Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Savjeti za kupnju kolica za bebu

Savjeti za kupnju kolica za bebu
Iryna Inshyna / Shutterstock

Svaka mama za svoju bebu želi lijepa i udobna kolica, ova dva faktora su važna, ali ne bi trebala biti glavna vodilja prilikom izbora kolica za bebu.

Trenutna ponuda kolica za bebe na tržištu je jako velika i mladim roditeljima odabir pravih iz cijele ponude može biti zbunjujuć i više od kupnje automobila. Postoji jako puno proizvođača, pa svaki od njih ima nekoliko modela kolica i teško je reći koja su najbolja. Međutim postoje neke osnovne smjernice i karakteristike kolica oko kojih trebate voditi računa prilikom izbora kolica za vašu bebu.

 

Prilagođena za novorođenče

Budući da novorođenče ne smije biti u polusjedećem i sjedećem položaju kako ne bi opteretio kralježnicu važno je da sjedalo može biti u skroz ravnom položaju tzv. nultom položaju u kojem je bebina kralježnica dok leži skroz ravna. Ako se radi o kolicima 3u1 onda se taj nastavak gdje beba leži u ravnom položaju zove košara. Provjerite jednostavnost postavljanja na konstrukciju jer ćete u većini slučajeva biti sam s bebom i važno je da se praktično stavlja, i da nije preteška.

 

Sigurnost, ergonomija i težina jajeta

Današnja kolica koja su 3u1 imaju i tzv. jaje odnosno autosjedalicu koja se postavlja na konstrukciju kolica. Kod jajeta je jako važno da zadovoljava sigurnosne testove, da je ergonomski adekvatna za novorođenče, te da nije jako teška jer kad se na nju doda težina bebe onda to za mame koje su slabije građe može biti veći problem.   

 

Remenje i pojas

Beba dok je u kolicima uvijek treba biti osigurana sigurnosnim remenjem, kako bi bili sigurni da neće doći do nezgode. Važno je da se sigurnosno remenje može jednostavno zakopčati i otkopčati, te jednostavno prilagoditi kako beba bude rasla.

 

Zaštita od vjetra i sunca

Obratite pažnju na zaštitu od vjetra, sunca i kiše, da je taj dio koji štiti bebu dovoljno velik da beba bude zaštićena od svih vremenskih utjecaja.

 

Kočnice

Provjerite koliko je jednostavno zakočiti i otkočiti kolica. Nekim kolicima se jako lagano otkoče kotači što nikako nije dobro jer je to važan sigurnosni faktor i jako važan pri izboru kolica.

 

Jednostavnost korištenja

Obratite pažnju koliko je jednostavno gurati i okretati kolica, i da li možete lagano s jednom rukom upravljati kolicima. Dogodit će vam se da vam je jedna ruka zauzeta i zato je važno da upravljanje bude lagano.

 

Podesivost ručki

Ovo je posebno važno kod visokih roditelja da ne moraju biti savijeni i da prilikom guranja kolica ne udaraju u njih pogotovo jer su kočnice u ravnini nogu i ako su vam kolica preblizu možete ih dok hodate zakočiti, trzaj koji se tada dogodi nije ugodan ni bebi ni roditeljima. Neki proizvođači kolica imaju dodatni nastavak koji se doda na konstrukciju da se ručka produži.

 

Prilagodba prema rastu djeteta

Provjerite do koje dobi su kolica namijenjena. Produžetak za noge dobro dođe kad su djeca veća da se mogu udobno smjestiti i po potrebi i odspavati u kolicima.

 

Težina kolica

Vodite računa o težini kolica jer ćete često biti sami s bebom i neće vam biti lako nositi kolica, pogotovo ako ste u zgradi koja nema lift i morate nositi kolica i bebu po stepenicama.

 

Košara za odlaganje

Što veća košara za odlaganje stvari to bolje. Dobro će vam doći da imate što više prostora za stvari jer odlazak u kupovinu će vam biti lakši.

 

Veličina kolica

Svaka mama koja kupuje prva kolica za bebu voli da su ona robusnija jer ulijevaju veću sigurnost, ali na ovaj faktor prilikom kupnje jako trebate obratiti pažnju. Današnja kolica prolaze razne testove sigurnosti i veličina samih kolica nije garancija da su i sigurnija. Sve mame će vam reći da je ovo jedan od najvažnijih faktora. S kolicima manjih dimenzija lakše ćete prolaziti kroz trgovine, lakše ćete smjestiti kolica u restoranu i drugim javnim ustanovama.

 

Dimenzije kad su sklopljena

Na dimenziju sklopljenih kolica također obratite pažnju, važno je da sklopljena kolica stanu u prtljažnik auta.

 

Dimenzije kotača

Ako ćete kolica voziti po neravnim površinama lakše ćete upravljati s njima ako su kotači većih dimenzija.

Nakon naših savjeta razmislite o svom načinu života i onome što stvarno želite od kolica. Neke stvari koje treba uzeti u obzir:

  • U kakvim vremenskim uvjetima ćete koristiti kolica
  • Po kakvim površinama ćete ih voziti
  • Koliko namjeravate koristiti kolica
  • Koliko često ćete ih morati nositi
  • Hoćete li imati potrebu za čestim sklapanjem kolica
  • Treba li dimenzija kolica odgovarati prtljažniku
  • Koliko prostora za pohranu stvari želite i trebate
  • Planirate li ih koristiti za drugo dijete