Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Dojenački grčevi

Dojenački grčevi

Svaki dan otprilike u isto vrijeme vaša beba jako plače, privlači nožice k sebi, grči se. Najvjerojatnije se radi o dojenačkim grčevima.

Dojenački grčevi ili kolike se često javljaju kod malih beba i to je jedna prolazna faza u prvim danima bebinog života. Obično počinju tijekom prvog mjeseca i traju do trećeg mjeseca bebina života. Dojenački su grčevi bezazleni, ali mogu biti vrlo bolni kako za vašu bebu, tako i za vas pa i cijelu obitelj.

Kako se grčevi obično javljaju u isto vrijeme (u vrijeme obroka ili nakon njega), uvijek prva pomisao može biti da je uzročnik grčeva mlijeko, no mlijeko (ma kakvog da je izvora - majčino ili formula) nije uzrok dojenačkih grčeva.

Do sada medicina nije saznala što ih uzrokuje, ali čimbenika je više od kojih kao glavnog izdvajamo taj da je to neminovno prilagodba bebinog probavnog sustava na redovite obroke i pokretljivost crijeva pri probavi hrane.

Pedijatri kažu da se dojenački grčevi češće javljaju kod prvorođene djece a vjeruje se da su dojenački grčevi i vrsta psihosomatskog poremećaja, jer se upravo s prvom bebom mama osjeća zabrinuto i nesigurno. Dijete osjeća tu napetost koja se na kraju manifestira grčevima u trbuhu.

Kako pomoći bebi s dojenačkim grčevima?

Nažalost, morate biti svjesni da za otklanjanje bolova od dojenačkih grčeva nema sigurnog recepta. Najbolje što možete napraviti jest to da bebu utješite i pomognete joj tako da dojenački grčevi ne uzmu maha i da se vaša beba ne rasplače jako.

Trebate pokušati umiriti vašu bebu možda vam pomognu nekih od navedenih primjera:

  • nakon obroka, priljubite bebu uza sebe, i lagano je tapšajte po leđima kako bi podrignula i tako oslobodila višak nagutanog zraka
  • ako bebu hranite bočicom, pokušajte proširiti rupicu na dudici kako bi kroz nju moglo teći veća količina mlijeka
  • pjevušite bebi umirujuće pjesmice - ako ste vašoj bebi pjevali pjesmice dok ste još bili trudni, prema nekim istraživanjima, te iste pjesmice će pomoći umiriti bebu i nakon rođenja
  • probajte laganim pokretima masirati trbuščić vaše bebe (vaše ruke bi trebale biti ugodno tople, a ako nisu, možete pokušati zagrijati pelenu pa nju koristiti)
  • pokušajte polegnuti bebu potrbuške na termofor s toplom vodom
  • možete pokušati pronaći položaj u kojem ćete smiriti svoju bebu tako da ju nosite, ili da ju pokušate polegnuti na trbuh, na leđa, na bok... Bilo kako, samo da pronađete položaj u kojem će se beba umiriti..
  • pokušajte joj masirati stopala (tu se nalaze živčani centri za probavu)
  • dajte bebi da pije čaj od komorača
  • neke mame iz vlastitog iskustva kažu da morate paziti i na svoju prehranu nakon poroda jer ipak ono što vi jedete, na kraju završi u majčinom mlijeku koje dojenče pije. Ako pazite na svoju prehranu, moguće da vaša beba neće niti osjetiti što znači imati dojenačke grčeve.
  • "pomaže i malo izdajanja prije svakog hranjenja, jer prvi gutljaji koje beba pojede obično su jačeg mlaza i beba se brzo naguta mlijeka i zraka pa je i to jedan od mogućih znakova grčeva" - savjet mame Vanje

Što ako se ne radi o bezazlenim dojenačkim grčevima?

Kako smo već rekli, dojenački grčevi najčešće javljaju u isto vrijeme i traju između pola sata i dva sata. Prije i nakon toga će beba biti dobro raspoložena.

Međutim, ako je vaša beba neutješna i taj jaki plač traje dugo nemojte predugo čekati jer se pored bezazlenih dojenačkih grčeva može raditi i o nečem drugom pa se stoga obratite pedijatru ili liječniku za savjet ili pomoć - on će točno utvrditi o čemu se radi.