Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Da li vaša beba dobro napreduje?

Da li vaša beba dobro napreduje?
Andrey_Popov / Shutterstock

Kako bi dobili odgovor na ovo pitanje, postoji jednostavna metoda koju možete primijeniti. Metoda se sastoji od toga da brojite iskorištene pelene.

Nakon što se vratite doma iz bolnice s vašom bebicom, sigurno ćete si postavljati puno pitanja; Da li joj je vruće? Da li joj je hladno? Da li je gladna? Da li je dovoljno jela? Postoji jedan vrlo jednostavan način da otkrijete napreduje li vaša beba kako bi trebala brojanjem uprljanih pelena.

U 24 sata trebalo bi biti pet do osam mokrih pelena od svijetle mokraće. Kroz ta 24 sata beba bi trebala imati najmanje tri do četiri normalne stolice, a minimalan broj dojenja tijekom jednog dana u prva četiri tjedna bi trebao biti od osam do dvanaest puta.

Što se tiče pitanja maksimalnog broja mokrenja, stolice i dojenja, ne postoji neki maksimalan broj, što više to bolje.

Izraz „mokra pelena“ znači pelena u koju ste ulili dvije čajne žličice vode, jer je mjehur novorođenčeta vrlo mali. Kada se radi o stolici bebe, tada se govori o peleni zaprljanoj veličine kovanice, no to nije neko presudno mjerilo, jer stolica bebe može biti i veća.  Isto tako se može dogoditi da kod djeteta zamijetite manji broj stolica, no svejedno dijete dobro napreduje. Neke bebe imaju stolicu jednom dnevno, ali u većoj količini, sve je to individualno. Bebe mogu imati i zatvor do nekoliko dana i to je sve normalno dok se stolica ne ustali.

Ako beba ima manji broj uprljanih pelena od navedenog možete provjeriti koliko dijete dobiva na težini. Kako biste bili mirniji i znali napreduje li vaša beba prema standardima možete provjeriti preko naših alata za Standarde rasta i razvoja beba.

Stolica dojenčeta je inače vrlo rijetka, zlatnožute boje, te je zrnaste strukture. Stolica često može biti i zelenkaste boje, pogotovo u prvom tjednu života još dok ima tragova mekonija u njoj.

Mekonije su prva djetetova stolica koja je crno – zelenkaste boje, nisu mekonije jedini uzrok zelenkaste stolice, unos previše tekućine je također uzrok tomu. Nemojte misliti da je zelena stolica znak gladi, jer je to netočno.

U prvom tjednu života majka bi trebala brojati mokre pelene i stolice, beba može imati više stolica i mokrih pelena dnevno.

Pravilan rast i razvoj prema težini od rođenja pa sve do pete godine djetetovog života možete pratiti na našem alatu Težina prema dobi djeteta.