Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Top 10 knjiga za djecu po našem izboru

Top 10 knjiga za djecu po našem izboru
Evgeny Atamanenko / Shutterstock

Čitanje djeci, počevši dok je još beba pa sve do osnovne škole, najbolji je način zbližavanja, i vremena koje roditelji može provesti sa svojim djetetom. I dugo nakon što se odložite knjigu pročitano ostaje u dječjoj glavici.

Zajedničko čitanje dječjih knjiga jednog će dana biti dragi dio njihova sjećanja na djetinjstvo. U današnje vrijeme svijet dječjih knjiga je jako velik i teško je odabrati najbolje, ali ovih 10 je svakako naša preporuka da ih pročitate.  

 

Donosimo vam uz klasike za djecu i neke nove knjige u kojima ćete uživati zajedno sa svojom dječicom.

 

Ježeva kućica

Autor: Branko Ćopić

O knjizi:

"Po šumi, širom, bez staze, puta, Ježurka Ježić povazdan luta. Lovom se bavi, često ga vide, s trista kopalja na juriš ide!" Priča za djecu o Ježurki Ježiću koji je jedan dan dobio poziv za ručak kod mudre lije i odlučio ju posjetiti u njezinom domu, a na putu sreće svinju, medvjeda i vuka. Prisjetite se svojega djetinjstva i upoznajte djecu s vrhunskim ilustracijama Vilka Glihe Selana i predivnim stihovima Branka Ćopića za ljepši dan i miran san.

Pouka knjige:

Hodaj svijetom, posjeti razna mjesta, uvažavaj druge, ali se uvijek vraćaj u svoj dom bez obzira kakav on bio, tebi je najbolji i najdraži.

 

Maca papučarica

Autor: Ela Peroci

O knjizi:

Usred šume pronašli su bijelu kućicu s crvenim krovom.
Prozori su bili puni cvijeća, a na vratima je pisalo: Djeco, ako vi ne znate gdje su vam nestale papuče, najbolje će biti da to upitate upravo Macu papučaricu.
Maca papučarica predivna je priča za djecu o Maci papučarici, koja je svoj djeci u selu uzela papuče da ih očisti i da ih nauči kako papuče uvijek treba držati čistima i spremati.

Pouka knjige:

Svatko mora voditi brigu o svojim stvarima da budu uredne i čiste.

 

Gospođica Hoću

Autor: Tihana Lipovec Fraculj

O knjizi:

"Djevojčica Mila katkad se osjećala nevidljivom. Neprimjetnom. Sigurno se sada u čudu pitaš kako je moguće da jedna djevojčica potpuno izgubi svoju boju i osjeća se nevidljivom… Nije se to dogodilo iznenada ili preko noći. Naime, Mila je svima i uvijek željela ugoditi. Željela je da su svi oko nje sretni. Osim toga, bojala se svađati, pa nije htjela nikada nikoga razljutiti ili za nešto biti kriva. Zato je na sve pristajala i govorila „da” i „hoću”. Jednoga je dana Milu preplavila ljutnja i odlučila je zauzeti se za sebe i reći što ona zapravo želi i treba." Priča Gospođica Hoću dio je serije slikovnica o razvoju socioemocionalnih kompetencija kod djece. To je priča o asertivnosti, odnosno o razvoju vještine iskrenog izražavanja vlastitog mišljenja, osjećaja i stavova na način na koji ne povrjeđuje druge.

Pouka knjige:

Kako djecu naučiti izražavati svoje mišljenje, osjećaje i stavove, a da pri tome ne povrijedimo druge. Djevojčica Mila djecu će naučiti da pasivno ponašanje nije najbolji odabir u situacijama kada bismo se zapravo trebali izboriti za sebe i izraziti vlastite potrebe i osjećaje.

