Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Tri mjeseca do bebe

Tri mjeseca do bebe
Yuri Arcurs / Shutterstock.com

Donosimo vam savjete za poboljšanje vašeg općeg zdravstvenog stanja kako bi osigurali da budete što zdraviji prije nego pokušate začeti.

Dugotrajno uzimanje hormonskih kontraceptivnih sredstava, nezdrave životne navike, rad u blizini štetnih tvari na poslu, "prljavi poslovi", i druge štetne radnje koje ste priuštili vašem organizmu tijekom godina, mogu vam se sada početi odbijati o glavu. Sve ovo može smanjiti vaše šanse za začećem i trudnoćom. Stoga vam donosimo neke savjete kako bi postali svjesniji vašeg trenutnog zdravstvenog stanja i dali vam upute da se što prije dovedete u formu i budete zdravi u trenutku kada odlučite imati bebu.

Tri mjeseca ranije

Zakažite pregled za vas i vašeg partnera kako bi znali kakvo je vaše opće zdravstveno stanje. Morate biti svjesni vaših zdravstvenih problema ili loših životnih navika koje mogu utjecati na vašu plodnost.

Provjerite vašu "kućnu ljekarnu". Moguće da se tamo nalaze lijekovi / preparati koji imaju sastojke koji mogu štetiti vašoj budućoj bebi ili vama. Nemojte riskirati. Svakako se posavjetujte s liječnikom što je od tih lijekova / preparata sigurno i ne šteti niti vama, niti bebi, a što isto tako ne smanjuje vaše šanse za začećem.

Ukoliko koristite barijerna kontraceptivna sredstva poput kondoma ili dijafragme, možete ih nastaviti koristiti sve do trenutka kada ćete početi "pokušavati" začeti. Međutim, ukoliko koristite hormonalna kontraceptivna sredstva, ne bi bilo loše da ili odmah ili što ranije pređete na barijerna kontraceptivna sredstva ili ne koristite kontraceptive uopće.

Bolesti desni povezane su s opasnošću od prijevremenog poroda, zato, u interesu vam je da posjetite vašeg zubara prije nego zatrudnite. Zakažite termin kod zubara i poboljšajte opće zdravstveno stanje vaše usne šupljine.

Dva mjeseca ranije

Započnite s prenatalnom dijetom. Počnite konzumirati razne zrnate namirnice, voće, povrće i smanjite unos masti u vaš organizam. Povećajte unos hrane bogate željezom i kalcijem. Isto tako, posavjetujte se s vašim liječnikom o uzimanju prenatalnih multivitamina (pogotovo one koji sadrže folnu kiselinu). Vodite računa da ne pretjerate s vitaminima A ili D, koji mogu imati kontraindikacije tijekom trudnoće.

Ukoliko imate manjak ili višak kilograma, dva mjeseca vam neće biti dovoljno da bi došli na idealnu težinu, ali imate dovoljno vremena da dobijete ili skinete pokoji kilogram i tako se makar približili granici idealne težine i tako povećali vaše šanse za začećem i zdravijom trudnoćom.

Sada je idealno vrijeme da započnete s vježbanjem. Odaberite vrstu rekreacije koju možete nastaviti i tijekom trudnoće jer je dokazano da su žene koje su bile fizički aktivne tijekom trudnoće imale manje bolova u leđima ili su manje ostajale bez daha...

Mjesec dana ranije

Žene koje puše, manje su plodne i imaju povećani rizik od gubitka bebe, prijevremenog poroda, ili rađaju bebe manje težine. Ukoliko vi ne pušite, ali vaš partner puši, vrijeme je da i on prestane. Muška plodnost je jednako pogođena pušenjem kao i ženska. Isto tako, tijekom trudnoće, izlaganje pasivnom pušenju jednako je kobno razvoju bebe kao i da sami pušite.

Nitko do sada nije uspio odrediti količinu alkohola koja je "sigurna" tijekom trudnoće, zato liječnici preporučaju da se rađe tijekom pokušaja začeća i tijekom trudnoće ostavite alkohola u potpunosti.

Ukoliko vam predstoje poslovi u kućanstvu koji mogu narušiti vaše šanse za začećem, neka radije te poslove odrade drugi umjesto vas (bojanje stana/kuće, upotreba pesticida, čišćenje za kućnim ljubimcima, čišćenje nereda za domaćim ili divljim životinjama, ...)

Hipertermija (pregrijavanje) uzrokovana vrućim kupkama u novijim je istraživanjima povezana s porođajnim defektima. Stručnjaci savjetuju da buduće mame izbjegavaju bilo kakve aktivnosti koje bi njihovu tjelesnu temperaturu povisile na 39°C. To uključuje i naporno vježbanje ili rad tijekom toplih dana. Do trenutka kada ste odlučili postati roditelj, sigurno ste posvetili 5, 10 ili čak i 20 godina trudeći se ne postati roditelj. Zato, se sada morate posvetiti sebi i vašem zdravlju kako bi osigurali idealne uvjete za začećem i za trudnoćom.