Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako shvatiti jezik beba?

Kako shvatiti jezik beba?
Calek / Shutterstock

Tajni jezik malih beba je lakše pročitati nego što mislite - najbitnije je da znate pratiti što i kako to beba prezentira...

Ponoć je, beba plače, a vi ne možete shvatiti što ju muči? Ili, onaj bolji scenarij; Veselo poskakuje i maše rukama... Zanima vas o čemu razmišljaju i što nam žele poručiti? Zanima vas što se to u tim malim glavicama zbiva? Sigurno jako puno toga.

Razumijevanje gesti i izraza

Čak i novorođenče odmah po rođenju zna ponešto o ljudima, o jeziku, i svijetu oko njih. Na prvi pogled, čini se da djeca ne znaju mnogo. Oni ne govore, što je obično način na koji saznajemo što netko misli - ali gledajući u njih, možete saznati što žele, što ih zabavlja, što im dosađuje, ..."

Namršteno lice, uz povremeno gunđanje

Vjerojatno vašoj bebi nije udobno, pogotovo ako još i plače. Vjerojatni krivac? Plinovi. Pokušajte pomoći bebi tako da joj lagano trljate trbuščić. Namršteno lice, ali bez plakanja može biti i lice vaše bebe dok vrši nuždu, ali ako namršteno lice i plač potraju dulje, možda bi trebali nazvati liječnika...

Intenzivno, istražno zurenje u određeni predmet ili u određenom smjeru

Beba se može vrlo lagano fascinirati, pogotovo sa svim tim stvarima u njezinoj blizini. One prate način na koji se predmeti u njezinoj blizi pokreću, a posebno su zainteresirane za kontraste. Jedno od stvari koje fasciniraju male bebe su gledanje u objekt ili osobu koja nestaje. Švicarski razvojni psiholog Piaget Jean vjerovao je da bebe ne razumiju da predmet koji promatraju može i dalje postojati nakon što je nestao. Međutim, njegovo vjerovanje se pokazalo kao krivo. Bebe su znatiželjne i zato će uvijek gledati ono što ih zanima. Recimo, kada mama izađe kroz vrata iz sobe, beba će i dalje gledati u vrata jer je u potrazi za mamom - traži ju da joj se vrati.

Neobjašnjivo deranje, plač ili čak i bacanje predmeta

Ovakvo ponašanje najčešće je lukavstvo bebe s kojim želi pridobiti vašu pažnju. Bebi je dosadno i najvjerojatnije želi da budete posvećeni samo njoj. Kad se krene ovako ponašati jedino što možete je posvetiti se bebi da ju zabavite kroz igru i pjesmice koje voli.

Dekodiranje plača i zvukova

Bebini izrazi i geste nisu jedini znakovi koje novopečene mame i tate mogu pratiti kada pokušavaju shvatiti što beba želi. Bebin plač također može otkriti neke želje i poruke. I dok je u zadnje vrijeme bilo puno kontroverzi oko toga postoji li ili ne "jezik beba", jedna mama iz Australije tvrdi da teorije o govoru beba kroz plač i zvukove i nije nemoguća. Ako su njezine tvrdnje istinite, beba kroz različite zvukove poručuje:

 • Zvuk "Eh" - "Muči me pupica - imam plinove"
 • Zvuk: "Oh (zijevanje)" - "Spava mi se" - to smo mogli i pretpostaviti, hihi.
 • Zvuk: "Neh" - "Želim papati"
 • Zvuk: "Heh" - "Neudobno mi je, želim promjenu pozicije!"

Koliko su legitimne ove tvrdnje? Zapravo, ne postoji nijedan znanstveni dokaz koji bi to potvrdio - bar ne za sada. Ali ono što zasigurno možemo zaključiti je to da možemo razlikovati plač bebe kada je gladna od onog plača kada je nešto boli. To je nepobitni dokaz da beba ipak komunicira s nama! Jasno je da se plač razlikuje od bebe do bebe ali ipak, postoji puno sličnosti između njihovih plačeva - zato, idući put kada se budete pitali što joj je sad i zašto plaće pokušajte shvatiti o kojoj vrsti plača se radi i što vam njime poručuje.

 • Ritmički i ponavljajući plač
  Beba je vjerojatno gladna - pogotovo ako navaljuje na mamine grudi ili ako siše prstić
 • Polagani plač koji tijekom nekoliko minuta pojačava intenzitet
  Vaša beba je jako umorna i došlo je vrijeme za spavanje.
 • Periodičko cviljenje
  Ovaj plač može ukazati da se beba ne osjeća dobro. Ako ovaj plač potraje duže vrijeme, možda bi se za svaki slučaj trebali obratiti liječniku.
 • Jako vrištanje
  Ako beba dulje vrijeme plače punim plućima, definitivno se morate obratiti liječniku. Mogu biti razne stvari koje ju muče ali su najvjerojatnije grčevi u crijevima (kolike) koje ju muče i izazivaju bol.