Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Koje knjige su najbolje za bebe?

Koje knjige su najbolje za bebe?
altafulla / Shutterstock

Beba nam ne može reći koje knjige voli i želi da joj čitamo, ali ipak postoji puno knjiga koje su namijenjene za bebe kako odabrati najbolje.

Kad je pravo vrijeme da krenemo čitati djetetu? Američka pedijatrijska akademija preporučuje čitanje knjiga bebama od samog rođenja.

Pa čak i prije nego nauči što znači zeko možete mu čitati i pjevati pjesmice o zeki poput:

 

Zeko u šumi

U šumici zeko sjedi i spi, sjedi i spi.
A moj zeko što ti bi kad ne možeš skočiti?
Zeko hop, zeko hop, zeko hop.
Od lovačkih pasa čuvaj se, čuvaj se.
Oni će te loviti, gospodaru nositi.
Zeko hop, zeko hop, zeko hop.

Čitanje bebi dok je još mala pomaže u razvoju mozga, pomaže u stjecanju jezičnih vještina, i uvodi ga na pravi put da nauči čitati i bude spreman za školu.

 

Kako izabrati slikovnicu/knjigu za bebu?

 

Svijetle boje i jaki kontrasti

Ilustracije s jakim bojama i velikim kontrastom najzanimljivije su za malu bebu s vidom u razvoju.

 

Poznate slike

Birajte knjige s fotografijama stvari koje beba može prepoznati poput bebinog lica, lopte ili autića. Rukom pokažite predmete i naglas recite što je to nacrtano, kroz određeno vrijeme će početi uspostavljati vezu između slika i stvari iz stvarnog života.

 

Izdržljivost

Kao što već sigurno znate bebe vole sve staviti u usta zato je važno da su knjigice čvršće i da mogu izdržati žvakanje i bacanje, svakako neka stranice budu deblje jer osim što se normalne stranice mogu lakše poderati beba se može i porezati na njih.

 

Manji format

Većina knjiga koje su namijenjene za bebe su manjeg formata i jednostavnog dizajna s jasnim slikama. Svakako neka su manjeg formata jer će beba i sama moći držati,  okretati stranice i uživati u lijepim slikama.

 

Ako beba ne pokazuje interes za knjigom i želi ju samo gristi i bacati, nemojte se uzrujavati sve je to normalno, čitajte joj onoliko koliko vam dopusti. Kako dani budu prolazili i sve češće budete čitali i listali knjige polako će razviti pažnju i interes za knjigom.

Donosimo naš top 10 knjiga po našem izboru.