Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Masaža za bebe

Masaža može postati jedan od najljepših trenutaka koje ćete provesti s vašom bebom. Pogledajte iduće savjete kako ćete vašoj bebi pružiti trenutke nježnosti i brige.

Masaža je jako dobar način da se mama dodatno zbliži sa svojom bebom. Opuštajuća masaža pomaže kod probave i lakšeg spavanja vaše bebe.  Masaža može postati jedan od najljepših trenutaka koje ćete vi i vaša obitelj provesti s vašom bebom. Pogledajte iduće savjete kako ćete vašoj bebi pružiti trenutke nježnosti i brige.

Zadnja istraživanja pokazala su da masaža ima brojne zdravstvene pogodnosti za bebu, poboljšavajući njezin rast i razvoj. Ovdje su navedene neke od najbitnijih zdravstvenih pogodnosti:

Uz sve pogodnosti koje nosi masaža razvija se i posebna komunikacija između roditelja i novorođenčeta, stvarajući čvrstu vezu između njih. Držite se ovih koraka i naučite neke osnove masaže kako bi svojoj bebi pružili nezaboravan užitak.

Pronađite pravo vrijeme

Jedna od najvažnijih komponenti je naći pravo vrijeme kada ćete se potpuno koncentrirati na vašu bebu bez ometanja. Jako je važno izbjegavati masažu neposredno prije i poslije hranjenja. Najbolje vrijeme je ujutro kada ste oboje svježi ili navečer kada će pomoću masaže beba lakše zaspati.

Obično masaža bebe traje između 15-20 minuta, ali trajanje masaže ćete najbolje odrediti ovisno o tome kako beba reagira na dodire i pokrete, možete krenuti prvo s 5 minuta i povećavati trajanje. Uvedite masažu u svoju svakodnevnicu tako da možete svome djetetu pružiti pažnju i dati mu da uživa u vašim nježnim dodirima.

Pripazite na udobnost

Druga važna stvar poslije pravog vremena je udobnost. Pobrinite se da sjedite na udobnom mjestu i da vaš dijete leži na mekanom ručniku, te da dijete leži na leđima pošto ćete ga početi masirati odnaprijed te onda prijeći na stražnje dijelove.

Pobrinite se da u prostoriji bude dovoljno toplo i da je jačina svijetla bude ugodna. Možete sami pjevati vašoj bebi ili pustiti nekakvu opuštajuću glazbu te uživajte u trenutcima koje provodite skupa. Pratite kako vaša beba reagira na masažu - beba stara par mjeseci će uživati u duljoj masaži.

Masirajte vašu bebu s uljem za masažu

Ulja za masažu imaju pozitivan učinak na vašu bebu. Još jedan od učinaka ulja je da vaše ruke nježno klize bebinim tijelom. Prilikom izbora ulja posavjetujte se s pedijatrom ili stručnom osobom u ljekarni.

Svakako obratite pozornost kada nanosite ulje da izbjegavate glavu i lice. Ruke zagrijte pod toplom vodom i zagrijanim rukama ugrijte ulje da bebi bude ugodno, te lagano utrljajte na bebina prsa, nakon toga pređite na trbuh te masirajte naizmjenično rukama s lijeva na desno, nakon toga gore pa dolje.

Kada ste to napravili, pređite na noge te lagano prstima masirajte nogice i stopala. Uhvatite vašu bebu za koljena te ih lagano gurnite prema trbuhu i držite par sekundi, te to ponovite par puta. Nastavite s masažom leđa, a na kraju, masažu zaključite poljupcem.

Izrazite svoju ljubav kroz dodir te dozvolite i ostalim članovima obitelji da uživaju u ovom jedinstvenom osjećaju.