Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Skokovi u razvoju - kako ih prepoznati i kako im doskočiti?

Skokovi u razvoju - kako ih prepoznati i kako im doskočiti?
HTeam / Shutterstock

Zdrava beba, razvija se uvijek „prema naprijed“, ali razvoj se ne odvija uvijek pravocrtno, već u razvojnim skokovima.

Razvoj djeteta određuju genetske predispozicije, okolinski čimbenici, postupci u njezi i odgoju. Stoga je tjelesni, mentalni, motorički i spoznajni razvoj bebe jedinstven. Razvoj bebe ne bi trebalo usporođeviti s drugom bebom. Međutim poželjno je da roditelji poznaju osnovne smjernice i prekretnice u razvoju djeteta.

Temeljna karakteristika tjelesnog, mentalnog, motoričkog i spoznajnog razvoja bebe odvija se uvijek „prema naprijed“ ali u razvojnim skokovima. Dok dijete usvaja jednu određenu aktivnost, druga može „stajati“ na mjestu, zatim se odjednom pojavi i ta dugoočekivana aktivnost.

Bebi je „zadano“ da se razvija u skokovima, znači beba se ne može i ne zna drugačije razvijati, ali roditeljsko ponašanje i stav prema tim skokovitim periodima razvoja doprinosi „dramatičnosti“ ili „laganim prijelazima“ iz skoka u skok. Većina roditelja, osobito prvog djeteta su uplašeni svakim novim događajem u ponašanju, hranjenju, spavanju i drugim segmentima djetetova razvoja.

 

Kada i zašto se javljaju skokovi u razvoju?

Rast i razvoj djeteta u najvećoj mjeri je genetski predisponiran i dodatno oblikovan različitim okolinskim čimbenicima, postupcima u njezi djeteta i roditeljskim odgojnim metodama. Sazrijevanje različitih tjelesnih sustava, primjerice mozga i /ili probavnih enzimatskih sustava utječu na ponašanje, spavanje, hranjenje, tjelesno napredovanje, pražnjenje crijeva i drugo.

Zdrave bebe rođene iz kompliciranih trudnoća ili poroda, trebat će izvjesno vrijeme da se „oporave“ i uhvate svoj genetski predodređeni tempo razvoja. Periodi naglog razvoja u pojedinim segmentima razvoja, skokovi u razvoju događaju se periodično i traju nekoliko dana.

Skokovi u razvoju se događaju kada beba razvojno i motorički napreduje toliko da joj se povećava apetit, a postaje i razdražljivija i nemirnija. Razvojne skokove možete očekivati u dobi od 10 dana, 3 tjedna, 6 tjedana, 10 tjedana, tri mjeseca, pet mjeseci, sedam mjeseci, devet mjeseci, jedanaest  i četrnaest mjeseci.

Kako dijete raste tako će razvojni skokovi biti sve rjeđi i manje burni. Osim toga već imate prošla iskustva i razvojni skok bebe vam nije novost.

 

Kako prepoznati i postupati u skokovima razvoja?

Ovisno o tome, koji je segment razvoja bebe u zamahu tj. skoku javljaju se i vanjske promjene toga zamaha. Roditelji najčešće odmah zapažaju promjene ponašanja, hranjenja, spavanja rjeđe tjelesnog ili mentalnog napredovanja.

Promjene ponašanja

Relativno uhodani ritam hranjenja i spavanja odjednom, naglo nestaje, beba se uznemiri, plače, odbija utjehu, ponekada nervozno odbacuje dojku ili halapljivo sisa, naguta se zraka podriguje, bljucka i štuca. Ovo svakako uznemiri i uplaši roditelje, koji teško mogu sačuvati strpljenje i umiriti sebe i dijete.

Ponekada roditelji ne mogu prepoznati to stanje pa potraže i liječničku pomoć, što i nije loš potez, jer će potvrdom da je dijete zdravo, lakše umiriti sebe a potom i dijete.

Promjene spavanja

U skokovima razvoja, spavanje također postaje problematično. Beba teško usniva, kratko spava i učestalo se budi. Najdramatičnije pogoršanje spavanja je od 3. do  4. mjeseca a može potrajati čak i nekoliko tjedana, to je tzv. prva regresija spavanja.

Regresije se javljaju i kasnije ali su kraće i s manje uznemirenja. U ovoj, prvoj regresiji dolazi do značajne promjene u strukturi spavanja. Spavanje sazrijeva i postaje sličnije odraslom spavanju. Da bi vaša beba lakše prebrodila regresiju spavanja pomozite joj dodatnom pažnjom i nježnosti, planirajte joj što „mirniji dan“.

Pokušajte planirati aktivnosti koje neće dodatno uzbuditi bebu tijekom dana, pokušajte joj pomoći da se tijekom dana odmara, drijema da bi navečer bila što manje umorna, uznemirena i lakše zaspala.

Promjene hranjenja

Beba koja je bila osrednji jelac, odjednom postaje jako gladna i nikako se ne može zasiti, to znači da se događa razvojni skok. Sasvim logično, ako puno raste, treba i puno hrane. Pokušajte tijekom dana češće dojiti bebu, da vam noć bude mirnija.

Ne zaboravite uzimati više tekućine, i nastojte koristiti svaki momenat da se opustite i odspavate. Tako pomažete i sebi i bebi. Iscrpljena i nervozna mama ne može pomoći svojoj bebi. Prvi razvojni skokovi bebe s pojačanim apetitom se obično javljaju u trećem i šestom tjednu života. A to znači malo više hranjenja i puno manje spavanja!

 

Tjelesni, mentalni i motorički skok

Ovi skokovi kod roditelja obično ne unose toliko uznemirenja. Roditelji se često začude, kako je beba narasla „ preko noći“. Ali to može biti zaista tako jer bebe rastu noću kada se luči najviše hormona rasta.

Neke bebe  mogu narasti čak devet milimetara u jednoj noći. Ne kaže se uzalud da bebe rastu kad spavaju. Kod tjelesnog skoka mame su ponosne jer moraju kupovati veći broj odjeće, a skokovito usvajanje novih mentalnih i komunikacijskih aktivnosti također veseli roditelje. Motoričko napredovanje od podizanja ručice prema igrački, sjedenja, stajanja, hodanja, uz koju novu riječ postaje čista roditeljska uživancija.

 

Zaključno

Razvoj bebe ne odvija se pravocrtno, već u skokovima. Skokovi u razvoju donose promjene u ponašanju, hranjenju i spavanju, nasreću kratko traju. Treba ih samo prepoznati i što mirnije proći uz puno dodatne njege, pažnje, maženja, dodirivanja i umirivanja bebe. I u svakom skoku u razvoju očekivati napredak svoje bebe.