Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako riješiti problem sa spavanjem kod malih beba

Kako riješiti problem sa spavanjem kod malih beba
Vinicius Tupinamba

Najčešća promjena koju roditelji spominju da im je drugačije od kad su postali roditelji je upravo ritam spavanja i nedostatak sna.

Male bebe spavaju puno, u prosjeku od 12 do 18 sati dnevno, ali to spavanje nije više od dva do tri sata u komadu kroz dan/noć tijekom prvih nekoliko tjedana života. Postepeni razvoj koji se događa dovodi do uspostavljanja ritma spavanja kod beba.

U prvim tjednima san vaše bebe je jako nepravilan i nepredvidiv jer beba još nije uhvatila svoj ritam što je sigurno iscrpljujuće za vas kao nove roditelje. U tim prvim tjednima vjerojatno ćete biti budni nekoliko puta u toku noći kako biste ju nahranili, promijenili pelene ili joj samo pružili utjehu svojom blizinom.

 

Zašto je spavanje kod novorođenčadi toliko nepredvidljivo

Vrijeme spavanja kod beba mnogo je kraće u odnosu na odrasle osobe. Prilikom spavanja izmjenjuju se dvije faze: REM faza koja je faza brzih pokreta očiju i NREM faza koja se naziva mirnom fazom sna. Bebe provode više vremena u REM fazi sna u odnosu na odrasle osobe koje u REM fazi provode samo petinu ukupnog sna. REM faza sna je vrijeme kad je mozak najaktivniji i upravo tada dijete sanja. Zbog toga što je mozak u REM fazi toliko aktivan količina sna je važna za razvoj koji se događa u njihovom mozgu. 

 

Kad će beba početi duže spavati

U prvim danima nakon rođenja bebe ne razlikuju dani i noć. Postupan razvoj fizičkih i mentalnih sposobnosti dovodi do toga da se dijete počinje prilagođavati i uspostavlja svoj ritam spavanja. U dobi od 6 do 8 tjedana većina beba počinje spavati kraće tijekom dana i dulje noću. Noćno hranjenje i presvlačenje u ovoj dobi je još uvijek normalno i poželjno. 

Između 4. i 6. mjeseca, kažu stručnjaci većina beba sposobna je spavati tokom noći 8 do 10 sati. Neke bebe spavaju cijelu noć već u šestom tjednu, ali većina bebe uhvate ritam spavanja oko petog/šestog mjeseca. U velikoj većini bebe se lako nauče spavanju bez roditeljske pomoći, ali u cijelom procesu veliku ulogu imaju upravo roditelji. Nakon rođenja svaki roditelj želi biti što bliže svojoj bebi i upravo tada se razvija navika da dijete jede i zaspi na rukama. Bliskost roditelja i dijeteta je nešto najljepše, ali s vremenom to postaje jedini način da dijete zaspe i kad se jednom uđe u taj ritam teško da će dijete zaspati bez prisustva roditelja. Dijeca su kao male spužve, sve upijaju i navike koje steknu teško ih žele mijenjati. Nakon nekog vremena ovaj ritam može biti iscrpljujuć za roditelje i dovodi do iscrpljenosti i nervoze. Jedini način da svima bude bolje je da djetetu omogućite da nauči zaspati sam. Jednom kad nauči zaspati bez pomoći roditelja lakše će zaspati kad se noću probudi.

 

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da dijete lakše zaspe

 

Omogućite svojoj bebi da uhvati ritam spavanja

Prvih šest do osam tjedana većina beba ne može ostati budna duže od dva sata. Krivo je vjerovati što beba bude duže budna da će lakše zaspati. Ako napravite veći razmak od dva sata između spavanja u ovom periodu beba će biti preumorna i neće moći zaspati.

 

Naučite svoju bebu razliku između dana i noći

Neka dojenčad su noćne ptice to ste možda primjetili još u trudnoći. Prvih nekoliko tjedana nakon rođenja ne možete puno napraviti po pitanju rutine spavanja, ali već nakon 2-3 tjedna možete je početi učiti kako razlikovati noć od dana.

Da bi dijete naučilo razlikovati noć i dan morate ga naučiti koje radnje se rade po danu, a koje po noći. Kad je tijekom dana budan što više komunicirajte s njim i igrajte se što je više moguće, držite dom i sobu vaše bebe svijetlom, ono što je isto važno da ne smanjujete dnevnu razinu buke poput telefona, glazbe ili perilice rublja dijete mora naučiti da su to sve normalni zvukovi koji se najčešće čuju tijekom dana.

Tijekom noći kad je beba budna i potrebno ju je nahraniti ili premotati pokušajte to što brže i tiše obaviti, obraćajte joj se nježnijim glasom da shvati da je vrijeme za spavanje, a ne za igru. Također je važno da razina svjetla i buke budu niska jer sve su to znakovi da je vrijeme za spavanje i odmor. Nakon nekog vremena beba će po radnjama i ambijentu početi shvaćati da je noć i da je vrijeme za spavanje.

 

Naučite prepoznati znakove umora kod vaše bebe

Bebe nam svojim znakovima odaju da su umorne bilo da se radi o trljanju očiju, povlačenju za uho ili nervoza, sve su to znakovi da joj je potreban odmor. S vremenom ćete razviti šesto čulo o ritmu i navikama vaše bebe, a u svemu tome će vam pomoći vaš majčinski instikt koji će vam reći kada je spremna za spavanje.

Rutina prije spavanja - Nikad nije prerano početi s rutinom koju ćete imati prije spavanja. Uvođenje rutine ovisi isključivo o vama i vašem djetetu, može biti od jednostavnih higijenskih navika pa do čitanja pričice za laku noć. Dnevne navike treba provoditi u isto vrijeme. 

Važno je da stavite bebu u krevet kad je pospana, ali još uvijek budna i pustite ju da sama zaspe, na taj način beba će naučiti povezivati krevetić sa spavanjem. Nemojte ju ljuljati i nositi čak ni dok je jako mala jer ako dijete uspavljujete ljuljanjem i ono se navikne da na taj način zaspe teško ćete kasnije promijeniti da samostalno zaspe. 

Kao i odrasli djeca se bude po noći nekoliko puta jer je to normalna pojava kad nam bude dosta jednog položaja za spavanje okretanjem tražimo drugi položaj koji nam više odgovara, tako i male bebe, jedina je razlika što bebe kad se probude ne znaju drugo nego plakati prije nego nađu drugi položaj koji im odgovara, zato nije ništa čudno da zaplaču prije nego ponovno utone u san. Nemojte reagirati na prvi plač pustite ju da se proba sama smiriti.

 

Siguran i udoban krevetić

Krevetić mora biti udoban i siguran da nemate bojazni da se može dogoditi nešto loše jer onda ne morate reagirati na prvi plač. Nemojte stavljati u krevetić igračke ili druge predmete koji mogu ometati disanje.

Ono što je važno da svaki roditelj zna; da je svako dijete jedinka za sebe i ne treba očekivati da će ako vam je prvo dijete imalo manje problema sa spavanjem da tako mora biti i s drugim.