Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Dosljednost je najvažnija stvar u odgoju

Dosljednost je najvažnija stvar u odgoju
Lia Koltyrina / Shutterstock

Dječji psiholozi za disciplinu slažu se da je dosljednost najvažnija stvar u odgoju. Ako ste se odlučili za promjene u disciplini kod svoje djece najvažnije da budete dosljedni.

Ako ste se odlučili za promjene u disciplini kod svoje djece najvažnije da budete dosljedni. Dijete mora moći predvidjeti kako ćete reagirati u određenim situacijama. Dosljednost govori vašem djetetu da vam je važan.

Nekonzistentnost može učiniti da se djeca osjećaju nesigurno i zbunjeno. Ako dijete zna da će svojim protestima i plačem dobiti ono što želi uvijek će se pokušati izvući s tim svojim alatima protiv vas.

Pokušajte ne mijenjati pravila koja ste dogovorili ili što je još gore nemojte ih selektivno primjenjivati jer to će biti kontra efekt u želji da dijete nauči da se pravila moraju znati i poštivati.

Roditelji često popuste kod zanovijetanja, ispada plača ili kod bijesnih izljeva nezadovoljstva, jer si žele trenutno olakšati život, ali dugoročno to samo otežava život. Pitanje je samo da li želite "platiti" sad ili kasnije s kamatama.

Većina roditelja zna da je tako, ali ponekad je lakše reći nego učiniti. Nije lako kad se trudite doći na posao na vrijeme, nakon posla obaviti kupnju i dodatne obaveze koje ne možete izbjeći i onda još kako šećer na kraju preživjeti još jedan djetetov ispad i upravo zbog svega navedenog lako je popustiti pod djetetovim pritiskom i kako onda biti dosljedan.

 

Ako želite biti dosljedni morate voditi računa o ovih 6 stvari:

 

1. Odaberite svoje prioritete

Ako želite napraviti više promjena odaberite koje su vam najvažnije, ako se odlučite za promjenu više njih, moglo bi se dogoditi da vam bude previše i da onda ispadne još gore ako se ne budete mogli dosljedno držati. Odaberite samo jednu ili dvije na koje ćete se usredotočiti i u njima budite dosljedni do kraja. Recimo ako vam problem radi večernji odlazak u krevet. Odredite koliko vam vremena treba za večernju higijenu i ako imate ritual čitanja prije spavanja ukalkulirajte i to vrijeme i kod djeteta koje ne zna na sat pokažite mu kad velika kazaljka dođe na to mjesto da se prestaje sa svim aktivnostima i krećete s pripremama za spavanje.

 

2. Potrebno vrijeme za promjenu

Najčešće treba tri tjedna da se prevlada loše ponašanje. Stavite se na mjesto svog djeteta: Zašto sad baš u to vrijeme moram ići spavati? S vremenom će to postati normalno i neće biti nikakvih pitanja. Promjene se mogu dogoditi, ali samo treba vremena i dosljednosti.

 

3. Pravo vrijeme

Vrijeme za promjene neka bude u doba kad nema nekih velikih događaja; poput početka vrtića, početka školske godine, novog člana u obitelji brata ili sestre. Za svaku promjenu potrebno je vrijeme, struktura i bez dodatnog stresa za vježbanje dosljednosti - posebno vama kao roditelju, zato nemojte uvoditi novu strategiju discipline neposredno prije velikih događaja vama kao obitelji.

 

4. Očekujte otpor

Djeca su sklona testiranju roditelja i provjeravanju granica bez obzira na to koliko ste dosljedni, sve će napraviti samo da se vrate starim navikama. Ova vrsta povremenog testiranja je normalna, ali ono što je važno - ne popuštajte.

 

5. Podrška okoline

Nakon što ste se odlučili da je vrijeme za promjene u disciplini kako bi bili dosljedni važno je da imate podršku okoline i da sa svojim partnerom zajedno donesete odluku da želite promjene. Jer kad jedan roditelj nešto odredi važno je da ga drugi podržava jer u suprotnom djeca koriste kad roditelji nisu usuglašeni i rade što žele. Tako zajedno možete zaustaviti problematično ponašanje.

 

6. Postoje izuzeci u dosljednosti

Slučajna nedosljednost zbog toga što ste zauzeti ili nemate volje, šaljete djetetu poruku da vam to nije važno, i da se ne mora držati dosljednosti. Ali postoji i namjerna nedosljednost - kad djetetu unaprijed najavite da će doći do izuzetka i odstupanja od redovnih pravila. Na primjer: Budući da za vikend spavaš kod bake možeš ići nešto kasnije na spavanje. Važno je samo naglasiti da je to izuzetak od uobičajenog.