Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

15. tjedan trudnoće

15. tjedan trudnoće
Sebastian Kaulitzki / Shutterstock

Odnos između glave i ostatka tijela i dalje se normalizira. Sva četiri ekstremiteta imaju potpuno funkcionalne zglobove. Vaša se beba neprestano vrpolji i migolji, ali vi to još uvijek možda ne osjećate.

U petnaestom tjednu trudnoće većina trudnica se osjeća odlično, mučnine su iza vas i puni ste energije, iskoristite ovo trenutno stanje i radite stvari koje vas vesele. Idealan trenutak da uz pomoć partnera odradite manje preinake u vašem domu jer naredni period do dolaska vaše maze će proletiti. Počnite razmišljati o mjestu gdje bi stavili bebin krevetić i presvlačilicu.

U 15. tjednu vaša beba je veličine jabuke, velika je oko 10 cm i teška 75 g., Od prošlog tjedna tjelesne proporcije - omjer glave i tijela polako dolaze u normalu. Dosadašnje proporcije dijelova tijala sad već više nalikuju onima kao kod novorođenčeta. Osjetila na jeziku su s 15. tjednom trudnoće dovršili svoj razvoj. Putem ultrazvuka se jasno mogu vidjeti svi pokreti jer sad vaša beba može pomicati sve udove i zglobove, čak i stisnuti šaku. Trudnice koje su prvi put trudne vjerojatno još nisu osjetile pokrete svoje bebe, jer u ovom trenutku se mogu osjetiti kao da su vam balončići u trbuhu, pa trudnice s prvom trudnoćom misle da je im rade crijeva, dok mame kojima to nije prva trudnoća već prepoznaju da su to pokreti vaše bebe.

Simptome trudnoće koje nam donosi petnaesti tjedan trudnoće koje uz povečanje energije pojačava se i želja za vašim partnerom, što će on sigurno primjetiti i dočekati s veseljem :)

Krvarenja iz nosa - takozvani „trudnički rinitis“. Ovaj ne tako lijep simptom vrlo je čest u trudnoći. Zbog hormonalnih promjena i povećanog volumena krvi vrši se veći pritisak na osjetljive žile u nosu zbog čega dolazi do krvarenja. Preporuka je da nježno brišete nos i unosite dovoljnu količinu vode.

Probavne smetnje - opet za krivca imamo hormone. Obratite pozornost na namirnice koje vam uzrokuju probavne smetnje i smanjite njihov unos.

Upaljene desni - Vaše desni su u ovom periodu izuzetno osjetljive. Uvedite dodatnu njegu, često perite i isperite zube, nježno čistite koncem. Ako je potrebno konzultirajte se sa svojim stomatologom koje dodatne mjere možete poduzeti da se smanje upale.

Upala mjehura - je česta pojava u trudnoći. Učestala potreba za pražnjenjem mjehura česta je pojava u trudnoći i potpuno normalna, ali ako se prilikom mokrenja pojavi nelagoda ili peckanje svakako se javite svom liječniku koji će vas dalje uputiti što trebate napraviti.

Trudnice koje nose blizance u ovom periodu imaju vjerojatno iste simptome koao i one koje nose jednu bebu. Jedino što vas u ovom trenutku može dodatno mučiti su i dalje povremene mučnine jer je razina hormona kod vas još povećana.

U petnaestom tjednu trudnoće vaš trudnički trbuščić doživljava veliku promjenu. Tijekom prvog tromjesečja vaša se maternica lijepo uklapa unutar vaše zdjelice. Porastom vaše bebe potrebno joj je više prostora i vaš trbuh sad sve više izlazi van i biva uočljiviji.

Trudnice koje nose blizance imaju i nešto veći trbuh što je i normalno jer dvije bebe trebaju više prostora. U ovom periodu preporuka je da dobijete pola kilograma tjedno bez obzira da li nostie jednu ili dvije bebe.

U petnaestom tjednu trudnoće radi se test iz krvi tzv. trostruki (triple) ili četverostruki probir. Test mjeri razinu četiri serumska biljega estriol, inhibin A, hCG i alfa fetoprotein kod majke. Ukoliko se primjete abnormalne razine tih tvari u krvi to ukazuje na povećani rizik za Downov sindromom.

Integrirani probir uzima u obzir rezultate mjerenja nuhalnog nabora ultrazvučnim pregledom, krvne testove iz prvog tromjesečja i četverostruki probir obavljen u drugom tromjesečju trudnoće. Na temelju svi dobivenih nalaza radi se procjena rizika na anomalije.

Amniocenteza je još jedan test koji se radi između 15. i 20. tjedna trudnoće. Ovaj invazivni test može dijagnosticirati defekte neuralne cijevi, kromosomske abnormalnosti i druge genetske poremećaje. Obzirom da se radi o invazivnom testiranju vaši liječnikom koji će na temelju vaše amneze i genetskih predispozicija procijeniti da li bi trebali ili ne obaviti ovo testiranje.