Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Nek je beba zdrava, pametna... i neka bude curica (ili dečko)!

Nek je beba zdrava, pametna... i neka bude curica (ili dečko)!
GeK / Shutterstock.com

Današnji način življenja uvelike utječe na naše potomstvo pa tako vi, već danas imate priliku povećati šansu da vaša beba bude zdrava. Vi ste ti koji držite ključ zdravlja vaše bebe u svojim rukama.

Današnji način življenja uvelike utječe na naše potomstvo pa tako vi, već danas imate priliku povećati šansu da vaša beba bude zdrava. Vi ste ti koji držite ključ zdravlja vaše bebe u svojim rukama. Kroz par paragrafa pojasniti ćemo vam stvari na koje bi trebali obratiti pozornost prije začeća.

Smanjite rizik urođenih mana

Prva stvar s vašeg popisa koju morate napraviti ako pokušavate začeti jest osigurati vašem organizmu najmanje 400 mikrograma folne kiseline na dan - većina žena ne dobiva dovoljno tog vitamina B kroz prehranu (većina multivitaminskih koktela već sadrži preporučenu količinu folne kiseline, stoga provjerite sadržaj vašeg multivitaminskog koktela). Uzimanje folne kiseline prije i u ranoj trudnoći pomoći će vašoj bebi kvalitetan razvoj mozga i leđne moždine a pomaže i u sprječavanju ozbiljnih urođenih mana.

Također, važno je da se posavjetujete s vašim liječnikom o svim lijekovima i dodacima koje uzimate, te da prestanete s uzimanjem onih koji vam nisu potrebni (ili su štetni), jer neki od tih lijekova/dodataka mogu uzrokovati oštećenja. Pušenje i prekomjerno pijenje alkoholnih pića? I to odbacite.

Razvoj mozga

Uzimanje folne kiseline pomaže normalnom razvoju bebina mozga, ali da li ste znali da vaša štitnjača također ima veliki utjecaj? Nedostatak joda u trudnoći, koji rezultira nedostatkom hormona štitnjače, može imati značajan utjecaj na razvoj mozga vaše bebe. Ukratko, provjerite stanje vaše štitnjače kako bi bili sigurni da je s njom sve u redu, odnosno dovedite vašu štitnjaču u normalno stanje uzimajući lijekove ako s njom nije baš sve u redu. Ako do sada niste napravili kontrolu štitnjače, svakako zakažite termin s vašim liječnikom i provjerite da li je sve kako bi trebalo biti.

Sveukupno zdravstveno stanje

Prema pisanju američkog portala March of Dimes, prekomjerna tjelesna težina tijekom trudnoće može ostaviti ozbiljne zdravstvene posljedice na bebu, uključujući i da sama beba ima problem s pretilošću, razvoj visoke količine kolesterola, visoki krvni tlak ili inzulinsku rezistenciju tijekom života. "Visoki BMI [više od 25] povezan je s poteškoćama u začeću, porođajnim nedostacima, kao i drugim komplikacijama tijekom trudnoće, kao što su gestacijski dijabetes, preeklampsija, potreba za carskim rezom i mrtvorođena beba", napominje Burger. Zato obratite pažnju na prekomjernu tjelesnu težinu i radije sada izgubite višak kilograma kako bi pomogli ukupnom zdravstvenom stanju vaše bebe.

Isto tako, pobrinite se da dobivate odgovarajući tretman za bilo kakve druge medicinske poteškoće koje imate, kao što su dijabetes ili druge autoimune bolesti. Poput pušenja i alkohola, ne pretjerujte niti s kofeinom, koji je bio povezan s usporenim fetalnim rastom.

Curica ili dečko

Postoje glasine koje govore o tome što treba jesti, u kojem periodu ciklusa treba začeti ili s kojom pozom se može začeti curica ili dečko, ali nemojte se previše povoditi njima. Naime, do sada nije potvrđena niti jedna od tvrdnji da se može utjecati na spol bebe prilikom začeća.

Zanimljivo je da se moderna reproduktivna medicina hvali da je danas moguće grupirati spermije na način da se poveća vjerojatnost začeća curice ili dečka međutim niti ovakva metoda nije stopostotna. U svakom slučaju, ukoliko želite povećati vaše šanse za određenim spolom djeteta, za sada ćete to moći samo uz pomoć IVF-a.

Ukoliko želite utjecati na boju očiju, vrstu kose, oblik obrva ili čak na osobnost vašeg djeteta, niti tu nećete imati uspjeha. To su stvari na koje jednostavno nemate utjecaja. Dijete će uvijek biti uvijek savršena kombinacija mame i tate i kao takvog ćete ga voljeti - bezuvjetno - to je ono najljepše od svega. Najbitnije da je zdrava!