Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Aktivnosti i sposobnosti djeteta od godinu dana

Aktivnosti i sposobnosti djeteta od godinu dana
LightField Studios / Shutterstock

Djeca rastu vrlo brzo, pogotovo u prvim godinama života. Prije nego se okrenete, vaš mali anđeo će krenuti u prvi razred osnovne škole.

Gledanje kako vaše dijete odrasta je poseban osjećaj koji proživi gotovo svaka majka. Ovaj osjećaj glasi kao nešto najljepše što se može dogoditi u životu jedne žene.

Jedan od najuzbudljivijih trenutaka jest taj kad vaše dijete napuni jednu godinu, i kada zapazite veliki napredak koji je napravila vaša do negdje prije „štruca kruha“. Ovo je zasigurno jedan od najponosnijih trenutaka za majke.

Prije nego što počnete razmišljati što bi vaše dijete moglo biti u stanju učiniti dok ne napuni dvanaest mjeseci, vrlo je važno da vaša očekivanja ne budu velika i da razvoj svog dijeteta ne uspoređujete s drugim djetetom iz vaše okoline.

Djeca se razvijaju različitim brzinama, te ne postoji konkretna veza između toga što je vaše dijete u mogućnosti učiniti s dvanaest mjeseci i što će biti u stanju učiniti u budućnosti.

Stoga se nemojte brinuti ako se vaše dijete nije razvilo u toj mjeri u kojoj ste to očekivali. Dijete će zasigurno kad-tad stići svoje vršnjake. Samo trebate biti smireni i zadovoljno napretkom koji je postiglo do tada. Na redovnim pregledima pedijatar bi trebao primijetiti ako su baš velika odstupanja u razvoju i uputit vas na daljnju obradu.

 

Pokret

Mali je broj djece je u mogućnosti hodati s godinu dana, iako je većina ipak u mogućnosti održati ravnotežu i stajati.

 

Govor

Razvoj govora kod bebe od godinu dana jako varira od bebe do bebe, ali kada napuni jednu godinu, većina djece može napraviti puno različitih zvukova. Većina tih zvukova bi trebalo biti u obliku slogova koji su i slični pravim riječima, npr. ma-ma, ba-ba, da-da... . Neka djeca su u  mogućnosti izreći i nekoliko smislenih riječi, no nemojte se brinuti ako se to još nije dogodilo.

 

Razumijevanje

Jednogodišnjaci mogu već razumjeti čemu služe neki predmeti u vašem domu. Također dijete u ovom razdoblju može shvatiti neke jednostavne akcije, kao što je mahanje prilikom rastanka, pogledom traži imenovani predmet, odmahuje glavom u značenju “NE”, reagira na svoje ime, miče se od nepoznatih osoba...

 

Koordinacija

Kada napune godinu dana, većina djece je u mogućnosti držati neke predmete u ručicama i dati ih vam kada to zatražite.  Dijete je u mogućnosti držati i žlicu kako bi se hranilo, no kao što i sami zaključujete, više će hrane završiti po djetetu nego u njegovim ustima. Držanje bočice i samostalno hranjenje u ovoj dobi više ne predstavlja nikakv problem.

 

Prva godina djetetova života je vrijeme vrlo intenzivnog razvoja koje je potrebno dobro poznavati kako bi se pravovremeno mogla uočiti moguća odstupanja od normalnog razvoja.