Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Prirodnim putem povećajte svoju plodnost

Prirodnim putem povećajte svoju plodnost
Magone / Shutterstock.com

Postoje razni načini kako da povećate svoju plodnost. Za vas smo izabrali 6 načina kako uspjeti u tome tako da možete uživati u predivnom osjećaju majčinstva.

Postoje razni načini kako da povećate svoju plodnost. Za vas smo izabrali 6 načina kako uspjeti u tome tako da možete uživati u predivnom osjećaju majčinstva. U nastavku pročitajte 6 jednostavnih savjeta ili načina kako da povećate plodnost:

Počnite jesti za "dvoje"

Ako planirate dijete najbolje je da se pripremite za to, a dobra prehrana olakšava začeće i trudnoću. Počnite sa svakodnevnom konzumacijom cjelovitih žitarica, uz to jedite razno voće i povrće. U prehranu ubacite i hranu bogatu s Omega-3 masnim kiselinama, a svakako izbjegavajte masnoće. Proteine koji su prijeko potrebni unosite u tijelo kroz povrće te svakako jednom tjedno jedite nemasnu hranu.

Kilaža za trudnoću

Podrazumijeva se da pretjerana težina ili pothranjenost negativno utječu kako za začeće tako i na trudnoću. Normalni indeks tjelesne mase (BMI) je od 19 do 24. Punije žene mogu imati problem s inzulinom, koji u velikim količinama može ometati menstruaciju. Masne stanice koje proizvode estrogen također mogu uzrokovati izostanak stvaranja jajnih stanica svaki mjesec. S druge pak strane ako ste premršavi, to može također uzrokovati izostanak ovulacije i menstruacije. Kada dođe do ovakvog slučaja udebljajte se par kila da bi se sve vratilo u normalu, isto vrijedi i za pretjeranu težinu samo što onda nastojite izgubiti između pet do deset posto tjelesne mase. Počnite se baviti tjelovježbom i počnite jesti zdravo, time stvorite navike koje će potrajati kroz cijelu trudnoću.

Dodaci... za svaki slučaj

Počnite ili nastavite u tijelo unositi multivitamine, prenatalne vitamine i minerale koji sadrže folnu kiselinu. Folna kiselina smanjuje šanse pojave nedostataka u razvoju bebe.

Kofein i alkohol

Uloga kofeina u plodnosti je tema koja se pojavi svakih par godina. Većina stručnjaka se slaže da dnevno u organizam ne unosite više od 300 miligrama kofeina, i tako vaša plodnost neće biti ugrožena. Što se alkohola tiče, svima nam je poznato da alkohol loše utječe kako na plodnost, začeće pa tako i na trudnoću. Izostanak ovulacije, samo su neke abnormalnosti uzrokovane konzumacijom alkohola. Čaša crnog vina neće naškoditi ni vama a ni vašoj plodnosti, ipak većina stručnjaka smatra da je bolje ostaviti alkohol u potpunosti.

Ostanite mirni

Smanjite stres što je više moguće, jer on uza sve ostalo uzrokuje i povećanu količinu kortisola (poznat kao hormon stresa) koji može privremeno "isključiti" vaš reproduktivni sustav. Neke žene se bave jogom i meditacijom koje jako dobro oslobađaju od stresa, dok druge traže profesionalnu pomoć.

Izbacite loše navike

Žene koje puše ulaze u prosjeku dva puta brže u menopauzu. Ne moramo napominjati da pušenjem trujete svoje tijelo i reproduktivni sustav, a uz to veća je mogućnost komplikacija u trudnoći i pobačaja. Ovo se ne odnosi samo na žene, pušenje smanjuje razvoj spermija. Stoga ako želite trudnoću bez komplikacija i zdravo dijete, oboje prestanite pušiti... i to odmah!