Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Trudnoća nakon 40

Odlučili ste prvo se pozabaviti s karijerom pa tek onda namjeravate osnovati obitelj? Koje su prednosti a koje mane, donosimo vam u ovom zanimljivom članku.

Trudnoća nakon 40
Yuri Arcurs / Shutterstock.com

U današnje vrijeme mnoge žene donose odluku o trudnoći nakon što su se zaposlile i postigle novčanu sigurnost. Prema statističkim podacima 1 od 5 žena porode se sa prvim djetetom oko 35 godine života i veliki je udio žena koje imaju više od 40 godina. Bez obzira što žene imaju i prednosti i nedostatke u bilo kojoj dobnoj skupini ipak žene iznad 40 godina imaju veće rizike i ostale faktore.

Začeće

Većina žena u svojim 40-tim imaju problema u začeću jer šanse za prirodni tok zatrudnjivanja smanju je se s godinama. Oko 75% žena u dobi od 35 ima mogućnost prirodnog zatrudnjivanja i porođaja normalne djece. Ipak ovaj broj se svake godine smanjuje za 1-2% tako da su 40 godišnjakinje u rizičnoj skupini. Računajući dane ovulacije i prateći grafikon bazalne temperature može pomoći u zatrudnjivanju i za žene starije od 40 godina. One pak, žene koje ne mogu zatrudnjeti nakon 3 mjesečnog pokušaja mogu koristiti druge načine umjetne oplodnje.

Prednosti

Žene nakon 40 godine su financijski sigurnije i imaju bolje obrazovanje kao i želju da postanu mame u usporedbi s mladim djevojkama. Dakako da su i više zainteresirane za dojenje i pravilno, zdravo hranjenje djece. Mnoge žene iznad 40 godina misle da imaju još dovoljno vremena za nova iskustva i kad imaju djecu osjećaju se korisnima.

Rizici

Ako žena odluči imati bebu nakon 40 ona mora biti i svjesna svih mogućih posljedica. Žene ispod 40 imaju 10-20% rizika od preranog gubitka bebe dok se ovaj broj povećava i do 35% za žene od 40 do 44 i za 50% ako su starije od 45. Također postoji i veći rizik u trudnoći od pojave nekih kromosomskih nedostataka. Dok je rizik 1 u 1250 za mamu od 25 godina on se povećava do 1 u 100 ako je trudnica 40 godina. Mogućnost ostalih problema također se povećava: problemi sa posteljicom, malom tjelesnom težinom bebe, prijevremeni porođaj i drugi.

Imati na umu

Bez obzira što žena ima više od 40 godina i ima veće rizike povezane s trudnoćom ipak ima nekoliko načina pomoći. Žena se treba redovito kontrolirati prije trudnoće, tijekom trudnoće treba uzimati preparate (folna kiselina) i biti na umjerenoj dijetalnoj ishrani. Još nešto vrlo važno a to je potpuno ne konzumiranje alkoholnih pića, cigareta, droge, sirovog mesa i ribe.

Upozorenje

Kao što smo naglasili da žene iznad 40 spadaju u rizičnu skupinu trudnica zato trebaju voditi svu brigu oko mogućih simptoma. Nenormalno vaginalno krvarenje, bolovi i grčevi, pritisak u maloj zdjelici, nesvjestice, poteškoće s disanjem, smanjen osjet bebinog pokretanja znaci su koji upozoravaju da nešto nije u redu s bebom i neophodno je razgovarati s liječnikom a isto tako i žene koje su podložne depresivnom raspoloženju ili teškim anksioznim stanjima tijekom trudnoće trebale bi potražiti profesionalnu psihijatrijsku skrb i liječenje.