Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Stolica kod beba što je normalno, a što nije?

Stolica kod beba što je normalno, a što nije?
George Rudy / Shutterstock

Ovisno o tome je li beba isključivo dojena ili hranjena adaptiranim mlijekom izgled stolice kreće se od žute do zelene, pa sve do smeđe boje.

Normalna bebina stolica može imati puno različitih nijansi i konzistencija. Prva bebina stolica (najčešće se dogodi u roku od 24 sata nakon rođenja) je tamnozelene do crne boje, ljepljiva je  i naziva se mekonij.

Ovisno o tome je li beba isključivo dojena ili hranjena adaptiranim mlijekom izgled stolice kreće se od žute do zelene, pa sve do smeđe boje.
Što se tiče stolice kod beba većina novopečenih roditelja ne zna što može očekivati ​​i možda će imati puno pitanja! Koliko često bi vaša beba trebala imati stolicu i kako bi trebala izgledati bebina stolica? Je li zelena boja stolica normalna? Boja stolice kod beba ima jako puno i najčešće je sve u redu.

Kako izgleda stolica novorođenčeta?

Kako smo i ranije spomenuli bebe imaju prvu stolicu u prva 24 sata nakon rođenja tzv.mekonij koja je crne boje, najčešće su prve  stolice tamnije boje. Budući da je mekonij izrađen od amnionske tekućine, sluzi, stanica kože i drugih tvari ona zapravo ne miriše. Kad beba napuni 2 do 4 dana, njezina će stolica postati svjetlije boje i manje ljepljiva. Ova prijelazna stolica znak je da se počeo probavljati majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko i da bebin crijevni trakt radi kako bi trebao.

Postoji li razlika između stolice dojene bebe ili one koja se hrani na formulu

Ako se vaša beba isključivo doji, njezina će stolica biti žuta ili blago zelena i kašastog ili kremastog oblika. Može biti dovoljno tekuć da podsjeća na proljev. Miris stolice dojene bebe nije intenzivan i često ga se ne primijeti dok se pelena ne otvori. Kod dojene bebe postoji puno nijansi stolice i najčešće je sve u redu. Dojena beba može imati zelenu stolicu, ali ako ne primjećujete nikakve druge simptome smetnji ne trebate brinuti.

Bebe hranjene adaptiranim mlijekom imaju žuto-smeđe nijanse stolice i miris im je intenzivniji od one bebe koja je dojena. Kod bebe dojene adaptiranim mlijekom svakako ćete po mirisu osjetiti da je vrijeme za promjenu pelene.

Koliko često bi beba trebala imati stolicu?

Broj stolica kod malih beba je jako individualan, neke bebe imaju stolicu odmah nakon hranjenja, a neke samo jednom ili dva puta tjedno. Najvažnije je da je bebina stolica relativno mekana.

Dojena novorođenčad najčešće imaju stolicu nakon svakog hranjenja (otprilike 6 do 10 puta dnevno), ali nakon tri do šest tjedana starosti taj broj se smanjuje. Neke dojene bebe mogu imati samo jednu stolicu tjedno, a razlog je taj što majčino mlijeko prolazi kroz probavni sustav bebe ne ostavljajući puno čvrstog otpada.

S druge strane, bebe hranjene adaptiranim mlijekom trebale bi imati stolicu barem jednom dnevno.

Da li je zelena boja stolica normalna?

Najčešće nema razloga za brigu ako prijetite da je stolica vaše bebe zelene boje. Razlog tome može biti ako beba konzumira lijekove, ako ima probavne smetnje ili je prehlađena. Ako dojite zelena stolica može ukazivati ​​na alergiju na mlijeko ili osjetljivost na vašu prehranu, ali kod inače zdrave bebe, zelena stolica najčešće je normalna.

 Ako u peleni primijetite svijetlo zelenu stolicu ili pjenastu stolicu, onda vaša beba dobiva previše niskokaloričnog mlijeka koje je prvo u hranjenju (predmlijeko), a nema dovoljno dobrih masnih sastojaka koje dolazi nakon prvog mlijeka. Probajte joj duže nuditi istu dojku da izvuče sve mlijeko, prije nego ju prebacite na drugu dojku.
Razlog zelene stolice kod beba može biti i ako joj dodatno dajete željezo.

Kako se stolica mijenja s uvođenjem krute hrane?