 

Gospodin IZ i gospođica PO

Autor: Tamara Vučković

O knjizi:

"Ovo je priča o gospodinu Izboru i gospođici Posljedici. Zvat ćemo ih gospodin Iz i gospođica Po jer više vole da ih se tako zove. Iz i Po neobičan su par.
Nitko ih nikada nije vidio, ali ih svi poznaju. Zanimljivo, zar ne? Iz i Po nikada se ne odvajaju. Čak i ptičice na grani znaju da gdje je gospodin Iz, tu se negdje mota i gospođica Po. Gospodin Iz katkad izabere ostati malo duže u krevetu prije odlaska u školu, preskočiti doručak ili ne napisati zadaću, pa gospođica Po ima mnogo posla tjerajući ga da trči na nastavu ili mu šaljući gospodina Krulju ili gospođu Školsku Jedinicu. No gospodin Iz katkad izabere biti dobar i dijeliti s drugima, pa gospođici Po ne preostaje drugo nego ga nagraditi gospođom Srećom, smijehom i toplinom u srcu." "Priča Gospodin Iz i gospođica Po" dio je serije slikovnica o razvoju socioemocionalnih kompetencija kod djece. To je priča o odgovornosti, odnosno o razvoju samostalnosti, što je preduvjet za preuzimanje obveza izvršenja svakodnevnih zadaća. Iz i Po uče djecu da u svakome trenutku imamo izbor i da odluke koje donosimo imaju svoje posljedice.
Te posljedice mogu biti neugodne ili dobre, a dio učenja odgovornosti iz iskustva podrazumijeva i prihvaćanje pogrešaka te spremnost na ponovne pokušaje.

Pouka knjige:

Odgovornosti je savjesno obavljanje dužnosti, ali i mogućnost spoznavanja posljedica naših izbora. Ako znamo da u nečemu imamo izbor i prava, moramo znati da uz to imamo i odgovornost. Naravno, djeca nemaju istu odgovornost kao što imaju odrasli, međutim, iznimno je važno da odmalena uče kako njihovi postupci imaju različite posljedice. Stoga važno djecu od najranije dobi učiti da sukladno godinama preuzimaju odgovornost za svoje postupke, a sukladno svojim vrlinama, vještinama, kompetencijama i znanjima.

 

Ti, moja prekrasna djevojčice

Autor: Nataša Ozmec

O knjizi:

Svaka je djevojka, žena i starica najprije bila prekrasna djevojčica. Ovo je oda svim tim djevojčicama, a ujedno i poruka onoj posebnoj, srcu najbližoj, jednoj ili stotinama njih. Pokušaj da divljenje, želje i snove, svu ljubav koju osjećamo, pretoči u riječ i sliku. Slikovnica napisana kao pjesma u prozi, kao pismo i radosnica koja čuva najljepše želje za naše djevojčice, nježno i živo oslikana akvarel tehnikom u kombinaciji s olovkom. Bilo da ste i sami roditelj koji pokušava svom djetetu reći koliko je posebno ili je čitate iz perspektive djevojčice, njezina toplina i iskrenost usjeći će vam se u um i srce. Ponekad je dovoljno samo nekoliko stihova da pokažete koliko volite i naučite druge kako voljeti: Ti, moja prekrasna djevojčice, gledaj se očima kojima te ja gledam i zaljubi se.

Pouka knjige:

Slikovnica za divne majke i voljene kćeri. Koja govori o beskrajnoj ljubavi prema voljenoj kćeri. U knjizi je na divan način izrečena čežnja svake majke da njezina djevojčica voli i poštuje sebe.

 

Tu sam, uz tebe

Autor: Smriti Halls, Steve Small

O knjizi:

Kamo god se zaputiš, vjerno slijedim te. Kako god provodiš dane, tu sam, uz tebe.

Predivno je imati odane prijatelje koji su uz tebe u dobru i u zlu. No ponekad, ali samo ponekad, uz prijatelja može postati tijesno…
Duhovita i iznimno topla slikovnica o svemu što čini prijateljstvo – za svakoga tko je ikada imao prijatelja.

