Sara Biškup

Sara Biškup

mag. logopedije

Rođena je u Varaždinu, a odrasla u Ivancu. Već je tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog razdoblja pokazivala afinitet prema pomagačkim strukama volontirajući u Caritasovom domu za starije i nemoćne u Ivancu. Ljubav prema hrvatskom jeziku i djeci rezultirale su upisom na logopediju na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom fakultetskog razdoblja Sara je volontirala u Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, Dječjem vrtiću Trnsko i Dječjem vrtiću Mali princ, gdje je započela svoj put rada s djecom.

Formalna znanja na fakultetu produbila je stručnim praksama koje je obavila u Dječjem vrtiću Mali princ, Osnovnoj školi Retkovec i Klinici za dječje bolesti Zagreb, gdje je puno naučila o radu s djecom i osobama koje mucaju. Od tada joj mucanje postaje i najveći interes u području logopedije. Shodno tome, Sara je diplomirala na temu Komunikacijski stavovi djece i odraslih osoba koje mucaju, istraživši dublji i često nevidljiv aspekt mucanja – komunikacijske stavove i anksioznost. Započela je svoju karijeru u Udruzi „ADHD I JA“ u Dugom Selu, gdje se bavila artikulacijsko – fonološkim teškoćama, jezičnim teškoćama, teškoćama čitanja i pisanja, mucanjem, poremećajima glasa itd.

Veliko zadovoljstvo i ispunjenost koju osjeća radeći svoj posao uz malo poduzetnog duha rezultirali su željom za otvorenjem vlastitog kabineta. U siječnju 2022. godine Sara je otvorila logopedski kabinet Pričaonicu. Sada radi s djecom (i odraslim osobama) s velikim spektrom teškoća. Uz mucanje, najveći  joj je interes rana intervencija (poticanje jezično – govornog razvoja kod djece do 3 godine), teškoće učenja, jezične teškoće i komunikacijske teškoće.

Članci autora

Uzroci mucanja kod djece

Uzroci mucanja kod djece

Mucanje je poremećaj tečnosti govora u kojem je ona narušena ponavljanjem glasova, slogova ili jednosložnih riječi, produžavanjem glasova i blokadama u govoru.

Tko je logoped, što radi i kada mu se obratiti?

Tko je logoped, što radi i kada mu se obratiti?

Logoped je stručnjak koji se bavi prevencijom, otkrivanjem, dijagnosticiranjem i tretmanom poremećaja humane komunikacije (CPLOL, Europsko udruženje logopeda).