Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako shvatiti jezik beba?

Kako shvatiti jezik beba?
Calek / shutterstock

Tajni jezik malih beba je lakše pročitati nego što mislite - najbitnije je da znate pratiti što i kako to beba prezentira...

Ponoć je, beba plače, a vi ne možete shvatiti o čemu se sada radi? Ili, onaj bolji scenarij; Veselo poskakuće i maše rukama... Zanima vas o čemu razmišljaju i što nam žele poručiti? Zanima vas što se to u tim malim glavicama zbiva? Prema novim istraživanjima, jako puno toga.

Razumijevanje gesti i izraza

Čak i novorođenčad odmah po rođenju znaju ponešto o ljudima, o jeziku, i svijetu oko njih. Tako tvrdi profesorica psihologije Alison Gopnik. "Na prvi pogled, čini se da djeca ne znaju mnogo. Oni ne govore, što je obično način na koji saznajemo što netko misli - ali gledajući u njih, možete saznati što žele, što ih zabavlja, što im dosađuje, ..." govori profesorica Gopnik. Istraživanjem kojeg su napravili došli su do idućih zaključaka koje vam prenosimo u cijelosti.

Namršteno lice, uz povremeno gunđanje
Vjerojatno vašoj bebi nije udobno, pogotovo ukoliko još i plače. Vjerojatni krivac? Plinovi. Pokušajte pomoći bebi tako da joj lagano trljate trbuščić. Namršteno lice, ali bez plakanja može biti i lice vaše bebe dok obavlja "kakicu"... No, ukoliko namršteno lice i plač potraju dulje, možda bi trebali nazvati liječnika...

Intenzivno, istražno zurenje u određeni predmet ili u određenom smjeru
Beba se može vrlo lagano fascinirati, pogotovo sa svim tim stvarima u njezinoj blizini. "One prate način na koji se predmeti u njezinoj blizi pokreću, a posebno su zainteresirane za rubove i kontraste", objašnjava Gopnik. Želite li još jednu od fascinacija? Gledanje u objekt ili osobu koja... nestaje. Švicarski razvojni psiholog Piaget Jean vjerovao je da bebe ne razumiju da predmet koji promatraju može i dalje postojati nakon što je nestao. Međutim, negovo vjerovanje se pokazalo kao krivo. Bebe su znatiželjne i zato će uvijek gledati ono što ih zanima. Recimo, kada mama izađe kroz vrata iz sobe, beba će i dalje gledati jer je u potrazi za mamom - traži ju da joj se vrati.

Izbrazdane obrve i napućene usne
Igranjem, smijanjem ili zabavljanjem ste bebu najvjerojatnije doveli do ruba - "predozirali" ste ga s čim god da ste ga zabavljali. Potrebno je bebu ostaviti malo da se "ohladi" od svega - smjestite ju u neku ljuljačku/njihalicu i ritmično kretanje će bebu "vratiti" u njezin ustaljeni zen...

Neobjašnjivo deranje, plač ili čak i bacanje predmeta
Ovakvo ponašanje najčešće je lukavstvo bebe s kojom žele pridobiti vašu pažnju. Bebi je dosadno i najvjerojatnije žele provesti kvalitetno vrijeme s vama u druženju jedan-na-jedan... Nema vam druge nego da ga zabavite uz igru ili pjevanje pjesmica koje voli...

Dekodiranje plača i zvukova

Bebini izrazi i geste nisu jedini znakovi koje novopečene mame i tate mogu pratiti kada pokušavaju shvatiti što beba želi. Prema novim teorijama, bebin plač također može otkriti neke želje i poruke. I dok je u zadnje vrijeme bilo puno kontroverzi oko toga postoji li ili ne "jezik beba", jedna mama iz Australije tvrdi da teorije o govoru beba kroz plač i zvukove i nije nemoguća. Ukoliko su njezine tvrdnje istinite, beba kroz različite zvukove poručuje:

 • Zvuk "Eh" - "Muči me pupica - imam plinove"
 • Zvuk: "Oh (zijevanje)" - "Spava mi se" - to smo mogli i pretpostaviti, hihi.
 • Zvuk: "Neh" - "Želim papati"
 • Zvuk: "Heh" - "Neudobno mi je, želim promjenu pozicije!"

Koliko su legitimne ove tvrdnje? Zapravo, ne postoji nijedan znanstveni dokaz koji bi to potvrdio - bar ne za sada. Ali ono što zasigurno možemo zaključiti je to da možemo razlikovati plač bebe kada je gladna od one plači kada je recimo bolesna. To je nepobitni dokaz da beba ipak komunicira s nama! Jasno je da se plač razlikuje od bebe do bebe ali ipak, postoji puno sličnosti između njihovih plačeva - zato, idući put kada si budete čupali kosu pokušavajući saznati što je bebi da plače, pokušajte započeti s ovim popisom:

 • Ritmički i ponavljajući plač
  Beba je vjerojatno gladna - pogotovo ukoliko navaljuje na mamina prsa ili ukoliko siše prstić
 • Polagani plač koji tijekom nekoliko minuta pojačava intenzitet
  Vašoj bebi su gotovo sve ovce pobjegle i došlo je vrijeme za spavanac.
 • Periodičko cviljenje
  Ovaj plač može ukazati da se beba ne osjeća dobro. Ukoliko ovaj plač potraje duže vrijeme, možda bi se za svaki slučaj trebali obratiti liječniku.
 • Energično vrištanje
  Ukoliko beba dulje vrijeme plače punim plućima, definitivno se morate obratiti liječniku. Mogu biti razne stvari koje ju muče ali je najvjerojatniji krivac, pogađate, kolike.