Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Prvi zubi

Prvi zubi
Natalia Lebedinskaia / Shutterstock

Najčešće se prvi zubić kod beba pojavljuju između šestog i desetog mjeseca života, kada zubi probijaju kroz još uvijek mekane kosti vilice i kroz desni.

Zubi se kod bebe počinju razvijati oko 6. tjedna trudnoće, pa se tako neke bebe mogu i roditi s prvim zubićem, ali u najvećem broju slučajeva bebi se zubi pojavljuju između šestog i desetog mjeseca života.

Prvi zubi su uglavnom donji srednji sjekutići, a zatim i gornji. U dobi od 8 do 10 mjeseci niču gornji postranični sjekutići. U dobi od 9 do 12 mjeseci niknu i donji postranični (bočni) sjekutići.

Nakon bebine godine dana niču gornji te donji prvi kutnjaci nakon tog slijede očnjaci, te oko druge godine života, niču drugi kutnjaci. Kako to izgleda, možete vidjeti u specijalu "Izbijanje prvih zuba".

Zubi niču bez ozljede sluznice i bez krvarenja. Ponekad se iznad zuba koji niče javlja izbočina koja može biti bjelkasta jer zbog pritiska rastućeg zuba krv biva istisnuta iz područja ali isto tako kroz tanku kožicu desni nazire se bijeli zubić.

Mjesto izrastanja zuba može biti i plavičasto - do tog dolazi jer je zub prekinuo neku krvnu žilicu izazvavši podljev krvi. Sve te smetnje nestanu čim zub nikne. Ako to čini poteškoće djetetu te vas stoga zabrinjava uvijek je najpametnije obratiti se svojem liječniku.

Simptomi izbijanja zubića

Tipični simptomi izbijanja zubi kod bebe su nateknute, crvene desni koje su često upaljene, kao i povećano lučenje sline. Bebe su u to vrijeme nervozne, plačljive i izrazito neraspoložene. Često znaju imati i povišenu temperaturu.

Međutim, ukoliko je temperatura iznad 39ºC, ne mora značiti da je to povezano s izbijanjem zubi! U tom slučaju vam predlažemo da se obavezno obratite svojem pedijatru da se možda ne radi o nekoj drugoj bolesti.

Kad počnu nicati zubi oni na svojem putu osim krvnih žilica pritišću i okolne živce pa beba osjeća svrbež u ustima. Tada bebe počinju intenzivno stavljati ručice u usta. Ponekad to nije dovoljno pa beba počinje stavljati razne predmete u usta koji mogu biti i nečisti te na taj način može doći do zaraze ili proljeva.

U to doba djetetu treba dati gumenu grickalicu (prsten za izbijanje zubića) ili igračku od mekane plastike kako bi ju moglo grickati.

Dobro je grickalicu prije ohladiti u hladnjaku (ali nikako zamrzivaču jer se tako rashlađen predmet može bebi zalijepiti za nepce) kako bi ublažili svrbež i pomogli svojoj bebi.

Ponekad masaža desni s čajevima od kamilice ili kadulje isto tako mogu pomoći, jer smiruju i dezinficiraju desni i djeluju protuupalno. U ljekarnama se mogu kupiti biljni gelovi koje mažete na desni i koji također smiruju upalu.