Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Spavanje bebe na trbuhu - da ili ne?

Spavanje bebe na trbuhu - da ili ne?
S.Borisov / Shutterstock

Kad dobiju dijete roditelji su često zabrinuti oko spavanja bebe, pogotovo oko položaja u kojem beba spava. Javlja se stalna briga hoće li se beba prevrnuti na trbuh i hoće li imati dovoljno zraka za disanje?

Koji je najsigurniji položaj spavanja kod malih beba?

Spavanje u leđnom položaju je najsigurnije i taj položaj zagovaraju svi pedijatri. Provedene su brojne studije kako bi se razumjelo koji je najbolji položaj spavanja za bebe i otkriveno je da spavanje na stomaku povećava rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta.

Iako je mali postotak takvih nesreća važno je biti na oprezu. Kada primijetite da beba leži na trbuhu okrenite ju na leđa. Preporuka Američke akademije za pedijatriju je da tijekom prve godine života forsirate bebino spavanje na leđima jer tako poboljšavate protoka zraka u tijelu.

 

Je li u redu da beba spava na trbuhu?

Potrbušni položaj djeteta je u jednom trenutku došao na loš glas jer ga se počelo povezivati sa sindromom iznenadne smrti djeteta (SIDS). Ali često nije bilo dovoljno naglašeno da se radi o položaju djeteta prilikom spavanja, a ne u budnom stanju.

Pedijatri ne preporučuju da beba spava na trbuhu iz jednostavnog razloga što tada udiše manje zraka, a to povećava šanse za SIDS sindrom iznenadne dojenčadi, ne preporučuje se spavanje niti na boku jer su veće šanse da se s boka prebaci na trbuh. Najbolji položaj za spavanje bebe tijekom prve godine je na leđima. Spavanje na leđima poboljšava protok zraka.

 

U kojoj dobi bebe mogu spavati na trbuhu?

Pedijatri preporučuju tek nakon navršenog prvog rođendana. Oko desetog mjeseca bebe već mogu sjediti bez potpore i mogu se okretati iz jednog položaja u drugi, te su dovoljno jake fizički da ako osjete da nemaju dovoljno zraka da se mogu vratiti u siguran položaj.

 

Što učiniti ako se beba prevrne na trbuh dok spava?

Učinili ste svoj dio posla i uspavali bebu na leđima. Ako se beba ipak za vrijeme spavanja sama okrene na trbuh, ako je dijete mlađe od 6 mjeseci trebalo bi ju vratiti u položaj spavanja na leđima.

Dobra vijest je da se jako mala beba ne može sama okrenuti na leđa, a one stare oko 6 mjeseci ako su u stanju da se same okrenu najčešće imaju dobru kontrolu glave i trupa onda nije potrebno bebu prevrnuti na leđa, ali ako znate da ju neće razbuditi okretanje bez obzira na to što ima 6 mjeseci i može se okrenuti sama slobodno ju okrenite upravo zbog većeg protoka zraka prilikom spavanja na leđima. 

Neke bebe se krenu okretati i puno prije šestog mjeseca već s četiri ili pet mjeseci, ako se tako rano krene okretati pedijatri savjetuju da ju svakako okrenete na leđa.

 

Što napraviti ako beba više voli spavati na trbuhu?

Najbolje je bebu od rođenja naviknuti na spavanje na leđima, jer će se onda u tom položaju od samog početka osjećati ugodno. Ako se beba jako opire spavanju na leđima pokušajte s vrećom za spavanje koja će ju malo držati da se ne može okrenuti barem u toj fazi dok je još jako mala, samo vodite računa da vreća mora odgovarati dobi bebe jer ako je vreća prevelika beba se može spustiti u nju.

Važno je da ste uvijek na oprezu jer koliko nam se čini da su bebe male svakim danom rastu i pomiču svoje granice, nemojte da vas iznenade, budite spremni na njihove skokove u razvoju.

 

Savjeti koji vam mogu biti od pomoći da beba bude sigurna tijekom cijele noći:

  • Što više bebu držite u potrbušnom položaju dok je budna tako će ojačati mišiće i vježbati okretanje dok je pod vašim nadzorom
  • U bebinom krevetiću ne smije biti ništa što bi joj moglo ometati disanje poput igračaka ili deke, i neka plahta bude čvrsto postavljena oko madraca.
  • Do prve godine bebi nemojte stavljati jastuk, osim ako nije preporuka od pedijatra tada ga stavite ispod madraca.
  • Ako je beba sklona bljuckanju preporuka je da ju se stavi u bočni položaj za spavanje ali da se pri tome osigura jastukom za bočno spavanje koji danas možete nabaviti u malo bolje opremljenoj trgovini dječje opreme.

Kada beba napuni 6 tjedana starosti tada počinje hvatati ritam spavanja i zato je važno da djetetu omogućite da odspavati svaki dan u približno isto vrijeme i da se držite rasporeda spavanja.