Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako se dovesti u top formu nakon poroda?

Kako se dovesti u top formu nakon poroda?
Rondell Earvin

Trudnoća i porod su prošli uredno, beba je stara već nekoliko mjeseci, a vi se još niste aktivirali...

Veliki je broj žena koje nakon poroda čekaju idealni trenutak za ponovni početak rada na sebi, učvršćivanje tijela, skidanje kilograma, no on nikako da se približi. Istina je kako ga zapravo više ne morate čekati jer same možete stvoriti taj trenutak i učiniti da se dogodi upravo sada! Želite li zaista započeti povratak ka svome nekadašnjem tijelu, učinite to još danas, a bebač vam pri tome može odlično pomoći.

Već smo vam pokazali neke vježbe koje možete raditi zajedno sa svojom bebom, a danas ćemo proći i tri nove, kojima ćemo poraditi na učvršćivanju i oblikovanju mišića stražnjice, trbuha, natkoljenica i ruku. Ovaj ćemo ciklus vježbi napraviti na podu, a sve što vam je potrebno je prostirka za vježbanje, tepih ili veliki ručnik i vaš mali asistent.

Beba na mostu

Vježbanje sa bebom

Stavite dijete na donji dio trbuha, tako da sjedi okrenuto prema vama i uhvatite ga za ruke. Noge savijte u koljenima, tako da su stopala ispod ili malo ispred koljena, razmaknuta u širini kukova. Zatim polako podignite stražnjicu i leđa s poda. Vježba je vrlo jednostavna, sigurno ste već i ranije radili most, a ova vam varijanta s djetetom na kukovima daje dodatno opterećenje i intenzitet i ujedno prilično dobro zabavlja vašeg pomagača ili pomagačicu.

Bebi trbušnjaci

Vježbanje u prirodi

Za ovu ćemo vježbu postaviti bebu trbuhom na svoje potkoljenice. Koljena privucite prema prsima, kako biste sa sigurnošću i dovoljno čvrsto mogli uhvatiti djetetove ručice.

Vježbanje sa bebom na zraku

Sada polako potisnite prema naprijed ramena, vrat i glavu, podižući uz izdah cijele lopatice s poda. Za početak ostavite noge na mjestu, u početnom položaju, no kako budete napredovali možete uz podizanje ramena potisnuti i noge prema naprijed, kako biste dodatno aktivirali trbušne mišiće. U obje varijante stopala su cijelo vrijeme u visini koljena, kako bi dijete ostalo u vodoravnom položaju.

Prilikom podizanja glave s poda najvažnije je paziti da pokret ne radite iz vrata (bradom na prsa) jer ćete tako, umjesto trbušnih puno više opteretiti vratne mišiće. Umjesto toga bradu potisnite prema gore, neka između nje i prsa uvijek ostane razmak, a glavni pokret, umjesto iz vratne, radite iz prsne kralježnice. Cilj nam je s poda podići lopatice, a ne samo glavu.

Ljuljačka

Vježba i beba

Želite li u ovoj vježbi dodatno aktivirati i noge – konkretno kvadriceps, veliki mišić natkoljenice, spustite nekoliko puta stopala prema podu, spuštajući bebu u okomiti položaj i zatim ih vratite u visinu koljena, u vodoravni položaj. Vaše će se dijete ugodno zaljuljati, a vi ćete učvrstiti bedra.

Svaka je prikazana vježba zabavna i ne suviše teška, no najvažnije je da ste ponovno na putu ka preuzimanju kontrole, a vaš je mališan u tome našao svoju ulogu. Krenite polako, slušajte svoje tijelo, nemojte forsirati, no nemojte ni odustajati čim postane teško. Važno je naći ravnotežu i ostati ustrajan, rezultati će nagraditi one najupornije i najodlučnije.

Šetnja na svježem zraku s bebom u kolicima također se može pretvoriti u odličan i učinkoviti trening, razonodu i opuštanje. Najvažnije je kretati se, nakon samo pola sata na zraku osjećat ćete se preporođeno, a vaš će mališan vjerojatno i puno bolje zaspati. Vidimo se uskoro, s novim i dejama i novim vježbama.