Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Da li vaša beba dobro napreduje?

Da li vaša beba dobro napreduje?
viki2win

Kako bi dobili odgovor na ovo pitanje, postoji jednostavna metoda koju možete primijeniti. Metoda se sastoji od toga da brojite iskorištene pelene.

Nakon što se vratite doma iz bolnice s vašom bebicom, sigurno ćete si postavljati puno pitanja; Da li joj je vruće? Da li joj je hladno? Da li je gladna? Da li je dovoljno jela? Ovo će vam zasigurno zvučati čudno, no ovo je vrlo precizna i jednostavna tehnika koja pomaže da otkrijete da li vaša beba napreduje kako bi trebala. U 24 sata trebalo bi biti pet do sedam jednokratnih ili šest do osam platnenih pelena mokrih od svijetle mokraće. Kroz ta 24 sata beba bi trebala imati najmanje tri do četiri normalne stolice, a minimalan broj dojenja tijekom jednog dana u prva četiri tjedna bi trebao biti od osam do dvanaest puta.

Što se tiče pitanja maksimalnog broja mokrenja, stolice i dojenja, ne postoji neki maksimalan broj. Jednostavno što više to bolje. Izraz „mokra pelena“ znači pelena u koju ste ulili dvije čajne žličice vode, jer je mjehur novorođenčeta vrlo mali. Kada se radi o stolici bebe, tada se govori o peleni zaprljanoj veličine kovanice, no to nije nego presudno mjerilo, jer stolica bebe može biti i veća.  Isto tako se može dogoditi da kod djeteta zamijetite manji broj stolica, no svejedno dijete dobro napreduje.

Ako dođe do ovog slučaja, trebali bi provjeriti koliko dijete dobiva na težini. Stolica dojenčeta je inače vrlo rijetka, zlatnožute boje, te je zrnaste strukture. Stolica često može biti i zelenkaste boje, pogotovo u prvom tjednu života još dok ima tragova mekonija u njoj. Mekonije su prva djetetova stolica koja je crno – zelenkaste boje, nisu mekonije jedini uzrok zelenkaste stolice, unos previše tekućine je također uzrok tomu. Nemojte misliti da je zelena stolica znak gladi, jer je to netočno.

U prvom tjednu života majka bi trebala brojati mokre pelene i stolice. Na umu imajte da vaše dijete može imati više stolica i mokrih pelena dnevno.