Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

10 stvari o kojima trebate voditi računa da bi lakše ostvarili zdravu trudnoću

10 stvari o kojima trebate voditi računa da bi lakše ostvarili zdravu trudnoću
Dmitriy Shironosov

Odlučili ste se da je vrijeme za majčinstvo? Važno je da pripremite svoje tijelo i shvatite to ozbiljno kako bi što lakše iznijeli trudnoću do kraja i rodili zdravu bebu.

Postoje neke stvari o kojima trebate razmisliti prije nego krenete u ostvarivanju svog plana, ostvarivanja trudnoće.

1. Unos folne kiseline

Kako bi svoje tijelo pripremili na trudnoću i omogućili svojoj bebi pravilan rast i razvoj potrebno je osigurati dovoljnu količinu folne kiseline. Preporučena dnevna doza folne kiseline je 400mg, minimalno mjesec dana prije začeća i tijekom prvog tromjesečja. Neke studije govore da unosom dovoljne količine folne kiseline možete smanjiti mogućnost oštećenja neuralne cijevi i do 70%. Uzimanje folne kiseline pomaže i u prevenciji nekih drugih urođenih mana. Folnu kiselinu možete uzimati i u sklopu prenatalnih vitamina, samo je važno da provjerite da li ima dovoljna količina folne kiseline (400mg) koja vam je potrebna. Ako niste sigurni savjetujte se sa svojim liječnikom koje prenatalne vitamine da konzumirate.

2. Prestanite s pušenjem, unosom alkohola i droga

Ako pušite ili uzimate neke droge sada je vrijeme da prestanete. Mnoga su istraživanja pokazala da pušenje ili uzimanje droga može dovesti do pobačaja, prijevremenog rođenja i do rođenja bebe manje težine. Nemojte dopustiti da sebe krivite ako nešto pođe loše, zato je važno dati sve od sebe da ne ugrozite svoje i djetetovo zdravlje.
Provedena istraživanja govore da dim cigarete utječe na vašu plodnost i ako ste pasivni pušač i svakodnevno provodite vrijeme u zadimljenim prostorijama.

Prekomjerna konzumacija alkohola također utječe na plodnost. Ako si ne možete pomoći probajte konzumaciju alkohola svesti na jedno piće dnevno. Nakon što saznate da ste trudni izbacite alkohol u potpunosti.

Prestanak s nezdravim navikama može biti vrlo teško. Ako vidite da si ne možete sami pomoći nemojte da vas bude sramota zatražiti stručnu pomoć. Oni će vas uputiti u program koji će vam pomoći da lakše prestanete s porokom.

3. Smanjite unos kofeina

Stručnjaci se slažu da bi trudnice i one žene koje pokušavaju ostvariti trudnoću trebale izbjegavati konzumiranje velikih količina kofeina. Važno je naglasiti da kofeina osim u kavi ima i u drugim namirnicama. Ako baš ne možete bez kave jedna šalica ne bi trebala imati loš utjecaj.

4. Opremite svoj hladnjak i kuhinjske police zdravom hranom

Bez obzira što još ne jedete za dvoje trebali biste početi unositi zdrave namirnice kako bi vaše tijelo bilo opskrbljeno hranjivim tvarima koje su vam potrebne za zdravu trudnoću.

Pokušajte uzimati barem dvije voćke dnevno, puno cjelovitih žitarica i hrane s visokim sadržajem kalcija - poput mlijeka. Izbacite gotove sokove, ako imate potrebu za sokovima konzumirajte prirodne sokove rađene u kontroliranim uvjetima. Grickalice potpuno zamijenite orašastim plodovima i zdravim sjemenkama.

5. Konzumacija ribe prije i nakon začeća

Ako ste veliki ljubitelj ribe počnite gledati koju vrstu i u kojem obliku unosite ribu u svoj organizam. Riba je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina (koje su vrlo važne za razvoj mozga i očiju kod vašeg djeteta), proteina, vitamina D i drugih hranjivih sastojaka, ono negativno kod ribe je količina žive koju ona sadrži, upravo je to ono što može biti štetno za vas i vaše dijete.

Kako smo ranije naveli riba ima puno zdravih prednosti i ne treba ju izbjegavati, treba samo znati koja riba je manje štetna i nju konzumirati. Velike ribe i one koje imaju duži životni vijek njih treba izbjegavati jer u sebi sadrže veću koncentraciju žive, a to je tuna, morski pas, i druge koje imaju duži životni vijek.

6. Idealna težina (BMI)

Tjelesna težina može imati veliki utjecaj na začeće, svakako ćete lakše ostvariti trudnoću ako ste što bliže idealnoj težini. Zbog niskog ili visokog indeksa tjelesne mase (BMI) nekim ženama je teže ostvariti trudnoću. BMI index tjelesne mase možete izračunati na našem alatu za BMI.

Žene s visokim BMI imaju veću vjerojatnost da će imati komplikacija u trudnoći ili pri samom porođaju, dok će žene koje započnu svoju trudnoću s niskim BMI-om i ne uspiju dobiti dovoljno kilograma vjerojatnijo roditi bebu s manjom tjelesnom težinom.

7. Izbjegavajte infekcije

Važno je znati da infekcije mogu štetno djelovati na vaše dijete zato ih pokušajte izbjeći. Vodite računa da ne konzumirate hranu koja nije termički obrađena. Izbjegavajte: svježe sireve i druge mliječne proizvodi koji nisu pasterizirani, suhomesnate proizvode, sirovu ribu i druge ne obrađene proizvode. Ova hrana može sadržavati opasne bakterije koje uzrokuju listeriozu, bolest koja se prenosi hranom koja može dovesti do pobačaja i drugih problema u trudnoći. Također biste trebali izbjegavati nepasterizirane sokove jer mogu sadržavati bakterije poput salmonele ili E. coli. Ako imate kućnog ljubimca njegovu higijenu prepustite partneru ili nekom iz uže obitelji. Ako ste u periodu kada vladaju gripe i druge virusne infekcije izbjegavajte zatvorene javne prostore.

8. Posjet stomatolog

Ako niste neko vrijeme posjetili stomatologa sad nek vam to bude jedna od stavki na popisu pozitivnih pomaka pri ostvarivanju trudnoće. Hormonske promjene koje se događaju tijekom trudnoće mogu vaše desni učiniti osjetljivijima.

9. Vježbanje

Ako do sad niste bili tjelesno aktivni sad je pravo vrijeme da se aktivirate, osim što ćete dobro izgledati, biti sretniji, lakše ćete proći kroz trudnoću i porod. Vrstu treninga i intenzitet prilagodite trenutnoj kondiciji i lagano pojačavajte intenzitet. Ako vam nisu privlačne zatvorene prostorije možete se odlučiti za dugo hodanje, trčanje ili vožnju biciklom. Kad ostvarite trudnoću u dogovoru s vašim liječnikom možete nastaviti s vježbanjem intenziteta prilagođenom trenutnom stanju.

10. Smanjite korištenje raznih kemikalija

Ako već niste, pokušajte koristiti što više prirodnih proizvoda za njegu vas i vašeg kućanstva. Što više umjetnih proizvoda zamijenite onim na prirodnoj bazi koji nemaju štetan utjecaj na vaše zdrave i zdravlje vaše nerođene bebe.