prosječno ženama treba jedan do tri mjeseca da ponovno ovuliraju nakon uzimanja pilula i teško da ćete u tom vremenu zatrudnjeti. Možda bi bilo pametno sačekati vašu iduću menstruaciju prije nego se odlučite na trudnoću kako bi se vaš ciklus stabilizirao. Ali to nije potrebno ukoliko ne koristite nikakvu zaštitu. Ako nakon jednog mjeseca nezaštićenog odnosa ne dobijete mjesečnicu, napravite test na trudnoću, ali budite svjesni da možda niti niste ovulirali.

Dovedite i partnera u formu

On također mora poraditi na sebi kako bi se povećala proizvodnja sperme. I on treba prestati pušiti tj. ostaviti se nikotina. Trebao bi ograničiti unos alkohola te bi trebao nositi ugodni donji veš kao što su bokserice i lagane traperice kako bi se povećao broj zdravih spermatozoida. Ne bi smio koristi neke lijekove koji smanjuju proizvodnju spermija.

Naučite kako stvari funkcioniraju

Prošlo je dosta vremena od nastave iz biologije koju ste slušali u osnovnoj školi i ako ste sve do sada izbjegavali trudnoću niste ni sigurni kako se to može i desiti. Evo brzog objašnjenja: svaki mjesec jedan od vaših jajnika ispusti jedno jajašce specijalno namijenjeno ovom događaju i ono putuje jajnicima gdje može biti oplođeno partnerovom spermom na svom putu ka maternici. Ali ukoliko jajašce ostane neoplođeno naša se maternica oslobađa debele i ugodne stjenke koja je trebala prihvatiti jajašce kao buduću zigotu. Taj proces vam je poznat kao vaša mjesečnica - kao jedan od znakova da vjerojatno niste trudni. Nakon 2 tjedna opet će jedno jajašce biti izbačeno u procesu ovulacije a to biste trebali znati kada namjeravate zatrudnjeti jer baš tada je potrebno da sperma bude u jajnicima. Saznajte kada je taj trenutak kod vas.

Imajte spolni odnos u pravo vrijeme

Mjesečnica ili mjesečni ciklus kod većine žena događa se svakih 28 dana ali varira od žene do žene tako da je teško predvidjeti točan trenutak ovulacije. Smatra se da se ovulacija događa negdje između 11 i 21 dana ciklusa od vaše zadnje mjesečnice ili od 12 do 16 dana od kada mislite da će vam započeti vaš idući ciklus. Da biste bili sigurni da će se jajašce spojiti sa spermom najbolje je imati odnos 2 do 3 dana prije ili na sam dan ovulacije. Zato pokušajte saznati vaše najpovoljnije dane koristeći Kalendar ovulacije i plodnosti.

Pokušajte s kućnim testom ovulacije

Da biste bili sigurni da nećete preskočiti ovaj priliku za bebu morate uloviti trenutak ovulacije. Najjednostavniji način je kupljeni test za ovulaciju. Uzmite kod kuće štapić iz kompleta za analizu urina i par kapi urina pokazat će količinu luteinizirajućeg hormona u vašem urinu a ovaj hormon se pojavljuje uoči same ovulacije poznato kao LH povećanje i time na najpovoljniji trenutak oplodnje. Možete također koristiti digitalni pokazatelj ovulacije koji će vas koštati oko 300 kn mjesečno koji prikazuje vaš porast LH hormona.

Provjerite svoje donje rublje

Mnoge žene osjete promjene u svom ciklusu vezano za cervikalnu sluz za vrijeme same ovulacije i koriste taj detalj u prepoznavanju svojih plodnih dana. Možete čak osjetiti i povećanu vlažnosti, vaginalni iscjedak, više nego bilo kada tijekom ciklusa ili možete primijetiti promjene u njenom sastavu - cervikalna sluz slična je bjelanjku jajeta i rasteže se među prstima i može služiti kao jedan od znakova ovulacije ali sve žene to ne primijete.

