Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Nepravilna menstruacija

Nepravilna menstruacija
Deklofenak / Shutterstock.com

Kada pokušavate zatrudnjeti, nepravilno trajanje menstrualnog ciklusa može vas "ometati" i uzrokovati vam frustracije kada pokušavate zatrudnjeti.

Koliko dobro poznajete svoj menstrualni ciklus? Kada pokušavate zatrudnjeti, nepravilno trajanje menstrualnog ciklusa može vas "ometati" i uzrokovati vam frustracije kada pokušavate zatrudnjeti. Razumijevanje vašeg ciklusa sastavni je dio vašeg budućeg uspjehe sa začeće!

Kako bi se definirao neredovita menstruacija, prvo bi trebali definirati što je redoviti ciklus. Mnoge žene nemaju ciklus koji traje 28 dana, iako se to smatra "normalnim" ciklusom. Neke žene imaju ciklus u trajanju od 20 dana, dok druge mogu imati ciklus u trajanju od 35 dana. Svaka je žena jedinstvena, tako da je najbolji način za utvrđivanje vašeg menstrualnog ​​ciklusa izrada grafikona (već smo pisali o grafikonu bazalne temperature).

Ali koji su čimbenici koji mogu uzrokovati nepravilan ciklus? Neredovite menstruacije su u osnovi rezultat hormona koji su izbačeni iz ravnoteže iz bilo kojeg razloga. Ako ste pod stresom, anksiozni ste ili su se jednostavno promijenile vaše tipične rutine, hormoni se "vanjskim" faktorima mogu izbaciti iz ravnoteže i tako izazvati pomak u ciklusu ili čak i preskakanje ciklusa. Drugi faktori koji mogu uzrokovati nepravilan ciklus mogu biti i:

  • Vježbanje - Sve je u umjerenosti i to je vrlo istinito kada se radi o vježbanju. Ako imate intenzivno vježbanje, rezultat može biti nepravilan period.
  • Menarha - definira se kao prva menstruacija, a to je zapravo početak kada se vaše tijelo privikava na menstruaciju. To može potrajati i do tri godine prije nego što se tijelo smiri i privikne u normalni ritam.
  • Dijeta - ako ste na rigoroznoj dijeti s ciljem brzog gubitka težine ili ste kilograme izgubili u kratko roku, možete biti žrtva nepravilnog ciklusa. Ako bolujete od anoreksije ili bulimije, često će se događati da ciklus nećete niti imati - jednostavno ćete ga preskočiti.

Žene koje imaju policistične jajnike, također imaju neredovite mjesečnice a krvarenja će u takvim slučajevima biti obilnija. Ako pokušavate zatrudnjeti a imate policistične jajnike, pokušaj začeća može biti još teži i u konačnici može dovesti do komplikacija. Iz tog se razloga, većini žena s policističnim jajnicima daju lijekovi koji induciraju ovulaciju i tako ih se vraća na "pravi put", odnosno, normalno trajanje menstrualnog ciklusa (ranije smo pisali na temu "Menstrualni ciklus", pa ukoliko još niste, pročitajte ga sada).