Pridruži nam se

Personaliziraj si portal prema svojim interesima i druži se s ostalim članovima portala MaminaMaza. Odaberi jednu od ponuđenih mogućnosti i registriraj se besplatno!


Već imaš račun?
Prijavi se

Kako spriječiti da ne izgubite bebu

Kako spriječiti da ne izgubite bebu
Doreen Salcher / shutterstock

Što to uvjetuje gubitak bebe? U kojim se slučajevima gubitak može izbjeći? Općenito govoreći, tome su sklone premršave žene, izuzetno nervozne i nagle prirode kao i one iscrpljene fizičkim i psihičkim radom.

Što to uvjetuje gubitak bebe? U kojim se slučajevima bugitak može izbjeći? Općenito govoreći, tome su sklone premršave žene, izuzetno nervozne i nagle prirode kao i one iscrpljene fizičkim i psihičkim radom. Opasnost od gubitka bebe povećava se u one dane koji odgovaraju terminu kada se menstrualni ciklus obično završavao. Dakle, u prvim mjesecima trudnoće preporučljivo je da se žena više pripazi i da tih dana izbjegava svako umaranje.

Međutim, spontani gubitak bebe se ne može uvijek niti predvidjeti niti spriječiti. Savjestan liječnik često može pomoći ženi s problematičnim trudnoćama na način da ih savjetuje da se niti ne upuštaju ili pak održavaju trudnoću za koju se može pretpostaviti da će najvjerojatnije, ugroziti majku ili buduće novorođenče.

Žena ne bi smjela zatrudnjeti u sljedećim slučajevima:

  • ako slabi uslijed loše ishrane,
  • boluje od kronične bolesti (sifilis, tuberkuloza, dijabetes, upala bubrega, srčana oboljenja, hormonalni poremećaji, svjesno trovanje kao alkoholizam), ili profesionalnih bolesti (kojima su najčešće izložene radnice u kontaktu sa olovom, sumporom i ugljik-monoksidom, duhanom, benzolom itd.),
  • ukoliko žena ima neke malformacije, upale, infekcije, tumore, povrede maternice, jajovoda, ili ciste na jajnicima,
  • i na kraju, ako joj u krvi nedostaje normalna supstancija, takozvani "RH" faktor, koji se, međutim, nalazi u krvi muškarca.

Zbog toga, u svim navedenim slučajevima trudnoća predstavlja visoki rizik i jedino je liječnik u stanju (ali ne uvijek) ocijeniti stupanj opasnosti. Razumije se da će ona biti mnogo manja, ili pak otklonjena, ako se žena prije trudnoće podvrgne pregledima i neophodnom liječenju.

Gubitak bebe, kao što smo naglasili, mogu prouzročiti i nepredvidljivi čimbenici koje je često teško potpuno opisati:

  • poremećaji u razvoju oplođenog jajašca (posljedica biološke nepodudarnosti nasljeđa majke ili oca ili oboje)
  • nesposobnost jajašca da se ugnijezdi u stjenku maternice ili otpor maternice da prihvati jajašce
  • loš položaj koji je zauzelo oplođeno jajašce - prenisko se smjestilo u maternici ili se smjestilo izvan nje, u jednom od dva jajovoda ili u jednom od dva jajnika, ili pak u trbušnoj maramici (opna u kojoj se nalaze unutarnji organi trbuha). Kada se oplođeno jajašce zadrži izvan maternice, liječnici takav slučaj nazivaju "vanmaternična trudnoća"
  • neke druge bolesti (upala pluća, tifus, šarlah, gripa),
  • trovanja (nekontrolirano uzimanjem lijekova) i povrede (izazvane udarcem, padom, nesretnim slučajem), kojima je žena najčešće izložena tijekom prvih mjeseci trudnoće, kada je, kao što smo već naglasili, i najosjetljivija.

Bitno je napomenuti da se upravo povrede smatraju najznačajnijim uzročnikom gubitka bebe. Međutim, maternica je dobro zaštićena od povreda, pa normalna trudnoća zdrave žene gotovo nikad ne biva ugrožena zbog teških povreda poput frakture lubanje, povreda kralješnice ili povreda trbuha. Povrede najčešće ne izazivaju, ali povećavaju postotak gubitka bebe kod žena koje imaju tu predispoziciju. Međutim, današnji način stresnog života, posebno za zaposlenu ženu, prije mogu biti uzroci gubitka bebe nego udarci, padovi, povrede ili pak snažna uzbuđenja.

Pored svih ovih upozorenja, koja su na prvi pogled uznemirujuća, zadržite razuman i optimistički stav prema trudnoći. Nemojte gubiti iz vida da velika većina žena nema teškoća tijekom trudnoće i da liječnik može puno pomoći budućoj majci da lakše podnese trudnoću, čak i ako je i prije izgubila bebu čak i više od jednom.