Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Dojenački grčevi

Dojenački grčevi
viki2win / Shutterstock.com

Svaki dan, uglavnom u isto vrijeme, vaša beba vrišti, plače, privlači nožice k sebi, grči se. Najvjerojatnije se radi o dojenačkim grčevima.

Svaki dan, uglavnom u isto vrijeme, vaša beba vrišti, plače, privlači nožice k sebi, grči se. Najvjerojatnije se radi o dojenačkim grčevima. Dojenački grčevi u redovita i može se reći obavezna, prolazna faza u prvim danima svake bebe. Obično počinju tijekom prvog mjeseca i traju do trećeg mjeseca bebina života. Dojenački su grčevi bezazleni, ali mogu biti vrlo bolni kako za vašu bebu, tako i za vas pa i cijelu obitelj.

Kako se grčevi uvijek javljaju u isto vrijeme (u vrijeme obroka ili nakon njega), uvijek prva pomisao može biti da je uzročnik grčeva mlijeko, no mlijeko (ma kakvog da je izvora - majčino ili u prahu ili kravlje) nije uzrok dojenačkih grčeva. Do sada medicina nije saznala što ih uzrokuje ali čimbenika je više od kojih kao glavnog izdvajamo taj da je to neminovno prilagodba bebinog probavnog sustava na redovite obroke i pokretljivost crijeva pri probavi hrane. Dojenački grčevi su češći kod prvorođene djece a vjeruje se da su dojenački grčevi i vrsta psihosomatskog poremećaja, jer se upravo s prvom bebom mama osjeća zabrinuto i nesigurno. Dijete osjeća tu napetost koja se na kraju manifestira grčevima u trbuhu.

Kako pomoći bebi s dojenačkim grčevima?

Nažalost, morate biti svjesni da za otklanjanje bolova od dojenačkih grčeva nema sigurnog recepta. Najbolje što možete napraviti jest to da bebu utješite i pomognete joj na način da dojenački grčevi ne uzmu maha i da se vaša beba ne rasplače jako. Trebate pokušati umiriti vašu bebu pomoću nekih od navedenih primjera:

  • nakon obroka, priljubite bebu uza sebe, i lagano je tapšajte po leđima kako bi podrignula i tako oslobodila višak nagutanog zraka
  • ukoliko bebu hranite bočicom, pokušajte proširiti rupicu na dudici kako bi kroz nju moglo teći veća količina mlijeka
  • pjevušite bebi umirujuće pjesmice - ukoliko ste vašoj bebi pjevali pjesmice dok ste još bili trudni, prema nekim istraživanjima, te iste pjesmice će pomoći umiriti bebu
  • probajte laganim pokretima masirati trbuščić vaše bebe (vaše ruke bi trebale biti ugodno tople, a ukoliko to nisu, možete pokušati zagrijati pelenu pa nju koristiti)
  • pokušajte polegnuti bebu potrbuške na termofor s toplom vodom
  • možete pokušati pronaći položaj u kojem ćete umitiri svoju bebu tako da ju nosite, ili da ju pokušate polegnuti na trbuh, na leđa, na bok... Bilo kako, samo da pronađete položaj u kojem će se beba umiriti..
  • pokušajte joj masirati stopala (tu se nalaze živčani centri za probavu)
  • dajte bebi da pije čaj od komorača
  • neke mame iz vlastitog iskustva kažu da morate paziti i na svoju prehranu nakon poroda jer ipak ono što vi jedete, na kraju završi u majčinom mlijeku koje dojenče pije. Ukoliko pazite na svoju prehranu, moguće da vaša beba neće niti osjetiti što znači imati dojenačke grčeve.
  • "pomaže i malo izdajanja prije svakog hranjenja, jer prvi gutljaji koje beba pojede obično su jačeg mlaza i beba se brzo naguta mlijeka i zraka pa je i to jedan od mogućih znakova grčeva" - savjet mame Vanje

Što ako se ne radi o bezazlenim dojenačkim grčevima?

Kako smo već rekli, dojenački grčevi se uvijek javljaju u isto vrijeme i traju između pola sata i dva sata. Prije i nakon toga će beba biti dobro raspoložena. Međutim, ukoliko se vaša beba ne ponaša sukladno navedenom opisu, nemojte oklijevati predugo jer se pored bezazlenih dojenačkih grčeva može raditi i o nečem drugom pa se stoga obratite pedijatru ili liječniku za savjet ili pomoć - on će točno utvrditi o čemu se radi.