Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Spermiogram - pretraga za dokazivanje plodnosti kod muškarca

Spermiogram - pretraga za dokazivanje plodnosti kod muškarca

Jedan od ključnih problema pri začeću je današnji stresni način života. Sve je više parova koji čekaju trudnoću više nego su planirali, problem može biti u jednom ili oba partnera.

Jedan od ključnih problema pri začeću je današnji stresni način života. Sve je više parova koji čekaju trudnoću više nego su planirali, a problem može biti u jednom ili oba partnera. Kod obrade parova koji imaju problema sa začećem počinje se s muškim partnerom jer je jednostavnije i lakše izvesti testove za utvrđivanje neplodnosti kod muškarca.

Pretraga kojom se utvrđuje plodnost kod muškarca je spermiogram, gdje se obradom sjemena daju podaci o broju spermija, njihovoj pokretljivosti, morfologiji i vitalnosti. Iz spermiograma očitavamo i podatke o izgledu ejakulata, volumen, pH, likvefakciji, viskoznosti te prisutnosti drugih stanica. 

Spermiogram je postupak gdje se muškarcu uzima ejakulat (uzorak sperme), te se na njemu provodi laboratorijska analiza kako bi se ustanovilo stanje ejakulata. Prije spermiograma potrebna je apstinencija 3-5 dana.

Dobiveni uzorak sperme mora se analizirati u roku od jednog do dva sata nakon ejakulacije, prema preporuci liječnika uzorak sjemena može se analizirati više puta.

Obrada spermiograma će odrediti je li broj spermija u uzorku sperme dovoljan za oplodnju. Opće stanje spermija analizira se promatranjem oblika, izgleda i pokretljivosti spermija.

Plodnost muškarca ovisi o nekoliko čimbenika. Prvi je da testitisi moraju proizvoditi dovoljno količinu sperme. Uzorak sperme koji je ušao u vaginu mora biti sposoban ući u vrat maternice i kretati se do jajovoda gdje će jedan spermij oploditi jajnu stanicu.

Testovi za neplodnost muškarca pokazuju da li postoji poremećaj s jednim od ova dva preduvjeta za uspješnu oplodnju. Obrada počinje potpunim fizikalnim pregledom muškarca i pitanjima koja se odnose na bolesti ili oštećenja, lijekove i spolne navike.