Mjerenje bazalne temperature

Mjerenje bazalne temperature će vam reći kada u vašem ciklusu nastupa ovulacija ali to zna biti naporno - morate svako jutro mjeriti tjelesnu ili bazalnu temperaturu nakon buđenja a prije nego ustanete iz kreveta ili čak progovorite jer u tim slučajevima temperatura može biti nepouzdana zbog malih razlika u mjerenju koja može biti i do 4 stupnja. Puno žena voli saznati i razumjeti svoje tijelo koje im mjerenjem bazalne temperature pruža stoga ukoliko i vi želite i imate vremena nekoliko mjeseci za ovu metodu, svakako ju isprobajte.

Potražite druge znakove

Neki od ostalih znakova koji vam mogu reći da ovulirate mogu biti:

  • Kratki obostrani bolovi ili tupa bol koja se osjeti na jednoj strani donjeg trbuha
  • Povećanje seksualnog nagona
  • Lagano krvarenje
  • Osjetljivost grudi
  • Nadutost u trbuhu
  • Povećanje osjetljivosti na mirise i okuse

Ne pretjerujte sa seksom

Smanjite seksualne aktivnosti tako da možete osjetiti vrijeme ovulacije. Možete imati odnos i svaki dan da pružite šansu vašoj oplodnji ali nemojte imati više odnosa nego jednom dnevno jer ćete tako smanjiti broj partnerovih spermatozoida.

Ostanite ležati u krevetu neko vrijeme

Ne ustajte odmah iz kreveta. Ako ste upravo imali spolni odnos ne znači da ćete ostati trudni ali će vam tu itekako pomoći da se nakon odnosa ne mičete i ustajete već ostanete ležati barem 15-ak minuta. Da bi povećali efekt, podignite noge i kukove. Možete si staviti i manji jastuk ispod kukova da bi dodatno podigli to područje i tako pomogli spermatozoidima da lakše dođu u jajovode.

Izbjegavajte lubrikante

Ta sredstva mijenjaju kemijski sastav i pH kiselost stvarajući time nepovoljne uvjete za spermije. Svi lubrikanti, bilo na bazi vodene otopine ili napravljeni kod kuće (npr. mineralna ulja, bjelanjci) imaju za cilj uništiti spermije ili oslabiti njihova svojstva. Radije koristite predigru ili toplu vodu da se osjećate ugodnije tijekom odnosa.

Okrenite se istočnoj medicini

Liječnici koji se bave istočnjačkom medicinom preporučuju biljnu medicinu, akupunkturu i dijetalni režim ishrane i vjeruju da njihove terapije povećavaju plodnost, i o tome postoje dokazi. Nedavna studija o tome u žena koje su podvrgnute materničnom oplodnjom, koje su koristile tretmane za akupunkturu češće su ostajale trudne i porodile zdrave bebe nego one koje nisu koristite takve tretmane. Akupunkturom se mogu regulirati hormonalna stanja maternice i jajnika.

Ne očekujte trudnoću iz prve

Nekolicina parova će obznaniti trudnoću možda već u prvom mjesecu svog pokušaja ali većina će to uspjeti tek nakon godinu dana. Možda se već ovaj mjesec pojave znaci vaše trudnoće. Opustite se. Dišite. Idite na masažu. Istuširajte se. Sve što otklanja stres i napetost povećat će vaše šanse za trudnoćom. Pokušaj da se zatrudni je i emocionalan korak. Vodite brigu o sebi i možda će se to dogoditi kad se budete najmanje nadali. Ukoliko sumnjate na trudnoću, pročitajte koji su najraniji simptomi trudnoće koje možete primijetiti.

Kada potražiti pomoć?

Ako je već prošlo godinu dana a da još niste ostali trudni trebali biste poduzeti neke mjere. Žene starije od 35 godina trebale bi razgovarati sa svojim doktorom u svezi neplodnosti ako pokušavaju zatrudnjeti u zadnjih 6 mjeseci ali bez uspjeha. Prvi lijek u borbi protiv neplodnosti i liječenju iste je lijek Clomid (Clomifene) koji stimulira ovulaciju. Više o ovoj tematici možete pročitati u našoj rubrici Problemi s plodnošću.

Za kraj, želimo vam puno sreće i uspjeha u 2015. godini i da 2016. dočekate ili s prinovom ili u blagoslovljenom stanju :) ...