Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Trudnoća nakon četrdesete

Trudnoća nakon četrdesete
Yuri Arcurs / Shutterstock

Odlučili ste prvo se pozabaviti s karijerom pa tek onda namjeravate osnovati obitelj? Koje su prednosti a koje mane, donosimo vam u ovom zanimljivom članku.

U današnje vrijeme mnoge žene donose odluku o trudnoći nakon što su se zaposlile i postigle novčanu sigurnost. Prema statističkim podacima 1 od 5 žena rodi prvo djete oko 35 godine života, od toga 24% žena ima više od 40 godina. Svaka životna dob za rođenje djeteta ima prednosti i nedostatke, ali ono što je najeći problem kod žena u četrdesetima da je veća stopa rizika za iznosit trudnoću do kraja i roditi zdravo dijete.

Začeće u četrdesetima

Dosta žena u svojim 40-tim imaju problema u začeću jer šanse za začećem prirodni putem smanju je se s godinama, najčešći razlog je kvaliteta jajnih stanica. Oko 75% žena u dobi od 35 godina ima mogućnost prirodnog zatrudnjivanja i porođaja normalne i zdrave djece. Ipak ovaj broj se sa svakom godinom smanjuje za 1-2% tako da su četrdeset godišnjakinje u nešto lošijem položaju. Kod žena koje su zdravstveno dobro i imaju uredne cikluse računajući dane ovulacije i prateći grafikon bazalne temperature može im biti od pomoći u zatrudnjivanju. Ukoliko i nakon 6-8 mjeseci niste uspjeli ostvariti trudnoću konzultirajte se sa svojim liječnikom koji će na osnovu vaše anamneze uputiti na dodatne pretrage i eventualno na postupak medicinski potpomognutu oplodnji.

Prednosti majčinstva u zrelijoj dobi

Žene koje su se prvo htjele posvetiti obrazovanju i stjecanju financijsku neovisnosti, a tek se tada posvetile obitelji i djeci imaju prednost što se ne moraju brinuti za egzistenciju, zrelije su i svjesnije svega što život nosi. Statistike su pokazale da su i više zainteresirane za dojenje i pravilno, zdravo hranjenje djece. Mnoge žene iznad 40 godina misle da imaju još dovoljno vremena za nova iskustva i kad imaju djecu osjećaju se korisnima.

Rizici majčinstva nakon četrdesete

Ako žena odluči imati bebu nakon 40 ona mora biti i svjesna svih mogućih posljedica. Žene ispod 40 imaju 10-20% rizika od preranog gubitka bebe dok se ovaj broj povećava i do 35% za žene od 40 do 44 i za 50% ako su starije od 45. Također postoji i veći rizik u trudnoći od pojave nekih kromosomskih anomalija. Dok je rizik 1:1250 za mamu od 25 godina on se povećava do 1:100 ako je trudnica starija od 40 godina. Mogućnost ostalih problema također se povećava: problemi s posteljicom, malom tjelesnom težinom bebe, prijevremeni porođaj i drugi rizici koji prate starije trudnice.

Bez obzira što žene starije od 40 godina imaju veće rizike povezane s trudnoćom i rođenjem zdrave bebe jedino što je važno da prije planirane trudnoće obave važnije pretrage da se vidi opće stanje organizma, te nakon što se ostvari trudnoća redovnim kontrolama prati stanje i razvoj bebe. Zdrava prehrana i izbacivanjem nezdravih navika pomoći će da iznesete trudnoću do kraja i rodite zdravu bebu.

Kao što smo naglasili da žene iznad 40 pripadaju u rizičnu skupinu trudnica upravo iz tog razloga moraju odmah reagirati ako primjete da nešto nije u redu. Obilno vaginalno krvarenje, bolovi i grčevi, pritisak u maloj zdjelici, nesvjestice, poteškoće s disanjem, smanjen osjet bebinog pokretanja znaci su koji upozoravaju da nešto nije u redu s bebom i neophodno je razgovarati s liječnikom. Također  žene koje su podložne depresivnom raspoloženju ili teškim anksioznim stanjima tijekom trudnoće trebale bi potražiti profesionalnu psihijatrijsku skrb i liječenje.