Medo i Vjeverac najbolji su prijatelji. Kamo god Vjeverac krene, slijedi ga Medo velikog srca. On obećava da će biti uz Vjeverca, bio on mrzovoljan, šašav ili ljutit ? no ta će se odluka naći na kušnji kada veliki, nespretni Medo potopi Vjeverčev kanu, i odbaci ga s klackalice visoko u zrak, i razbije mu omiljenu šalicu, i… Na koncu, Vjevercu je dosta svega. Objavi Medi da mu treba prostora – no ubrzo shvati da mu je mnogo zabavnije kad je njegov najbolji prijatelj u blizini.

Pouka knjige:

Ponekad pomisliš da bi bilo bolje da si sam i da te svi ostave na miru, ali jako brzo shvatiš da ti je bez obzira na sve pravi prijatelj itekako potreban.

 

Važno je!

Autor: Kašmir Huseinović, Andrea Petrlik

O knjizi:

Važno je biti sretan.    
Važno je znati da smo svi jednako važni, bez obzira na boju kože, jesmo li niski ili visoki.
Važno je pomagati, mami, tati, baki ili djedu.
Važno je reći „molim“ i „hvala“.
Biti pristojan i znati reći „molim“ i „hvala“ ljude čini sretnima.  
Važno je vrijeme koje provedemo s obitelji.  
Knjiga nam govori koje su stvari važne u životu.

Pouka knjige:

Važno je naučiti stvari koje će nam život učiniti ljepšim i bogatijim.

 

Orkestar priča priču – Orašar

Autor: Katy Flint

O knjizi:

Priča iz klasičnog baleta za djevojčicu Klaru postaje čarobna pustolovina u kojoj će svjedočiti borbi Orašara i Kralja Miševa, upoznati Šećernu Vilu i otputovati u Kraljevstvo Slatkiša. Uzbudljiva događanja na svakoj stranici oživljavaju glazbom Petra Iljiča Čajkovskog iz Orašara, a glazbene ulomke moguće je slušati zasebno uz objašnjenja na zadnjoj stranici knjige.

Pouka knjige:

Ova predivna knjiga u kojoj se Orašar bori protiv Kralja Miševa na svakoj stranici priča je popraćena glazbom kroz koju djeca imaju poseban doživljaj i ugodu dok slušaju.

 

Mila i Zelenvila

Autor: Mirela Holy

O knjizi:

Mirela Holy je napisala ovu poučnu slikovnicu koja govori o jednoj vrlo važnoj temi – o zaštiti prirode i očuvanju okoliša te o odnosu modernih tehnologija i današnjeg društva iz perspektive petogodišnje djevojčice Mile, a Danko Friščić ju je oslikao svojim jedinstvenim rukopisom i živopisnim bajkovitim ilustracijama.

Pouka knjige:

Koliko je važno zaštititi prirodu i očuvati okoliš, te kako moderna tehnologija utječe na društvo iz perspektive petogodišnje djevojčice Mile.

 

Labelko spašava zemlju

Autor: Martina Komerički

O knjizi:

U sklopu inicijative Uštedi energiju! osmišljena je i otisnuta eko slikovnica i bojanka „Labelko spašava Zemlju“. Slikovnica je namijenjena uzrastu djece od 5-10 godina. Radnja slikovnice se događa u jednoj prosječnoj četveročlanoj obitelji. Glavni likovi Dora i Labelko prolaze kroz razno razne uobičajene i svakodnevne situacije, ali kroz njih Labelko uči Doru kako da se ponaša osvještenije te time štedi energiju i očuva prirodu. Niz zanimljivih savjeta o energetskoj učinkovitosti, ali i zaštiti okoliša spretno je ubačeno u priču na djeci prihvatljiv i razumljiv način.

Pouka knjige:

Naučiti djecu da od malih nogu shvate koliko je važno brinuti se o očuvanju okoliša i uštedi energije.