Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kada početi prati zube djetetu?

Kada početi prati zube djetetu?
Evgeny Atamanenko / Shutterstock

Sve što trebate znati o higijeni usne šupljine i kada je pravo vrijeme da krenete s usvajanjem navike pranja zuba.

Higijena usne šupljine trebala bi početi i prije nego se pojave prvi zubi jer je važno da što prije usvojite naviku da se usna šupljina treba čistiti. Nikada nije prerano započeti s higijenom usne šupljine jer je upravo redovna higijena usne šupljine osim što je potrebna da se ne pojave upale i prvi korak za prilagodbu pranja prvih zubića.  

Nježno obrišite desni nakon svakog hranjenja s mokrom krpom (možete koristiti i gazu) koju ste omotali oko kažiprsta skidajući sav višak hrane. Ono što je najbitnije da to radite nježno i lagano kako kod djeteta ne bi stvorili averziju i otpor. Pasta za zube kod čišćenja desni nije potrebna sve dok se ne pojavi prvi zubić.

Čišćenje jezika je također važno probajte malo proći po jeziku i unutrašnjosti obraza, u početku barem prije večernjeg spavanja, a onda i nekoliko puta kroz dan, sve su to mjesta na kojima mogu nastaniti bakterije.

Kod odraslih smo često čuli da se zubi trebaju prati nakon svakog jela i to bi stvarno bilo najbolje, ali što je s higijenom zubića kod male djece.

Budući da su sve bebe individue za sebe i sve počinju dobivati zube u različito vrijeme, tako se i pranje zuba ne može odrediti prema mjesecu nego kad se pojavi prvi zubić.

Neke bebe dobiju prvi zub s 3 mjeseca, dok se kod nekih prvi zubić počinje pojavljivati oko prvog rođendana, sve je to normalno. Najčešće se prvi zub pojavi oko šestog mjeseca. Bez obzira s koliko mjeseci dijete dobije prvi zub upravo tada je vrijeme da se počne s pranjem zuba.

 

Kako prati bebine zube?

Kao i sve što radite kod malih beba nježnost je na prvom mjestu. Kada dođe vrijeme za pranje zubića pokušajte shvatiti vašu bebu da joj je to sve novo i da nije naviknuta na to da joj nešto stavljate u usta, zato krenite polako i strpljivo.

Kupite četkicu i pastu za zube koja je namijenjena malim bebama. Količina paste za dijete mlađe od jedne godine ne smije biti više od jednog zrna riže. Pasta za zube mora biti odobrena od stomatologa i odgovarati dobi djeteta.

Nježno pristupanje je najvažnije. Nakon što pripremite četkicu, nježno pristupite bebinim ustima i očetkajte unutarnju i vanjsku stranu svakog zuba. Pomičite četkicu za zube laganim kružnim pokretima, kao i potezima naprijed-natrag, krenite polako. Činite to dva puta dnevno, nakon doručka i prije spavanja.

Nemojte zaboraviti jezik. Nakon što operete zubiće pokušajte nekoliko puta prijeći četkicom preko jezika jer se i na njemu skupljaju nečistoće.

 

Savjeti da pranje zubića prođe što lakše

  • Važno je da pranje zubića bude zabavno. Prilikom kupnje dječje četkice za zube izaberite onu s najdražim likom vašeg mališana. Kad vidi poznato lice na četkici može olakšati strah od toga da mu želite neki predmet staviti u usta. Prvo mu dajte da sam malo prouči četkicu, poigra se i upozna s njom.
  • Ogledalo vam može biti od pomoći. Stavite bebu pred ogledalo i sigurno će biti zabavnije da se gleda dok perete zube.
  • Pjevajte pjesmice. Djeca vole glazbu i uživaju dok im pjevate. Dok ih zabavljate pjevanjem velika je vjerojatnost da će zaboraviti na to da im perete zube.
  • Perite zube zajedno. Bebe vole gledati što rade roditelji i pokušavaju ih kopirati. Iako beba ne može sama oprati zube ako bude gledala vas da perete svoje zube može vam pomoći da smanjite strah i nelagodu dok perete njezine zube.

Preporučuje se da djetetu pustite da samo započne pranje zubića i da roditelj pred kraj prođe nekoliko puta da mu malo pokaže tehniku i usput detaljno opere zubiće. Kad dijete napuni 6 godina treba ga pustiti da samostalno pere zube uz roditeljski nadzor.

Najvažnije je steći naviku pranja zubića i da to djetetu ne predstavlja stres, ovo je ujedno i najteži zadatak, ali uz malo truda dijete će lako i brzo usvojiti naviku pranja zubića i nećete imati problema.