Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Mogu li beba i starij brat ili sestra dijeliti sobu?

Mogu li beba i starij brat ili sestra dijeliti sobu?
altafulla / Shutterstock

Ako ste se odlučili da vaša beba i starije dijete dijele sobu važno je napraviti neke promijene kako biste osigurali miran san za sve.

Kako osigurati miran san bebi i starijoj djeci?

Dolazak novog člana obitelji donosi i neke nove izazove koje treba uspješno premostiti. Jedna od važnih stvari je odluka gdje će novi član spavati, može bi jako izazovno ako ste se odlučili da spavaju u istoj sobi sa starijim bratom ili sestrom. Prisjetite se prvih mjeseci s prvim djetetom sigurno je bilo neprospavanih noći i bio je potreban određeni period da uhvatite ritam spavanja.

 

Što napraviti kako beba ne bi remetila san starijem bratu ili sestri?

Nemojte očekivati da će beba prespavati cijelu noć prije nego li napuni četiri mjeseca. Postoje dvije opcije za koje se možete odlučiti za ta prva četiri mjeseca kako ne bi remetili san starijeg djeteta; možete taj prvi period postaviti krevetić u roditeljsku sobu dok beba ne uhvati ritam i bude u mogućnosti prespavati veći dio noći ili druga opcija ako ne želite seliti bebu i da se odmah krene navikavati na sobu sa starijim djetetom možete privremeno premjestiti svoje starije dijete iz sobe.

Svakako je važno da starije dijete može razumjeti razlog seljenja i da to privremeno seljenje prezentirate starijem djetetu na zabavan način da se ne osjeća da ga se izbacuje nego da zajedno imate misiju da novi član što prije prihvati i prespava veći dio noći.

 

Prijedlozi kako starijem djetetu prezentirati privremeno prebacivanje u drugu sobu

Važno je od početka da znate što hoćete, da ste odlučni i imate plan, onda će sve ići lakše. Namjestite poseban krevet u svojoj sobi, možete pomoću djetetovog madraca, dopustite mu da odluči gdje će ga staviti u sobi i zahvalite mu što pomaže naučiti bebu kako da dobro spava.

Možete mu dati posebnu nagradu poput naljepnica za zid koje ćete staviti uz njegov privremeni krevet ili novu pidžamu s njegovim najdražim likom. Naljepnice naručite online, ima ih veliki izbor i cjenovno su prihvatljive, samo je važno da ih naručite na vrijeme. Dobra stvar je ta što se naljepnice lako postave, lako skinu i nema nikakvih tragova kasnije na zidu.  Upozorite ga da će sigurno čuti bebin plač, ali da se ne brine da ste vi tu i da ćete se pobrinuti za bebu.

Iako se s pravim treningom spavanja ne preporučuje krenuti prije nego li beba napuni najmanje četiri mjeseca, najvažnije je da ste u tom periodu hvatanja rutine dosljedni. Dosljednost je ključ cijelog odgoja.

Prije nego li započnete bilo koji trening podučavanja spavanja važno je da je beba zdrava i da nije doživjela neku značajnu promjenu unutar 48 sati. Krenite s redovnom rutinom koju obavljate prije spavanja i pobrinite se da beba ima sigurno okruženje za miran i sigurna san. Određeni postotak beba ima problem sa spavanjem, ali uz pravilan pristup i to se da riješiti.

Nakon što prođe krizno razdoblje prilagodbe vaše bebe na novo okruženje i bude u mogućnosti prespavati veći dio noći preselite starije dijete nazad u njegovu sobu, a pri tome ga obavezno pohvalite i zahvalite mu se što je svojoj mlađoj sestri ili bratu omogućio da se privikne na novo okruženje, a kao nagradu mu možete pripremiti poklončić iznenađenja.