Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

7 najvećih pogrešaka koje rade roditelji u vezi spavanja kod malih beba

7 najvećih pogrešaka koje rade roditelji u vezi spavanja kod malih beba
Monkey Business Images / Shutterstock

Već ste očajni u pokušavanju da uhvatite rutinu u spavanju kod vaše bebe, ali vam ne polazi za rukom. Potrebe bebinog sna variraju ovisno o dobi bebe.

Prilikom upoznavanja s vašom bebom dobro je da se prepustite instinktu i radite stvari instinktivno, ali usvajanje navike spavanja nije nešto što automatski znate raditi. Upravo zbog neznanja roditelji rade pogreške a da toga nisu niti svjesni. U nastavku možete pročitati neke od najvećih pogrešaka koje roditelji čine i što trebate mijenjati da bi vaše dijete steklo naviku spavanja.

 

1. Ljuljanje dok dijete ne zaspe

Ovo može biti učinkovit način da dijete zaspe, ali dugoročno nije dobro za dijete. Važno je da beba nauči kako se smiriti za spavanje.

Ako naučite bebu da ju ljuljate da zaspe ona će uvijek htjeti da ste pored nje i kad se probudi će vas tražiti plačem, jer plač je trenutno jedini način komunikacije da kaže da trenutno nije zadovoljna. Stavite bebu u krevetić kad je vrijeme za spavanje i kad je pospana, ali ne kad je već utonula u san.

 

2. Odlazak do bebe čim čujete da se pomiče

Važno je odgovoriti na dječji plač, ali nije potrebno trčati odmah čim čujete da se beba pomiče.

Ako se samo pomiče i igra rukicama pustite ju da vidite razvoj događaja, dajte joj priliku da se naučiti sama tješiti i zaspati, možda joj neće trebati vaša asistencija da ponovno utone u san.

 

3. Prekasno stavljanje bebe u krevet

"Pravo" vrijeme spavanja za bebu ovisi o vašem rasporedu i djetetovim potrebama za snom, ali krivo je misliti što beba bude duže budna da će prije zaspati i duže spavati. Ako je beba previše iscrpljena i umorna puno će joj više vremena trebati da zaspe, zato vodite računa o znakovima koje vam šalje poput trljanja očiju i zijevanja.

Koliki je maksimalan razmak između spavanja da bi beba lakše zaspala možete pročitati u našem članku o rasporedu spavanja kod malih beba. Bebe u dobi od rođenja do tri mjeseca trebaju dnevno 14 do 17 sati sna, dok bebe u dobi od 4 do 11 mjeseci trebaju 12 do 15 sati sna dnevno.

 

4. Paljenje i gašenje svijetla tijekom noći

Noćno svijetlo samo po sebi je potrebno kako bi mogli doći do vaše beba, ali paljenje i gašenje noću može biti problem. Okruženje u kojem vaše dijete zaspe bi trebalo biti isto onom u kojem se probudi.

Zato je najbolje ako možete imati lampu s minimalno svijetla kako biste lakše vidjeli i reagirali ako je potrebno, pogotovo ako dijete jede preko noći sigurno će vam biti potrebna barem mala količina svijetla.

 

5. Imati nedosljednu rutinu prije spavanja

Važna je dosljedna rutina prije spavanja koja upućuje na naznake da je vrijeme da se pripremite za spavanje. Kad svakodnevno radite iste radnje prije spavanja dijete će naučiti da je vrijeme za spavanje. Ako naučite bebu da se sama umiri i zaspe za prvo večernje spavanje sama će se umiriti i tijekom noći.

Rutina prije spavanja može se razlikovati, ali se preporučuje kupanje, stavljanje bebe u pidžamu, hranjenje i zatim ju stavite u krevetić, potrudite se da odlazak u krevet bude u slično doba svaki dan.

 

6. Pustite dijete da zaspi bilo gdje

Nemojte mijenjati mjesto spavanja pogotovo noćnog. Neki roditelji dijete stave spavati ovisno gdje su oni da imaju bebu na oku, što za bebu nije dobro, jer je bebi važno da ima mjesto koje povezuje sa spavanjem, naravno postoje iznimke, ali nemojte da budu pravilo jer rutina je važna.

Teško je razviti dobru rutinu noćnog spavanja ako niste dosljedni. Dosljednost je najvažnija u odgoju djeteta i ona će vas pratiti kroz cijelo odrastanje.

 

7. Imajte realna očekivanja u pogledu dječjeg sna

Nemojte misliti da nešto nije u redu s vašom bebom ako ona ne spava cijelu noć s tri mjeseca. Ima roditelja koji su sretnici i imaju bebe koje lako zaspu i vole spavati, ali više je onih koji se češće bude tijekom noći.

I ono što je važno za istaknuti je to da je noć vrijeme za spavanje. Neka djeca navečer ne želi ići spavati i san nadoknađuju spavanjem drugi dan do podne. To je iscrpljujuće za roditelje, a djetetu ometa optimalan neurokognitivni razvoj. Spavanje noću je neophodno za zdrav razvoj djeteta.