Jednom kada počnete uvoditi krutu hranu gotovo ćete odmah primijetiti razliku u stolici. Stolica beba koje jedu krutu hranu najčešće je smeđe boje i nešto gušća u odnosu na onu koja je bila dok je beba jela samo majčino mlijeko, ali je i dalje mekša i puno intenzivnijeg mirisa.

Kako budete uvodili dohranu tako će se i stolica bebe mijenjati, ako je jela mrkve nemojte se iznenaditi ako bude više narančaste boje, dok će ako bude jela borovnice biti tamnija ili čak plavkaste boje. Mogu se čak pojaviti i sitni dijelovi hrane, sve je to normalno i nije ništa za zabrinuti se. To je samo znak da se određene namirnice nisu u potpunosti razgradile i putuju tako brzo kroz crijeva da se nisu stigle potpuno razgraditi.

Koje promjene u stolici mogu signalizirati da postoji problem?

Izgled i struktura bebine stolice mogu dati važne naznake o bebinom zdravstvenom stanju:

Proljev - U beba je proljev jako tekuć i čini se da stolica uglavnom sadrži vodu, boja može biti žuta, zelena ili smeđa i najčešće iscuri iz pelene jer ju pelena ne stigne upiti brzinom koja izlazi iz bebe. Dječja stolica često može biti tekuća, ali da bi rekli da se radi o proljevu onda je broj stolica puno veći od uobičajenog. Proljev može biti znak infekcije ili alergije, a može biti i zbog promjene prehrane. Važno je razlikovati proljev od uobičajene stolice da ne bi došlo do dehidracije.

Zatvor - suprotno od proljeva je zatvor, ako je bebina stolica tvrda i izgleda kao mali klikerčići, vjerojatno se radi o zatvor. Kod beba koje imaju tvrdu stolicu i zatvor lako je primijetiti jer je tada pražnjenje crijeva vidljivo nelagodno, a u stolici se mogu naći i tragovi krvi zbog nadraživanja anusa na izlazu.

Zatvor se često događa kada bebe prvi put počinju uzimati krutu hranu ili znak osjetljivosti na mlijeko (majčino ili adaptirano). Možete probati s davanjem bebi malo vode jer dehidracija može uzrokovati da stolica bude tvrda.

Krvava stolica može se pojaviti kod beba iz nekoliko različitih razloga:

 • najbenigniji razlog može biti da je beba osjetljivija, a malo ste ju grublje brisali s vlažnim maramicama, tako se najčešće na samom izlazu malo ozljedi rektum, da bi izbjegli ovu situaciju najbolje higijenu održavajte samo s vodom i blazinicom.
 • alergija na proteine mlijeka može uzrokovati pojavu krvi u stolici.
 • zatvor je također jedan od razloga pojave krvi u stolici jer tvrda stolica može ozlijediti anus.
 • proljev pomiješan s crvenom krvlju može ukazivati ​​na bakterijsku infekciju.
 • može se dogoditi da krv oboja bebinu stolicu u tamnu boju što znači da je to već probavljena krv. Ovo se dogodi ako imate ragadice na bradavicama iz kojih malo curka krv te ju je beba dojenjem unijela u sebe.

Kada treba nazvati liječnika?

Najbolji odgovor na ovo pitanje je da se posavjetujete sa svojim pedijatrom kad god prijetite da stolica vaše bebe odstupa od uobičajenog.

 • ako primijetite da je vaša beba razdražljiva i pokazuje nelagodu prilikom obavljanja nužde
 • ako beba ima manje od 3 mjeseca i ima rjeđe ili češće stolicu od uobičajenog i da takvo stanje traje više od 24 sata
 • ako vidite krv u bebinoj stolici
 • ako vidite sluz u bebinoj peleni dulje od 24 sata, ili ako beba ima bilo kakve druge simptome (povišena temperatura, ne želi jesti, nervozna je,...)
 • ako stolica bebe izgleda crnkasto, a da joj ne dajete dodatak željeza.
 • ako je stolica jako tvrda kroz nekoliko dana
 • ako beba jede čvrstu hranu i često vidite neprobavljene dijelove hrane u stolici

Izgled stolice kod beba koji ukazuju na ozbiljne probleme:

 • Jako tamna stolica gotovo crna
 • Stolica u kojoj ima jak puno svježe krvi
 • Stolica koja ima skroz svijetlu boju gotovo da je bijela

Nazovite svog pedijatra kad god  primijetite da se stolica vaše bebe razlikuje od uobičajene.

Pravilan rast i razvoj možete pratiti preko naših alata za standarde rasta i razvoja.